Θα φανεί αν υπάρχουν τώρα «Γαύροι αδέρφια» και η μέρα μνημείο για την ΑΕΚ!

Θα φανεί αν υπάρχουν τώρα «Γαύροι αδέρφια» και η μέρα μνημείο για την ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου με ιστορικές αναλύσεις που δείχνουν πολλά για το σήμερα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπερδεμένη και ψυχοφθόρα η διαδρομή ως το φινάλε της σεζόν. Γιατί για να ξέρουμε τι λέμε, την Κυριακή είναι που κρίνονται τα πάντα. Θα πει κάποιος, υπάρχει και η τελευταία αγωνιστική. Ναι, αλλά εκτιμώ πως άπαντες αντιλαμβάνονται, τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στον Παναθηναϊκό, πως τα πάντα θα κριθούν την Κυριακή 7 Μαΐου. Κρατήστε την ημερομηνία, γιατί μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θετικός οιωνός για την Ένωση.

Αναφέρομαι βέβαια, στη νύχτα που η ΑΕΚ γκρέμισε τα δικά της «πέτρινα» χρόνια το 1989. Για όσους το έχουν ζήσει, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο με ξεχωριστή σημασία στον «κιτρινόμαυρο» χωροχρόνο. Ήταν η μέρα που η ΑΕΚ έβγαλε από πάνω της τη μαυρίλα χρόνων με διοικητική ανυποληψία, βρήκε το θεμέλιο λίθο για την υπερομάδα των χρόνων που ακολούθησαν στη μορφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, νίκησε με τον τσαμπουκά της (και το… κόκκινο φανελάκι του Καραγκιοζόπουλου) όλο το πακέτο των αντιπάλων της εποχής.

Η ιδανική μέρα

Για εκείνη τη μέρα, υπάρχουν φοβερές και απίθανες ιστορίες. Το γκολ του «ξεχασμένου» Τάκη που μόλις είχε επιστρέψει από ετήσια απουσία λόγω τραυματισμού, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Πριν από αυτό, υπήρχε η απομόνωση στην Πάρνηθα, η τρέλα για τα κόκκινα πανηγύρια και τις τούρτες στον πύργο του ρουμπίνια, το πείσμα του Βασιλόπουλου που έτρωγε… γάβρους παραμονή του ματς, τη μυθική επέμβαση του Μανωλά όταν ο Ντέταρι έτρεχε να πανηγυρίσει.

Αναρωτιέμαι, εάν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανική ημερομηνία για να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια η ΑΕΚ; Πιθανότατα όχι. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τότε (τα χρώματα των αντιπάλων βλέπετε πως μπλέκονται εδώ και καιρό) ήταν πως η ΑΕΚ είχε αποκλειστικά τη δυνατότητα να ελέγχει βαθμολογικά την κατάσταση. Είχε πάει τότε στον «τελικό» του ΟΑΚΑ, γνωρίζοντας πως αν δεν έχανε, θα ήλεγχε την κατάσταση, ενώ εάν νικούσε (όπως και έκανε) θα πανηγύριζε το πρωτάθλημα.

Τα ψέματα που έμειναν στην ιστορία

Και αφού πιάσαμε ιστορικές καταστάσεις, ας πάμε και σε μια άλλη κατάσταση από το παρελθόν. Τότε που λέχθηκε το μέγα ψέμα περί του «Γαύροι αδέρφια, μαζί θα το σηκώσουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια». Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε προσωπικές αναμνήσεις της εποχής. Έτσι κι αλλιώς, όπως πολλά ακόμα, είναι ένα μύθευμα που λέγε λέγε, έμεινε στο πέρασμα των χρόνων και κάποιοι το θεωρούν πραγματικό. Αλλά πρόκειται για τερατώδες ψέμα.

Εδώ βέβαια θα πει κάποιος, πως στα χρόνια που μεσολάβησαν, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα σου μιλούν για την… παράγκα της ΑΕΚ. Και οι άνθρωποι αυτοί, λένε με καμάρι για το ματς που έπεσαν τα «φώτα», σε ένα ματς που η ΑΕΚ είχε ισοπεδώσει τον Ολυμπιακό που κρατούσε με νύχια και δόντια το 1-1 και διακόπηκε. Καλό το παραμύθι, αλλά χωρίς δράκο. Όταν επαναλήφθηκε το ματς, ο Ολυμπιακός κέρδισε!

Για να μην πω για όσους φωνάζουν για να «πικάρουν» το περίφημο «πέστε κάτω» (το «ρίχτε μπάλες» είναι το νέο, αλλά μην χάσουμε τη σειρά). Το λένε αυτό, για το ματς του Ποντίκη. Του Ποντίκη ρε φίλε, που το αίμα έσταζε για καιρό και συναγωνίστηκε μόνο τον Δημητρόπουλο. Και επαίρονται γι’ αυτό. Ή λένε για το πέναλτι του Μανωλά (που αντρίκια το παραδέχθηκε) με τη Λάρισα, ξεχνώντας να αναφέρουν πως ο Στέλιος τιμωρήθηκε με αγωνιστικές και η ΑΕΚ ανεπίσημα, έκανε να πάρει πέναλτι για δύο χρόνια!

Η δικαιολογία και η πραγματικότητα

Μη χαθούμε όμως. Πάμε στο «Γαύροι αδέρφια». Δεδομένα, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα ρεπορτάζ της εποχής, δεν υπήρξε ποτέ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια εμφανίστηκε μια χούφτα οπαδών του Ολυμπιακού, που είχαν τοποθετηθεί στη θύρα 19 και στο ξεκίνημα υπήρχε μεγάλη ένταση. Στην πορεία, οι ΑΕΚτζήδες ασχολήθηκαν μόνο με τους πανηγυρισμούς για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και δεν υπήρξε τίποτε άλλο. Δεδομένα δεν… πανηγύρισαν μαζί, ξεκάθαρα δεν υπήρξε ποτέ αυτό το κατασκεύασμα.

Βέβαια, ήταν μια χαρά δικαιολογία που τους βόλεψε όλους. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρήκαν την ιστορία που ήθελαν, του Ολυμπιακού ένιωσαν σπουδαίοι. Ποιοι θα νικούσαν άραγε στη Νέα Φιλαδέλφεια; Εκείνοι που και με κουρεμένα κεφάλια, έχασαν τον τελικό του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό και τερμάτισαν ασθμαίνοντας δέκα βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ, όση δηλαδή είναι και σήμερα η διαφορά; Ας είμαστε σοβαροί.

Η ΑΕΚ εκείνη, όπως και σήμερα, ήταν υπερηχητική. Είχε μπει δυνατά και είχε πάρει προβάδισμα από το 1’ με τον Σλίσκοβιτς και η Νέα Φιλαδέλφεια «κόχλαζε». Ηρθε και το δεύτερο γκολ και όλα πήραν το δρόμο τους. Για όσους βιαστούν να πουν, ότι μπήκαν χαλαροί: στην ίδια χρονιά, δύο μήνες πριν από εκείνο το παιχνίδι, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό σε ντέρμπι που θα αναδείκνυε πρωταθλητή. Καλά μαντέψαμε, άνοιξε το σκορ στο 1’ με τον Δημητριάδη!

Η ταύτιση και η φάρσα

Διαβάστε την συνέχεια 

 

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X