Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη σε τρία μέτωπα - Οι ακραίες συνθήκες δημιούργησαν πυροστρόβιλο (VIDEO)

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη σε τρία μέτωπα - Οι ακραίες συνθήκες δημιούργησαν πυροστρόβιλο (VIDEO)

Τα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι: βορειοδυτικά της τεχνητής Λίμνης Γαδουρά, το δεύτερο στις περιοχές Λάρδο και Λάερμα και το τρίτο στο Ασκληπιείο.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική προκειμένου να περιορίσει τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα στη Ρόδο και έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Στις 10:25 το βράδυ δόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλυμμήρι, ενώ από το χωρίο Κιοτάρι ακούγονταν εκρήξεις, προφανώς λόγω εκρήξεων σε αυτοκίνητα που καίγονταν.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον τις προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής του στρατού και οι εθελοντές τους οποίους συνδράμουν εργαζόμενοι και μηχανήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον εκπρόσωπό της Γιάννη Αρτοποιό, τα τρία κύρια μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο που μαίνονται ανεξέλεγκτα είναι: το πρώτο βορειοδυτικά της τεχνητής Λίμνης Γαδουρά, το δεύτερο, που κινείται ανάμεσα στις περιοχές Λάρδο και Λάερμα και το τρίτο στο Ασκληπιείο.

Η ένταση του φαινομένου στο Κιοτάρι, που προκάλεσε και την εντολή για εκκένωση από χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο τουριστικό θέρετρο, έχει πλέον αποκλιμακωθεί ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και αύριο οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και με δύο C-130 θα μεταφερθούν – ακόμη και μέσα στη νύχτα – δασοκομάντος στο νησί. Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ακόμη δέκα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και UAV Heron για εναέρια επιτήρηση.

Τη μάχη της κατάσβεσης το βράδυ του Σαββάτου δίνουν στη Ρόδο 205 πυροσβέστες με 35 οχήματα αλλά και οι 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες που έχουν μεταφερθεί στο νησί των Ιπποτών.

Οι ακραίες συνθήκες δημιούργησαν πυροστρόβιλο

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου σήμερα εξερράγη, εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο/ Meteo.gr.

Στο βίντεο που δημοσίευσε φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί των Ιπποτών έπνεαν σήμερα άνεμοι εντάσεως 4 έως 6 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 7μποφόρ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας, και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα.

Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X