Ο «ψαρωτικός» Πλάθα και το brand name της ΑΕΚ

Ο «ψαρωτικός» Πλάθα και το brand name της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την παρουσίαση του Ζοάν Πλάθα αλλά και το brand name της ΑΕΚ στο BCL.

Ωραία μέρα η χθεσινή για την ΑΕΚ, με την επίσημη παρουσίαση του Ζοάν Πλάθα μπροστά σε πολύ κόσμο είναι η αλήθεια. Μπορείς να καταλάβεις την διαφορά από προηγούμενες φορές, μόνο και μόνο από το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο Ισπανός τεχνικός. Μια αίθουσα κατάμεστη με πάνω από 50 άτομα, μόνο και μόνο για να ακούσουν από κοντά τον νέο προπονητή της Ένωσης. Δεν θυμάμαι άλλη τέτοια συμμετοχή σε προηγούμενους προπονητές της ΑΕΚ και είναι και λογικό.

Ψαρωτικός Πλάθα

Για την καριέρα του Πλάθα τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει πολλές φορές, Χθες ήταν η ώρα να τον δούμε από κοντά. Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις αμέσως είναι ότι κουβαλάει μια διαφορετική αύρα μαζί του. Με το μπήκε στην αίθουσα έγινε αντιληπτό αμέσως. Προφανώς και ο ίδιος, χωρίς να ξέρει ακόμα πρόσωπα και καταστάσεις, κράτησε τις αποστάσεις του, δείχνοντας πολύ αυστηρός και απόμακρος. Οι απαντήσεις του δεν μας έκαναν σοφότερους αφού ήταν αρκετά συγκρατημένος, αλλά είπε κάποια πράγματα που προσωπικά εμένα μου άρεσαν και τα έβαλε στην σωστή τους βάση.

Όπως όλοι οι Ισπανοί προπονητές, έτσι και ο Πλάθα, έχει το δικό του στυλ παιχνιδιού, παρόλα αυτά δεν έδειξε να είναι δογματικός. Πρώτα είπε θα δει τι παίκτες θα μπορέσει να πάρει η ομάδα και μετά θα πει πως ακριβώς θα παίξει. Όμως ότι η Ένωση θα παίξει ωραίο και θελκτικό μπάσκετ ήταν κάτι που ξεκαθάρισε. Είναι σημαντικό ένας προπονητής να προσαρμόζεται στα δεδομένα της ομάδας που δουλεύει και κάνει τις προσαρμογές στην φιλοσοφία του, γιατί είναι διαφορετικό να δουλεύει στην Ζενίτ με 15 εκατομμύρια μπάτζετ και διαφορετικό στην ΑΕΚ.

Άλλωστε φάνηκε ότι ήταν καλά διαβασμένος σε ότι αφορά χρήματα, μεταγραφές και ρόστερ. Ο περισσότερος κόσμος όταν άκουσε ότι έκλεισε ο Πλάθα, μπορεί να θεώρησε ότι θα γίνει και μια υπέρβαση στο μπάτζετ, όμως ο Καταλανός προπονητής, θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να μιλήσει με ρεαλιστικά σενάρια.

«Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε λάθος επιλογές στους ξένους μας. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε λάθος, γιατί δεν έχουμε μπάτζετ 6-8 εκατομμυρίων για να κάνουμε αλλαγές».

Σωστά τα λέει ο κόουτς που φαίνεται ότι έχει καταλάβει που έχει έρθει και με ποια δεδομένα θα κληθεί να κάνει την δουλειά του. Επίσης η φράση του ότι ψάχνουμε προφίλ παικτών και όχι συγκεκριμένα ονόματα ήταν ό,τι καλύτερο από την χθεσινή παρουσίαση. Στην ΑΕΚ έχει γίνει πολλές φορές αυτό στο παρελθόν και την έχει πατήσει, πληρώνοντας ακόμα τα «σπασμένα» αυτής της λογικής.

Το να παίρνεις προφίλ παικτών, σημαίνει ότι ξέρεις τι χαρακτηριστικά ψάχνεις που θα κουμπώνουν σε αυτό που θες να παίξεις και θα πάρεις τον παίκτη που ικανοποιεί τα περισσότερα από αυτά, άσχετα αν είναι γνωστό όνομα ή όχι. Γενικά ο Πλάθα στην καριέρα μάλλον περισσότερο έκανε γνωστούς παίκτες, παρά έπαιρνε ο ίδιος ήδη φτασμένους, οπότε αυτό θα είναι κάτι που περιμένουμε και στην ΑΕΚ.

Συμπερασματικά, ήταν καλό που έγινε αυτή η παρουσίαση για να δούμε και τον άνθρωπο Πλάθα από κοντά. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένας προπονητής που δεν τον ενδιαφέρει μόνο το μπάσκετ αλλά και η κουλτούρα της χώρας και της ομάδας που βρίσκεται, πράγματα που όπως είπε τον οδήγησαν να πει το ναι, στην Ένωση.

Το brand name της ΑΕΚ

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του Ισπανού, το BCL αποκάλυψε το ρόστερ των ομάδων που θα έχει η φετινή διοργάνωση. Είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι το Περιστέρι, ο Προμηθέας και ο ΠΑΟΚ, έχουν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους, με την ΑΕΚ να βρίσκεται στο μεταίχμιο. Τελικά η απάντηση ήρθε από την διοργανώτρια αρχή, αφού χωρίς κανένα δισταγμό τοποθέτησε την Ένωση στους ομίλους, λύνοντας κάθε απορία.

Καταλαβαίνει κανείς, ότι το BCL δεν θα ήθελε ένα brand name όπως η ΑΕΚ να παίξει προκριματικά, αφού είναι από τα βαριά ονόματα της διοργάνωσης, για αυτό και της άνοιξε την πόρτα των ομίλων. Όσα έχει καταφέρει η Ένωση στο BCL όλα αυτά τα χρόνια είναι ικανά να την έχουν σε ένα αρκετά καλό ranking στο BCL και μετά την περσινή πολύ καλή πορεία, ανέβηκε και πάλι στην βαθμολογία με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι επικεφαλής ομίλου και να έχει καλή κλήρωση.

ΥΓ. Λίγο πριν κλείσει η συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Νικολάου πέταξε την βόμβα του, λέγοντας «σας ευχαριστούμε που ήρθατε και ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα με άλλα ευχάριστα». Γενικά υπάρχει μια αισιοδοξία πως κάτι καλό έρχεται για την ομάδα από τον Μάκη Αγγελόπουλο και ο Ιούλιος θα είναι μήνας αποκαλύψεων.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X