Το έπος του Μελισσανίδη, το πιο τσαμπουκαλεμένο πρωτάθλημα της ΑΕΚ!

Το έπος του Μελισσανίδη, το πιο τσαμπουκαλεμένο πρωτάθλημα της ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου κάνει τον πρώτο απολογισμό της μαγικής σεζόν για την ΑΕΚ και ξέρει πως ήταν μια απίστευτη επιτυχία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάθε μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ κουβαλά πολλές ιστορίες. Είναι αλήθεια, πως κάθε πρωτάθλημα, κάθε κύπελλο, έχει μέσα του πολλές καταστάσεις που το κάνουν μοναδικό. Για κάθε έναν, ανάλογα με τη χρονική συγκυρία που βρίσκει τον καθένα και όσα κρύβει από πίσω, υπάρχει εκείνο που είναι το πιο αγαπημένο. Οι παλιοί θα πουν για τον τίτλο του ΄63, τον πρώτο της ΑΕΚ στα χρόνια της Α’ Εθνικής, με τη μυθική ατάκα του συγχωρεμένου Παπαϊωάννου, πως τους έβλεπε να πέφτουν… κάτω από τη συγκίνηση και δεν μπορούσε να κατανοήσει όσα συνέβαιναν.

Άλλος θα πει για το νταμπλ του ΄78, με τη μυθική υπερομάδα του Μπάρλου που σάρωνε τα πάντα στο διάβα της και άφησε μνήμες που μένουν ακόμα ζωντανές. Κάποιοι εκείνης της γενιάς, λένε και για το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν (1979), τότε που ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην κατέβει στο μπαράζ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπό τον κίνδυνο να υποστεί αγωνιστικό διασυρμό. Σίγουρα, για την επόμενη γενιά υπήρχε ο σταθμός του 1989, με το πρωτάθλημα που κρίθηκε στον «τελικό» του ΟΑΚΑ με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου.

Αυτό το πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό

Να μη σας κάνω ιστορική ανάλυση, ανάλογα συναισθήματα, άλλοτε πιο έντονα, κάποτε πιο ρομαντικά, συνδέουν τον κόσμο της ΑΕΚ με κάθε κατάκτηση πρωταθλήματος. Ωστόσο, θεωρώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, όταν θα κάνουν τον απολογισμό και τις συγκρίσεις, δεν μπορούν παρά να αναδείξουν αυτό που είναι έτοιμη να σηκώσει η Ενωση το βράδυ της Κυριακής στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας, ως το πλέον τσαμπουκαλεμένο. Ένα μικρό έπος, μια τεράστια υπόθεση.

Εάν επιχειρήσουμε δε να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την επιτυχία και να απονείμουμε τα εύσημα σε όσους συντέλεσαν σε αυτό, είναι αναμφίβολο πως θα σταθούμε σε συγκεκριμένα πρόσωπα: Ματίας Αλμέιδα, παίκτες κομβικοί στη διάρκεια της σεζόν. Αλλά για να μη χάσουμε την ιεράρχηση των πραγμάτων, εκτιμώ πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής (και) αυτής της επιτυχίας, λέγεται Δημήτρης Μελισσανίδης. Εκείνος που – δικαίως – άκουσε τα περισσότερα τα χρόνια της καταστροφής, εκείνος που – δικαίως – είναι τώρα στον αφρό.

Εργο Μελισσανίδη

Πέραν της δυνατότητας που παρείχε σε όλο τον οργανισμό να λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, κάτι που δεν ήταν τόσο δεδομένο για την ΑΕΚ σε όλη την πορεία της, ο Μελισσανίδης πέτυχε πολλά ακόμα. Δεδομένα, το κορυφαίο επίτευγμα του είναι αυτό που θαυμάζει όλη η φίλαθλη Ελλάδα, δηλαδή την «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ, την περίφημη «OPAP Arena». «Παλάτι», «μνημείο», «σπίτι» είναι συνήθως όσα συνοδεύουν το γήπεδο. Ισως μάλιστα, στην καταμέτρηση που θα υπάρξει – στη δική μου συνείδηση σίγουρα ήδη – να είναι το σημείο που άλλαξε τη φετινή ιστορία.

Ωστόσο, για να είμαστε απόλυτα σωστοί πρέπει να αναδειχθεί και μια ακόμα πτυχή αυτής της ιστορικής επιτυχίας. Ο Μελισσανίδης έβαλε την ΑΕΚ ξανά στο «ναό» της, «κούμπωσε» όλο αυτό με έναν εξαιρετικό προπονητή, που είχε να διαχειριστεί το πλουσιότερο υλικό από κάθε άλλη ανταγωνιστική ομάδα. Αυτά είναι συνθήκες πάντως που υπήρξαν και κατά το παρελθόν, δίχως να οδηγήσουν πάντα την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα.

Τα έβαλε με όλους και νίκησε

Τι άλλαξε φέτος και πόσο επίδρασε ο Μελισσανίδης; Θέτοντας μια απίστευτη ασπίδα γύρω από την ομάδα. Αυτό που λέγαμε και όσοι είχαμε ζήσει την πρώτη παρουσία του γύρω από τα κοινά της ΑΕΚ, ήταν η δυνατότητα να προασπίζει την ομάδα από τα «πυρά» των αντιπάλων της. Ο,τι καταφέρνει να εξασφαλίζει ισονομία και να μπορεί η ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο, να κερδίζει όσα της αναλογούν. Εάν πιάσω ιστορικά πόσες φορές χάθηκαν τίτλοι με εξωγενείς παρεμβάσεις, θα χάσουμε το μέτρημα.

Οσα συνέβησαν φέτος κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή την παρουσία του Μελισσανίδη γύρω από την ομάδα. Διότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, ήταν η πρώτη φορά που η ΑΕΚ δεν βρήκε απέναντι της έναν αντίπαλο, αλλά τρεις. Τρεις πολύ ισχυρούς αντιπάλους, ο καθένας εκ των οποίων έχει κάνει τη δική του πορεία και έχουν αλλάξει τη δυναμική των ομάδων τους. Και όλοι, ήταν μέσα στο κόλπο του πρωταθλήματος μέχρι σχεδόν τα μισά των πλέι οφ.

Ο επόμενος στόχος είναι το νταμπλ

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X