Το γκολ είναι μία συνολική παραγωγική διαδικασία, όμως ο φορ πρέπει να σκοράρει

Το γκολ είναι μία συνολική παραγωγική διαδικασία, όμως ο φορ πρέπει να σκοράρει
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αναγκαιότητα πλήρους προσαρμογής του Πόνσε και την ενδεχόμενη απώλεια του Γκαρσία που δείχνει αγχωμένος απέναντι στο γκολ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ξεκαθαρίζω ότι σε καμία περίπτωση ο τίτλος συνιστά μομφή προς τον Λιβάι Γκαρσία. Έδωσε πολλά πέρυσι, θα πω ότι τρύπησε το ταβάνι του σκεπτόμενοι ότι αγωνιζόταν έως τα 24 του σε άλλη θέση. Αφορά και στον Εζεκιέλ Πόνσε, περισσότερο ως προς το πώς η ομάδα θα τον αξιοποιήσει στη συνέχεια, ειδικά αν αποδειχθεί ότι ο τραυματισμός το πρώτου θα τον κρατήσει εκτός μάχης για κάποια παιχνίδια.

Ο Λιβάι είναι ένας παίκτης πολύ σημαντικός για τον τρόπο με τον οποίον η ΑΕΚ αγωνίζεται, αποδείχθηκε αυτό περίτρανα από τη στιγμή που εξήλθε του αγωνιστικού χώρου για να περάσει στη θέση του, αναγκαστικά, ο Αργεντινός. Η άμυνα των Βέλγων δεν μπορούσε να παίξει το γεμάτο ενέργεια, ταχύτητα, ένταση και δύναμη παιχνίδι του, το οποίο είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον τρόπο που η Ένωση λειτουργεί μεσοεπιθετικά.

Ωστόσο για τρίτο συνεχόμενο ματς έχασε σημαντικές ευκαιρίες. Στα φιλικά δεν άφησε φάση να πάει χαμένη, όμως σε τρεις επίσημους αγώνες δείχνει αγχωμένος και βιαστικός στις εκτελέσεις του. Το γνωρίζαμε βέβαια ότι το εύκολο γκολ δεν είναι το απόλυτο γνώρισμά του κι ας πέτυχε 18 τέρματα πέρυσι.

Στην αντίπαλη πλευρά, ο Γιάνσεν χρειάστηκε μόλις μία φάση για να τα καταφέρει, πλασάροντας ιδανικά τον Αθανασιάδη. Επί της ουσίας αυτό είναι και το μοναδικό που η Αντβέρπ μπορεί να επικαλεστεί ως ένδειξη δυναμικής σε σχέση με την ΑΕΚ. Έχει έναν επιθετικό που είναι killer, έναν πολύ ικανό σκόρερ, όμως κατά τ’ άλλα θα πρέπει να αισθάνεται ευεργετημένη από τις σπαταλημένες ευκαιρίες των παικτών της Ένωσης. Όπως είπε άλλωστε και ο Πινέδα, η ουσία είναι το γκολ, τίποτε άλλο…

Ο Πόνσε είναι ένας διαφορετικού τύπου επιθετικός. Αν και δεν είναι στατικός, ούτε υστερεί σε δύναμη και άλμα, εν τούτοις η ροπή του είναι να βρίσκεται πιο πολύ μέσα στο κουτί και να περιμένει την τροφοδότησή του. Δεν μπορεί να παίξει στο χώρο όπως ο Λιβάι, δεν είναι εύκολο για εκείνον να ακολουθήσει το παιχνίδι που η ΑΕΚ κάνει όταν στην ενδεκάδα της βρίσκεται ο Γκαρσία. Άρα εκτός του ότι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας, πρέπει κι εκείνη να διαβάσει καλύτερα τις αρετές του ώστε να τις αξιοποιήσει. Αυτό σίγουρα προϋποθέτει κάποιο χρόνο αγωνιστικό.

Αυτός που πρέπει να καθαρίζει στα δύσκολα

Η ΑΕΚ απέδειξε τη σεζόν που μας πέρασε ότι είναι μία ομάδα η οποία δεν στηρίζεται αποκλειστικά στα γκολ του επιθετικού της. Πήρε 8 από τον Άμραμπατ και τον Τσούμπερ, 9 από τον Γκατσίνοβιτς και 10 από τον Πινέδα, ενώ οι Αραούχο, Μάνταλος και Φαν Βερτ πέτυχα μαζί επιπλέον 19. Άρα υπήρχε πολλή και μεγάλη βοήθεια από κάμποσους στο κομμάτι αυτό, όπως άλλωστε συνέβη και στα δύο παιχνίδια με τους Κροάτες, παρουσιάζοντας τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ. Όμως τα γκολ ενός φορ είναι απαραίτητα στα παιχνίδια που η ομάδα παλεύει να βρει το ένα και μοναδικό που θα κάνει τη διαφορά. Εκεί τον χρειάζεται περισσότερο, από εκείνον περιμένει να την ξελασπώσει.

Στο Βέλγιο διαπιστώσαμε ότι η ΑΕΚ μπορεί να επιβάλλει στην Αντβέρπ πολύ πιο εύκολα το παιχνίδι της σε σχέση με τον τρόπο που το προσπάθησε -και σε αρκετά σημεία των αγώνων τα κατάφερε- κόντρα στην πιο ποιοτική Ντινάμο. Έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει μία ομάδα που ξέρει να αμύνεται και η οποία όσο δεν δέχεται γκολ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητά της στη διάρκεια του παιχνιδιού. Ειδικά όταν επιχειρείς να την οδηγήσεις σε λάθος με σέντρες και γεμίσματα. Αυτό δεν πιάνει.

Το θεωρώ δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα βρει τις φάσεις για να σκοράρει, το θέμα είναι να έχει και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται. Αλλά πριν πάμε εκεί, προέχει η νίκη στο σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό. Κι αν ο Γκαρσία δεν μπορεί λόγω τραυματισμού κι ενόσω ο Πόνσε ακόμα προσαρμόζεται, ίσως ο Αλμέιδα πρέπει να δει λίγο πιο συμπαθητικά τον Φαν Βερτ, έστω για το πρωτάθλημα. Τη μπάλα μέσα, ξέρει σίγουρα να τη βάζει.

Δύο σημειώσεις ακόμα:

* Η ενίσχυση στα άκρα της άμυνας δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής το περασμένο καλοκαίρι. Για την Ευρώπη, τουλάχιστον γι’ αυτήν, απαιτείται επιπλέον ποιότητα και στις δύο πτέρυγες. Φάνηκε και στα τρία παιχνίδια που η ομάδα έδωσε έως σήμερα στο παραπάνω επίπεδο.

* Δεν πρέπει καν να γίνεται συζήτηση για το αν η ΑΕΚ χρειάζεται ακόμα έναν στόπερ, υψηλού επιπέδου, ασφαλώς να υπάρχει σωστό rotation και αποφόρτιση των Βίντα και Μουκουντί. Έπρεπε να έχει αποκτηθεί πολύ νωρίτερα, αλίμονο αν δεν υπάρξει προσθήκη.

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X