Οταν η ΑΕΚ έκανε τον Ολυμπιακό να... τρέμει και να μην κατεβαίνει - Το μυθικό μπαράζ του 1979 και η στέψη της Ενωσης (VIDEO)

Οταν η ΑΕΚ έκανε τον Ολυμπιακό να... τρέμει και να μην κατεβαίνει - Το μυθικό μπαράζ του 1979 και η στέψη της Ενωσης (VIDEO)

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εμφανίστηκε μόνο η ΑΕΚ, αφού ο Ολυμπιακός κρύφτηκε δήθεν επικαλούμενος τη διαιτησία, αλλά στην πραγματικότητα φοβούμενος διασυρμό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στις 16 Ιουνίου 1979 η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά από ένα μπαράζ που… δεν έγινε ποτέ, αφού ο Ολυμπιακός είχε προαναγγείλει την παραίτησή του από τον αγώνα, δήθεν επικαλούμενος τη διαιτησία του 3-3 της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Στην πραγματικότητα, όμως, φοβόταν νέο διασυρμό, έχοντας ήδη τρεις ήττες από την ΑΕΚ μέσα σε ένα χρόνο. Η μία από αυτές ήταν το 6-1 για το Κύπελλο το 1978, ένα σκορ που έκαναν καιρό να… ξεπεράσουν οι ερυθρόλευκοι.

Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται με σταθερούς ρυθμούς. Πριν από λίγους μήνες ο Ολυμπιακός είχε απειλήσει με… αναστροφή του πούλμαν του και με αποχώρηση από τον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε περίπτωση που σημειώνονταν επεισόδια εις βάρος της αποστολής του. Το 1966 οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν κάποιες αστείες προφάσεις για να μην κατέβουν στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, η οποία τελικά το κατέκτησε άνευ αγώνος.

Στην τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ νίκησε 7-2 τα Γιάννενα στη Νέα Φιλαδέλφεια, την ώρα που Ολυμπιακός έφερνε ισοπαλία 3-3 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Όπως είναι γνωστό σε όλες τις γενιές Ελλήνων φιλάθλων, το συγκεκριμένο σωματείο δεν δέχεται ούτε την αποτυχία ούτε την ανωτερότητα του αντιπάλου και μετά τη λήξη του αγώνα ξεκίνησε μία «εκστρατεία» να βγει ο διαιτητής Παμπορίδης στημένος και ο Ολυμπιακός αδικημένος. Κάποιες αποφάσεις του ώθησαν τον προπονητή, τους παίκτες και τη διοίκησή του να μιλήσουν για αδικία και να προαναγγείλουν αποχή από το μπαράζ.

Με το φόβο της εξάρας!

Ακόμα, όμως, κι αν δεχτούμε ότι ο Ολυμπιακός αδικήθηκε, δεν είναι λόγος αυτός για μία ομάδα να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση ενός τίτλου. Η αλήθεια είναι ότι ερυθρόλευκοι έρχονταν από μία σειρά ηττών από την ΑΕΚ, με πιο χαρακτηριστική το 6-1 για το Κύπελλο ένα χρόνο νωρίτερα, και έψαχναν πρόφαση να μην την αντιμετωπίσουν, ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι ποδοσφαιριστές τους είχαν συμπληρώσει κάρτες και δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο μπαράζ.

Το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός με τη φασαρία που έκανε, ήταν να ωθήσει εκβιαστικά την ΚΕΔ την διαγραφή του Παμπορίδη, ενώ ο τότε προπονητής του Τόζα Βεσελίνοβιτς, εν είδει… προπομπού του Λουτσέσκου, δήλωνε «για μένα είναι πρωταθλητής Ολυμπιακός». Για μέρες παίχτηκε ένα σήριαλ που αφορούσε τη διεξαγωγή του αγώνα, ενώ ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος πρότεινε να προέκυπτε ο τόπος του μπαράζ από κλήρωση ανάμεσα σε Νέα Φιλαδέλφεια και Καραϊσκάκη.

Επίσης η ΑΕΚ επέμενε ότι ήταν αδιανόητο να κριθεί πρώτα το Κύπελλο, τη στιγμή που δεν είχε τελειώσει ακόμα το Πρωτάθλημα. Και είναι αλήθεια ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απρόσμενη απώλεια του Κυπέλλου το γεγονός ότι η ΑΕΚ προετοιμάστηκε για τον αγώνα με τον Πανιώνιο επηρεασμένη από όλη τη φασαρία που ήδη γινόταν για το επικείμενο μπαράζ. Επίσης, όλες τις προηγούμενες μέρες ακουγόταν ότι στο Καραϊσκάκη απειλούνταν επεισόδια από τους οπαδούς του Ολυμπιακού σε βάρος της αποστολής και των φιλάθλων της ΑΕΚ.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ήθελαν να παίξουν μπαράζ όμως στο τέλος μίλησε ο… αφέντης λαός που συχνά στο παρελθόν αλλά και στο παρόν βάζει το δικό του γόητρο πάνω από το συμφέρον της ομάδας του. Η γενική συνέλευση του συλλόγου που έγινε την Τρίτη 12 Ιουνίου η αποφάσισε με ποσοστό 97% να μην κατέβει η ομάδα στο μπαράζ. Η ΕΠΟ, ωστόσο, αποφάσισε να ορίσει τον «τελικό» του πρωταθλήματος στη Λεωφόρο για το Σάββατο 16 Ιουνίου, και εκεί εμφανίστηκε μόνο η ομάδα της ΑΕΚ μαζί με πέντε χιλιάδες φιλάθλους της, οι οποίοι φώναζαν το ιστορικό πια –και πέρα ως πέρα αληθινό- σύνθημα «Θρύλε τρέμεις γι’ αυτό δεν κατεβαίνεις».

AEK Τalk 13/5/24 -Στ. Καζαντζόγλου | enwsi.gr
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X