Το πρώτο πρωτάθλημα της ΑΕΚ, η υπερομάδα που σταμάτησε ο πόλεμος! (VIDEO)

Το πρώτο πρωτάθλημα της ΑΕΚ, η υπερομάδα που σταμάτησε ο πόλεμος! (VIDEO)

Ο πρώτος από τους συνολικά 11 τίτλους που έχει πανηγυρίσει στο Πρωτάθλημα η ΑΕΚ, είχε κατακτηθεί σαν σήμερα πριν από 84 χρόνια στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρώτο από τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ είχε κατακτηθεί στις 11 Ιουνίου του 1939. Μετά τη νίκη επί του Ηρακλή στην Αθήνα με 3-1 (1’ Τζανετής, 55’ Μαρόπουλος, 66’ Βασιλείου – 18’ Παπαδάκης) στις 4 Ιουνίου, η ΑΕΚ πήγε στη Θεσσαλονίκη και έδωσε μια ποδοσφαιρική παράσταση μπροστά σε περίπου δέκα χιλιάδες φιλάθλους στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, στη σημερινή Πλατεία Χημείου.

Η ομάδα του Νεγρεπόντη ένιωσε πίεση μόνο στο πρώτο μισάωρο, οπότε και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Κίτσου που οκτώ χρόνια νωρίτερα, ως παίκτης του Αρη, είχε γίνει ο πρώτος και μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του θεσμού που έφυγε ηττημένος από τελικό Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας πετύχει χατ-τρικ στην ήττα με 5-3 από την ΑΕΚ στη Λεωφόρο.

Η ΑΕΚ ισορρόπησε και επέβαλε την ανωτερότητά της, με αποτέλεσμα να προηγείται στο ημίχρονο με 1-2. Ο Μαρόπουλος με σουτ στο 26’ και ο Κύπριος (τότε σύζυγος της νεαρής και ανερχόμενης Ρένας Βλαχοπούλου) Κώστας Βασιλείου με κεφαλιά στο 44’ ανέτρεψαν το σκορ. Στο 55’ ο Κώστας Χριστοδούλου που είχε έρθει από τον Παναθηναϊκό, έκανε με πέναλτι το 1-3 και το σκορ έγινε 1-4 στο 82’ με σουτ του Βασιλείου. Ο Ηρακλής μείωσε σε 2-4 στο 90’ με τον Φρένελη.

Ηταν το πρώτο νταμπλ ελληνικής ομάδας, αφού μέχρι τότε είχαν διοργανωθεί μόνο τρεις διοργανώσεις Κυπέλλου. Η ΑΕΚ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό την επόμενη μέρα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών από τους οπαδούς της, από τους οποίους κάποιοι είχαν προσπαθήσει να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Είχε οργανωθεί αρχικά «θαλασσία εκδρομή» περίπου 500 φιλάθλων (εκείνα τα χρόνια η σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης ήταν μόνο σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή) όμως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε «για τεχνικούς λόγους», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο τύπος της εποχής, χωρίς να εξηγεί περισσότερα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον αγώνα της Θεσσαλονίκης: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Χριστοδούλου.

Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X