Τα φιλικά είναι για τον Πλάθα και τους παίκτες της ΑΕΚ, όχι για τους φιλάθλους

Τα φιλικά είναι για τον Πλάθα και τους παίκτες της ΑΕΚ, όχι για τους φιλάθλους
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την εικόνα της ΑΕΚ στα φιλικά του Περιστερίου και τον χρόνο που χρειάζεται

Η ΑΕΚ έχασε εύκολα στο δεύτερο φιλικό της από το Περιστέρι και έδειξε ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να γίνει η ομάδα που θέλουν ο Ζοάν Πλάθα και οι άνθρωποι της Ένωσης. Για αυτό άλλωστε γίνονται αυτά τα παιχνίδια, για να δουν τις αδυναμίες και όσα έχουν δουλέψει μέχρι τώρα.

Η ΑΕΚ στο χθεσινό παιχνίδι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Περιστερίου από τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου και έπειτα, έχασε το μυαλό της, εκνευρίστηκε και έβγαλε μια κακή εικόνα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά για το σημείο που βρισκόμαστε στην προετοιμασία.

Αυτά που δεν είναι φυσιολογικά, ήταν αυτά που διάβασα σε σχόλια για την ομάδα και τους παίκτες. Για τον Πλάθα, τον Μάκλεμορ, τον ΜακΡέι και πάει λέγοντας. Ομολογώ ότι περίμενα μετά από τόσα χρόνια να έχουν αντιληφθεί κάποια πράγματα οι οπαδοί της ΑΕΚ, για το πως λειτουργούν οι ομάδες σε αυτές τις περιόδους αλλά μάλλον θα πρέπει να τα ξαναπούμε.

Θέλει χρόνο

Η ΑΕΚ λοιπόν κάνει προπονήσεις εδώ και 16 μέρες. Ο Ζοάν Πλάθα καλείται να φτιάξει μια ομάδα που από πέρσι έχει τον εξής ένα, Δημήτρη Φλιώνη και 13 νέους παίκτες ενώ λείπουν και ο Χατζηδάκης με τον Κουζμίνσκας. Ο Ισπανός προπονητής ως γνήσιος εκφραστής της σχολής του, θέλει κάποια βασικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η ένταση, η ενέργεια που θα βγάζει η ομάδα του στο γήπεδο. Για αυτόν τον λόγο έχει δοθεί βάση στην φυσική κατάσταση, με πολύ έντονες σε διάρκεια αλλά και ένταση προπονήσεις. Κάποιοι παίκτες μάλιστα λένε ότι τέτοια προετοιμασία δεν έχουν ξανακάνει στην ζωή τους και δεν έχουν νιώσει ποτέ ξανά τόσο κουρασμένοι.

Πέρα από αυτό όμως, ακόμα δεν έχουν βάλει πολλές ώρες δουλειάς σε συστήματα στην επίθεση, καθώς πρώτα κοιτάζουν την άμυνα και την λειτουργία της. Όλα αυτά φάνηκαν στους δύο αγώνες του τουρνουά για κάποιον που έχει έμπειρο μάτι. Η ομάδα της ΑΕΚ, εμφανώς ψάχνεται στο γήπεδο, είναι ασύνδετη και οι παίκτες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Για αυτό πολλές φορές τους είδαμε να τρακάρουν, να μην έχουν καλές αποστάσεις, να μπερδεύουν τις κινήσεις του και πάει λέγοντας. Θα πει κανείς το Περιστέρι πώς γίνεται να εμφανίζεται τόσο καλό και η ΑΕΚ όχι.

Καταρχάς το Περιστέρι έχει επίσημη υποχρέωση (Σούπερ Καπ) πιο νωρίς από την ΑΕΚ και έχει διαφορετικό προπονητικό πρόγραμμα και δεύτερον, έχει βάσεις από πέρσι. Ο προπονητής είναι ίδιος, υπάρχουν παίκτες από το περσινό ρόστερ και φέτος, ενώ πήρε τέσσερις ξένους που έπαιζαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα και δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Όλα αυτά μαζί, έκαναν και την διαφορά στο παρκέ.

Το είχα γράψει και σε προηγούμενο μπλογκ, ότι το φετινό εγχείρημα της ΑΕΚ θα χρειαστεί υπομονή και χρόνο. Το Ισπανικό μοντέλο μπάσκετ είναι πολύ απαιτητικό σε συγκεκριμένα πράγματα και μια τόσο νέα ομάδα θα χρειαστεί καιρός για να «δέσει». Όποιος περιμένει να δει την ΑΕΚ στο 100% πριν τον Δεκέμβριο, δυστυχώς θα περιμένει πολύ.

Είναι αυτός ο Μάκλεμορ;

Πάμε και λίγο στους παίκτες ατομικά γιατί ακόμα και για αυτούς βγήκε ετυμηγορία. Προφανώς ο μεγαλύτερος λόγος προβληματισμού είναι ο Μάκλεμορ με την εικόνα που είχε σε αυτά τα δύο τηλεοπτικά παιχνίδια. Όταν η ΑΕΚ επιλέγει να φέρει παίκτες από την Αμερική χωρίς να έχουν εμπειρία από την Ευρώπη, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν κάποιο χρόνο προσαρμογής. Είναι πολύ εύκολο να δει κάποιος την διαφορά αν τους συγκρίνει με τον ΜακΡέι, τον Τίλμαν και τον Ραντλ, που έχουν ξαναπαίξει εδώ και είναι φυσιολογικά πιο άνετοι.

Το ίδιο ισχύει και με τον Καμπενγκέλε. Είναι παιδιά που πρώτη φορά ήρθαν σε αυτήν την ήπειρο και όλα τους φαίνονται τόσο διαφορετικά, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στην καθημερινότητα τους. Ο Μάκλεμορ ακόμα δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται, πως παίζεται εδώ το μπάσκετ, τι τακτική υπάρχει, πότε πρέπει να σουτάρει, πότε δεν πρέπει. Το ίδιο και ο Καναδός σέντερ, που θα του πάρει κάνα δίμηνο, μόνο και μόνο για να καταλάβει πώς σφυρίζουν οι διαιτητές, πέρα από όλα τα άλλα.

Συνοψίζοντας, χρειάζεται ψυχραιμία, δεν υπάρχει καμία μπασκετική λογική στο να βγαίνουν συμπεράσματα από τα φιλικά και το ίδιο θα ίσχυε αν η ΑΕΚ κέρδισε με 20 πόντους. Ο προπονητής έχει κάνει τον προγραμματισμό του και μόνο αυτός ξέρει μέχρι πότε θα δουλεύει το αμυντικό κομμάτι, πότε θα δώσει έμφαση στο επιθετικό, πότε θα κατεβάσει ρυθμούς για να λυθούν κάπως οι παίκτες. Μέχρι τότε υπομονή και για τους παίκτες και για την ομάδα, γιατί θα χρειαστούν χρόνο, ενώ ακόμα λείπουν και δύο κομμάτια, με τον Κουζμίνσκας να είναι από τους βασικούς της ομάδας.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X