Η ΑΕΚ του Αλμέιδα ακόμα μια φορά, δεν πήρε έναν παίκτη απλώς για να πάρει

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα ακόμα μια φορά, δεν πήρε έναν παίκτη απλώς για να πάρει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι της συζήτησης την μεταγραφή του Κάλενς, τον τρόπο που έγινε και αυτά που θα (μπορεί να) δώσει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από την στιγμή που ο Αλμέιδα (μας) μίλησε για τα πάντα και σε λίγες ώρες θα τα διαβάσατε αναλυτικότατα εδώ στο σάιτ, προφανώς και το ποια είναι η γνώμη ή η εκτίμηση της αφεντομουτσουνάρας μου, καθόλου δεν έχει σημασία. Δεν θα δώσω κανένα σπόιλερ. Μόνο ότι δεν άφησε τίποτα, για το οποίο να μην δώσει απαντήσεις. Και επίσης πως, είμαστε πραγματικά τυχεροί και προνομιούχοι όλοι μας, που ζούμε την εποχή Αλμέιδα στην ΑΕΚ.

Πάμε τώρα και στο κομμάτι του στόπερ. Το γεγονός πως η ΑΕΚ συνέχιζε να ασχολείται με την υπόθεση της μεταγραφής, ακόμα και όταν έληξε η διορία για την ευρωπαϊκή λίστα, σημαίνει πως αναγνώριζε ότι και Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς μια ακόμα ποιοτική προσθήκη στο κέντρο της άμυνας, δεν βγαίνει. Το γεγονός πως τελικά έκανε μεταγραφή, από μόνο του δεν λέει κάτι. Θεωρητικά θα μπορούσε αυτό να είναι προϊόν και της πίεσης από τον κόσμο.

Όμως ευτυχώς με τον Αλμέιδα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Τον Κάλενς δεν τον ξέρω. Ψάχνοντας πάω τώρα, για να δω τι είναι και πως είναι, που θα έλεγε και μια ψυχή. Αλλά θαρρώ πως τον Αλμέιδα πλέον τον ξέρουμε όλοι καλά. Και όταν ακόμα και τώρα υπό την πίεση του χρόνου που τελείωνε, επέμενε πως «δεν θα πάρουμε στόπερ, μόνο για να πάρουμε», από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Περουβιανός δεν είναι μια λύση ανάγκης. Είναι μια μεταγραφή για να λύσει ανάγκες.

Με την περίπτωση του Κάλενς, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Οποιαδήποτε περίπτωση στόπερ προέκυπτε από την αγορά, με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έψαχνε η ΑΕΚ, δεδομένα ο Αλμέιδα την περνούσε από κόσκινο. Το ίδιο φυσικά έγινε και με τον Περουβιανό, με την διαφορά πως ήδη ο κόουτς είχε μια σχηματισμένη εικόνα γι αυτόν. Προσέξτε για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Τον Κάλενς δεν τον έριξε ο Αλμέιδα στο τραπέζι της μεταγραφικής συζήτησης. Ήταν μια περίπτωση ανάμεσα σ’ αυτές που τέθηκε υπ’ όψιν του προπονητή, με βάση συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια.

