Στάνκοβιτς-Γαλανόπουλος οι μεγάλοι κερδισμένοι της νέας ΑΕΚ

Στάνκοβιτς-Γαλανόπουλος οι μεγάλοι κερδισμένοι της νέας ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο απεσταλμένος του enwsi.gr στην Ολλανδία, Τάσος Καπετανάκος, επέστρεψε και αναλύει όσα είδε στην προετοιμασία της ΑΕΚ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΣ

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου. Η ΑΕΚ αναχωρούσε από την ζεστή Αθήνα για το απόκοσμο τουριστικό θέρετρο του Μπουργκ Χάαμσταντ στην Ολλανδία. Εκεί που είχε πάει και τον χειμώνα και εν συνεχεία πάτησε… γκάζι για να κάνει το νταμπλ.

Εκεί λοιπόν συνάντησε δροσιά, βροχές και κάποιες μέρες ζέστη. Μα το κυριότερο είναι ότι «συνάντησε» ξανά την φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα για την ΑΕΚ που ετοιμάζει. Μία ομάδα που θα έχει ξανά ένταση, ξανά πρέσινγκ σε υψηλούς ρυθμούς, αυτοματισμούς και συνεργασίες και τον κορμό της κατάκτησης του περσινού ιστορικού νταμπλ. Με λίγα λόγια ότι δούλεψε ο Αλμέιδα και το τιμ του με τους παίκτες και ότι είδαμε σε προπονήσεις και φιλικά… φωνάζουν την εξέλιξη του project και του αγωνιστικού σχεδίου του. Και ας μην είχε εκεί μαζί του ενδεκαδάτες μεταγραφές, παρά μόνο τους Πήλιο-Ρόκσον-Λαμαράνα και το «φρέσκο» πρόσωπο Ζίνι.

Ποιοι τα πήγαν καλά, ποιοι δεν τα κατάφεραν

Είχε όμως δίπλα του την ομάδα και τους παίκτες που τον ξέρουν, τους ξέρει και ότι έγινε πέρυσι δεν χρειαζόταν πολύ χρόνο για να εφαρμοστεί εκ νέου. Ήθελε απλώς «ενεργοποίηση» το θυμικό. Και δεν χρειάστηκε πολύ είναι η αλήθεια. Με την ενσωμάτωση των διεθνών και του Άμραμπατ μετά από λίγες ημέρες, έγινε πιο εύκολο. Έτσι κόντρα σε Αντβέρπ και Σαχτάρ Ντόνετσκ είδαμε την «κανονική» ΑΕΚ με τα περισσότερα πρόσωπα της περσινής πετυχημένης «συνταγής» με το σκορ να γράφει 8-0 συνολικά. Μα περισσότερο είναι η εικόνα που δημιουργεί προσδοκίες και προκαλεί ενθουσιασμό. Ότι έκανε και πέρυσι δηλαδή..

Αναμφίβολα τα πρόσωπα της προετοιμασίας είναι ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς που είχε εξαιρετική εικόνα και έδειξε αποφασισμένος να γίνει ξανά βασικός (πολλές πιθανότητες πια), ο Κώστας Γαλανόπουλος που είχε πολύ καλά πατήματα και διάθεση να δείξει ποιος είναι (το κατάφερε) και από κοντά ο Νίκλας Ελίασον, με τον Νορντίν Άμραμπατ, τον Στίβεν Τσούμπερ, τον Αρολντ Μουκουντί και τον νεαρό Ζίνι.

Όλοι τους έδειξαν σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμοι να «κερδίσουν» ξανά τον Αλμέιδα, ενώ ο 21χρονος Ανγκολέζος πήρε πολλούς πόντους ως αριστερός ακραίος πια με τρομερά αθλητικά προσόντα και εξέλιξη ως προϊόν. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Βίντα-Μουκουντί) πια έχει χημεία και εμπειρία να παίζει όπως χρειάζεται η ομάδα, κάτι που ισχύει και για τους Γενς Γιόνσον-Νταμιάν Σιμάνσκι στον άξονα.

Στα πρόσωπα που δεν πήγαν καλά είναι ο Γιώργος Αθανασιάδης, όπως και ο Μιλάντ Μοχαμάντι που περισσότερο προβλημάτισαν είναι η αλήθεια. Περιμέναμε κάτι… παραπάνω και από τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ενώ σταθερός είναι ο Λάζαρος Ρότα σε όσα δίνει (εκτός από κάποιες στιγμές αφέλειας…), κάτι που κάνει και ο Εχσάν Χατζισαφί.

Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο να δείξει ότι είναι το Νο1 επιθετικό «όπλο» ο Λιβάι Γκαρσία. Λίγες προπονήσεις και ένα φιλικό ήταν αρκετό για να… ανεβάσουν την τιμή του, ενόψει προκριματικών. Μέσα στον Αύγουστο δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις με τον πρώτο σκόρερ της Ένωσης…

Ρόκσον και Λαμαράνα είχαν θετική παρουσία, αλλά χρειάζονται χρόνο, δουλειά στο τακτικό κομμάτι και ρυθμό με την ΑΕΚ Β’ για να ξεχωρίσουν και να χωρέσουν στην πρώτη ομάδα.

Γκατσίνοβιτς-Μάνταλος έχασαν αρκετές προπονήσεις, όπως και ο Χρυσόπουλος που δεν έχουμε καθαρή εικόνα.

Το ζητούμενο όμως είναι σε ομαδικό επίπεδο πια. Η ΑΕΚ πάει έτοιμη και όπως θέλει ο «Πελάδο» στην τελική ευθεία για τα πρώτα ματς των προκριματικών του Champions League (8-9 Αυγούστου-15 Αυγούστου). Ο Αλμέιδα έχει τη μαγιά της επιτυχίας, περιμένει το… υπερόπλο του Ορμπελίν Πινέδα των 6,5 εκατ.ευρώ στην Αθήνα, όπως και τον Ροδόλφο Πισάρο και τον στόπερ που θα έρθει. Εκτός Πινέδα, οι υπόλοιπες μεταγραφές πρέπει να δώσουν μάχη για την 11άδα. Το επίπεδο είναι τόσο υψηλό πια που δεν μπαίνεις εύκολα σε αυτή την ΑΕΚ για να λογίζεσαι βασικός. Έργο Αλμέιδα, του απόλυτου πρωταγωνιστή και αυτής της προετοιμασίας.

Μπορεί να ήθελε το Αλκμάαρ και τις… φυλακές που ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και στο Μπουργκ Χάαμσταντ έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε. Και όταν πρέπει είναι δεδομένο ότι ο Αλμέιδα θα έχει την ΑΕΚ όπως πρέπει.

Πηγή: sdna.gr

Πάνος Λούπος: Ψυχραιμία και για την... καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X