Αυτή είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Το προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League

Αυτή είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Το προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League
Photo Credits: INTIME

Η πρωταθλήτρια Κροατίας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ στον δρόμο της ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Και το όνομα αυτής… Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η πρωταθλήτρια Κροατίας που εξασφάλισε με το συνολικό 6-0 επί της Αστάνα την παρουσία της για 6η σερί σεζόν σε ευρωπαϊκό όμιλο, θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο και αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων «Μαξιμίρ» στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι δίχως αμφιβολία η αυτοκράτειρα του κροατικού ποδοσφαίρου.Και δεν το λέμε εμείς, το δείχνουν οι αριθμοί. Στην ενωμένη Γιουγκοσλβία είχε 9 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα, την ώρα που στην Κροατία κρατηθείτε μετρά 24 πρωταθλήματα εκ των οποίων τα έξι σερί από το 2017 και μετά και 16 κύπελλα, ενώ έχει κατακτήσει και 8 Σούπερ Καπ.

Όσο για την Ευρώπη έχει τεράστια εμπειρία. Και για να μην ψάχνετε σε απόλυτους αριθμούς έχει 365 ματς σε Τσάμπιονς Λιγκ ή Πρωταθλητριών, Europa League ή Κύπελλο UEFA, Κύπελλο Κυπελλούχων και Κύπελλο Εκθέσεων έχοντας συνολικά 149 νίκες, 79 ισοπαλίες και 137 ήττες με 531-465 γκολ. Και αν θέλετε να πάμε πιο ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ ή Κύπελλο Πρωταθλητριών σε απόλυτους αριθμούς, θα δούμε ότι έχει αγωνιστεί σε 158 ματς έχοντας 67-32-59 με 238-212 γκολ.

Είναι εξαιρετικά ψηλά στο Team Ranking της UEFA. Με τελευταίο update την 1η Αυγούστου του 2023 είναι στο νούμερο 38 με 43.500 έχοντας πίσω της ομάδες όπως η Λάτσιο, η Αϊντχόφεν, η Λιλ και άλλες σαφέστατα πιο μεγάλες και πιο γνωστές.

Δίχως αμφιβολία η κορυφαία στιγμή της στην Ευρώπη ήταν τη σεζόν 1966-67, όπου πήρε το τρόπαιο.  Με παίκτες μάλλον άσημους, επικράτησε της αγγλικής Λιντς των Σπρέικ, Κούπερ, Μπελ, Μπρέμνερ, Τζακ Τσάρλτον, Χάντερ, Λόριμερ, Γκρέι και άλλους. Τη νίκησε 2-0 στο Ζάγκρεμπ (30 Αυγούστου) και απέσπασε λευκή ισοπαλία 0-0 στο Λιντς (6 Σεπτεμβρίου).

Επίσης η Ντιναμό είχε φτάσει το 1961 στα ημιτελικά του Κυπελλούχων χάνοντας από τη Φιορεντίνα, ενώ το 2021 έφτασε στα προημιτελικά του Europa League χάνοντας από τη Βιγιαρεάλ.

Προπονητής της είναι ο Κροάτης άλλοτε διεθνής αμυντικός μέσος Ιγκόρ Μπίστσαν, που είχε αγωνιστεί από το 2005 μέχρι το 2007 στον Παναθηναϊκό. Μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ της είναι ο βασικός με την εθνική Κροατίας τερματοφύλακας Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, που δεν αποκλείεται όμως να πουληθεί αυτό το καλοκαίρι. Επίσης ξεχωρίζουν ο επίσης διεθνής στόπερ Γιόζιπ Σούταλο και ο ραγδαία ανερχόμενος 20χρονος μεσοεπιθετικός Μάρτιν Μπατούρινα.

Τη φετινή σεζόν ξεκίνησε με την κατάκτηση του σούπερ Καπ Κροατίας επικρατώντας με 1-0 της Χάιντουκ που πήρε εκδίκηση στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επικρατώντας μέσα στο Ζάγκρεμπ με 2-1. Ακολούθως η Ντιναμό με αλλαγές στη σύνθεση της επικράτησε τη 2η αγωνιστική με 3-0 της Ίστρα.

Το ιστορικό, το αλησμόνητο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια

Όσο για το αν έχει βρεθεί ξανά με την ΑΕΚ; Ναι, έχει ξανασυμβεί και η Ένωση είχε αποκλειστεί. Ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν η ΑΕΚ «γεύτηκε» για πρώτη φορά τη νίκη σε ευρωπαϊκή νύχτα, κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-0), αφήνοντας πίσω της το εφιαλτικό ποδαρικό του 1963 και την οδυνηρή ήττα με 7-2 από τη πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονακό.

9-9-1964-aek-dinamo-zagreb-2-0-thumb_1.jpg

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ των Νεστορίδη-Παπαϊωάννου νικά μπροστά σε 40.000 θεατές με 2-0 την πανίσχυση Ντιναμό που είχε  στο ρόστερ της τον Ντράζαν Γέρκοβιτς, ο οποίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής (1962) είχε καταλάβει τη πρώτη θέση των σκόρερ (μαζί με άλλους πέντε) χάρη στα τέσσερα γκολ που σημείωσε.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, λοιπόν, μπροστά σε 40.000 περίπου «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους, παρά την κλάση των Γιουγκοσλάβων και το σκληρό παιχνίδι (αποβολή Κόπτετσακ) τους, οι Μίμης Παπαϊωάννου (73’) και Κώστας Νεστορίδης (79’) διαμόρφωσαν το ιστορικό 2-0 για την «Ένωση» που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς της, λόγω και της δύσκολης εξέλιξης του παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X