Μόνο που τον συγκεκριμένο στόπερ, ο Αλμέιδα όχι απλώς τον ήξερε, αλλά είχε εκφράσει και ενδιαφέρον γι αυτόν στην προηγούμενη ομάδα του. Παρόλα αυτά, εκτός από τον κανόνα “δεν παίρνουμε απλώς, για να πάρουμε”, ο Πελάδο ακολουθεί και έναν ακόμα. Στον μεταγραφικό σχεδιασμό δίνει αγωνιστικά χαρακτηριστικά παικτών που θέλει σε κάθε θέση και όχι ονοματεπώνυμα. Εξαίρεση πέρυσι ο Πινέδα και φέτος ο Πισάρο. Ένας μόνο κάθε φορά. Απλώς η περίπτωση του Κάλενς, πήρε το πράσινο φως από τον Αλμέιδα, μετά από πολύ λιγότερο (φυσικά όχι καθόλου) κοσκίνισμα και πολύ περισσότερο ήδη διαμορφωμένη άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, έτσι κι αλλιώς ο Πελάδο δεν θα έφερνε ποτέ έναν ποδοσφαιριστή, απλώς για να κλείσει αριθμητικά ένα κενό ή πολύ περισσότερο για να αποσυμπιέσει καταστάσεις. Είναι καθαρά αγωνιστικά τα κριτήρια που επιλέχθηκε ο Κάλενς. Κάτι που προκύπτει από μια πρώτη γρήγορη ματιά και στα στοιχεία που έχει ο Περουβιανός. Βγάζει ένταση στο παιχνίδι του, έχει ταχύτητα, μπορεί να παίξει και στις δυο θέσεις των στόπερ και είναι αριστεροπόδαρος. Πολύ κοντά δηλαδή, στα χαρακτηριστικά που η ΑΕΚ έψαχνε.

Επίσης είναι εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα του Περού (δεν έπαιξε με την Παραγουάη λόγω ενός μικροπροβλήματος τραυματισμού), παρόλο που πέρυσι με την Χιρόνα, δεν έκανε πολλά παιχνίδια. Αυτό κάτι σημαίνει για το πως τον αντιμετωπίζουν ποδοσφαιρικά τον Κάλενς στην πατρίδα του. Ίσως ακόμα και για τον βαθμό ετοιμότητάς του Περουβιανού, καθώς αυτή την εποχή και για δυο κολλητά επίσημα ματς, δύσκολα γίνονται κλήσεις σε εθνικές σε ανέτοιμους αγωνιστικά ποδοσφαιριστές.

Προφανώς και στην ΑΕΚ δεν θα έρθει την προσεχή Πέμπτη και την Κυριακή θα μπει να παίξει με τον Ολυμπιακό. Θα χρειαστεί τον χρόνο του και να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα, αλλά και στο αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν κεντρικό αμυντικό, απ’ ότι, για παράδειγμα, για έναν επιθετικό που θα πρέπει να μάθει τους αυτοματισμούς μια καλοκουρδισμένης μηχανής. Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τον Κάλενς.

Εξυπακούεται πως το τι ψάρια τελικά πιάνει ο Περουβιανός, μόνο το γήπεδο θα το δείξει. Και αυτό ισχύει για κάθε ποδοσφαιριστή αλλά πολύ περισσότερο για κάποιον που έρχεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Όμως επίσης εξυπακούεται, πως ο Αλμέιδα έχει κερδίσει με το σπαθί του το προνόμιο, να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές που κάνει. Είναι εξάλλου πολύ πρόσφατο και το παράδειγμα του Πισάρο. Ένας παίκτης που θεωρητικά δεν έχει τα χαρακτηριστικά που «κουμπώνουν» στο παιχνίδι του Αλμέιδα. Και παρόλα αυτά φάνηκε κυρίως στο ματς με τον Πανσερραϊκό, πως ο Πελάδο ήξερε πολύ καλά γιατί τον ήθελε και γιατί τον πήρε τον Μεξικανό.

Και κάτι ακόμα που έχει την σημασία του. Η μεταγραφή του Κάλενς, ενός εν ενεργεία διεθνή ποιοτικού στόπερ που είναι επιλογή του προπονητή, δεν σημαίνει πως ο Αλμέιδα θα αφήσει στην άκρη το πρότζεκτ του Χρυσόπουλου. Θα συνεχίσει να δουλεύει με τον νεαρό κεντρικό αμυντικό. Θα συνεχίσει να του δίνει χρόνο και ευκαιρίες, καθότι συνεχίζει να πιστεύει στα προσόντα και τις προοπτικές του. Όση σημασία είχε για τον Αλμέιδα, να προστεθεί ένας ακόμα ποιοτικός στόπερ στις επιλογές για το κέντρο της άμυνας, άλλη τόση έχει να βγει το πρότζεκτ που λέγεται Χρυσόπουλος.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X