Τα πρώτα δείγματα της φιλοσοφίας του Πλάθα και τι θέλει να εφαρμόσει στην ΑΕΚ

Τα πρώτα δείγματα της φιλοσοφίας του Πλάθα και τι θέλει να εφαρμόσει στην ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τα πρώτα δείγματα της φιλοσοφίας του Ζοάν Πλάθα στην ΑΕΚ

Το τουρνουά «Νίκος Φάσουρας» ήταν το πρώτο τηλεοπτικό για την ΑΕΚ, με τον κόσμο να έχει την ευκαιρία να δει την ομάδα και τους νέους παίκτες. Προφανώς η τελευταία εικόνα από το παιχνίδι με το Περιστέρι δεν ήταν καλή, αλλά όπως είπαμε ήταν και αναμενόμενη. Η Ένωση έχει πολλή δουλειά ακόμα, είναι εντελώς ασύνδετη και ειδικά επιθετικά βρίσκεται πολύ πίσω, αφού ο Ζοάν Πλάθα έχει εστιάσει αρχικά στην αμυντική τακτική.

Παρόλα αυτά, επειδή τα φιλικά είναι για τους προπονητές και όχι τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους, είναι μερικά πράγματα που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει. Όχι τόσο πολύ σε θέματα τακτικής ή συστημάτων, αλλά σε τάσεις που θέλει να περάσει στην ομάδα ο προπονητής. Όταν λέμε τάσεις εννοούμε, πράγματα που πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα, χωρίς να το φωνάξει ο προπονητής, με τους παίκτες να τα κάνουν χωρίς να σκέφτονται.

Επίθεση στα πρώτα 6 δευτερόλεπτα

Ο Ζοάν Πλάθα που όπως είναι λογικό, είναι της Ισπανικής σχολής, θέλει η ομάδα του να παίζει γρήγορα. Αυτό πολλές φορές είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς όσο πιο γρήγορα τρέχει μια ομάδα τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για λάθος. Εκεί χρειάζεται εργατοώρες στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είναι πάντως γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει η ΑΕΚ με το που πάρει το ριμπάουντ, είναι να τρέξει και να βρει την άμυνα ανοργάνωτη. Κάθε φορά που μάζευε παίκτης της Ένωσης το ριμπάουντ, ακουγόταν μονίμως από τον πάγκο η λέξη push, για να μεταφερθεί γρήγορα η μπάλα στην επίθεση.

Ο στόχος είναι να μπορέσει η ΑΕΚ να δημιουργήσει προϋποθέσεις στα πρώτα 5-6 δευτερόλεπτα, με την άμυνα να βρίσκεται ακόμα σε φάση επιστροφής. Για αυτό τον λόγο, οι ψηλοί της ΑΕΚ που μπορούν να τρέξουν το γήπεδο γρήγορα, έφευγαν «σφαίρα» στον αιφνιδιασμό και έπαιρναν θέση στο low post για καταστάσεις early post με μισμάτς με τον αντίπαλο. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούν αρκετές ομάδες γιατί μπορεί να αποφέρει εύκολους πόντους απέναντι σε μη στημένη άμυνα, αλλά και φθορά με φάουλ, αφού οι αμυνόμενοι συνηθίζουν να σταματάνε τέτοιες καταστάσεις με φάουλ.

Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν φόργουορντ ή σέντερ που τρέχουν καλά στο γήπεδο και μπορούν να βρίσκονται στην σωστή θέση μέσα σε 4-5 δεύτερα. Από την ΑΕΚ μέχρι στιγμής έχουμε δει να το κάνει ο Κουζέλογλου και ο Τίλμαν, που είναι και οι πιο αθλητικοί ψηλοί που υπάρχουν στο ρόστερ. Λογικά αυτό θα μπορεί να γίνει και με τον Κουζμίνσκας που έχει και μεγάλη άνεση στην ποστ επίθεση.

Πίεση παντού

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που είδαμε, είναι η πρόθεση της ΑΕΚ να πιέσει σε όλο το γήπεδο. Κυρίως μετά από εύστοχες βολές, οι παίκτες της Ένωσης απλώνονταν στο γήπεδο και περίμεναν τον αντίπαλο στο δικό του καλάθι, εφαρμόζοντας μια ζώνη με παγίδες 1-2-1-1 ή κάποιες παραλλαγές της. Με το που έμπαινε η μπάλα μέσα και έφευγε από το κέντρο, πηγαίνοντας σε μία από τις δύο πλευρές, αμέσως ο κεντρικός παίκτης της ΑΕΚ, μαζί με αυτόν στο πλάι, πήγαιναν για παγίδα, με τους υπόλοιπους παίκτες να καραδοκούν για να κλέψουν την πάσα.

Το είδαμε πολλές φορές με την Κλουζ, όπου και έκλεψαν την μπάλα πάνω από 4 φορές, δυσκολεύοντας το κατέβασμα. Αυτό είναι κάτι που φυσικά θέλει πολύ δουλειά γιατί θα υπάρξουν ομάδες που θα σπάσουν αυτό το press και θα βάλουν εύκολα καλάθια, όπως έκανε 2-3 φορές το Περιστέρι, που έχει και καλύτερους χειριστές. Μια τέτοια άμυνα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, χρειάζεται ένταση και ταχύτητα για να είναι αποτελεσματική και φέρνει μεγάλη κούραση στους παίκτες καθώς πρέπει να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις τρέχοντας. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που ο κόουτς Πλάθα έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις πρώτες αυτές μέρες στην φυσική κατάσταση.

Όλα αυτά στα πλαίσια της πίεσης που θέλει να εφαρμόζει η ομάδα του σε όλο το γήπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γκαρντ της ΑΕΚ πίεζαν πολύ την μπάλα, ειδικά απέναντι στους Ρουμάνους που ήταν και ξεκούραστοι, για να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κατέβασμα. Ο Φλιώνης και ο Καράμπελας, που ειδικεύεται σε αυτό, προσπάθησαν να βγάλουν ενέργεια και αρκετές φορές τα κατάφεραν.

Ο κόουτς Πλάθα θέλει να εφαρμόσει το Ισπανικό στυλ, με πίεση στο μεγαλύτερο μέρος του παρκέ, τρέξιμο, γρήγορες μεταβάσεις από άμυνα σε επίθεση και το αντίθετο. Ένα μοντέλο πολύ απαιτητικό που χρειάζεται εξαιρετική φυσική κατάσταση. Πολλές φορές οι παίκτες της ΑΕΚ ζητούσαν μόνοι τους αλλαγή κοιτάζοντας τον πάγκο, δείγμα της κούρασης που κουβαλάνε.

Όλα αυτά είναι σίγουρα σύγχρονες ιδέες, μοντέρνες, αλλά θέλουν και πολλή προσπάθεια για να λειτουργήσουν σωστά. Η ΑΕΚ δουλεύει φέτος με άλλη λογική, ώστε να παίξει ένα μπάσκετ που θα είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό στο μάτι, αρκεί βέβαια να είναι και αποτελεσματικό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε, θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι διεθνείς, ώστε να δουλέψει ως ομάδα και να δείχνει βελτίωση σιγά σιγά.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X