99 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία δεν έχει τέλος! (VIDEO)

99 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία δεν έχει τέλος! (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ φέτος επέστρεψε στη δεύτερη πόλη της, στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, εκεί που τη δημιούργησαν άνθρωποι διωγμένοι από τα σπίτια τους και τη γη τους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΑΕΚ, τρία μαγικά γράμματα, που το καθένα κρύβει μία δική του, ξεχωριστή ιστορία και η ένωσή τους βγάζει μια «χρυσή» πορεία δεκαετιών: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, ένας σύλλογος, μια ιδέα, μια παρέα, μια κίνηση προσφύγων της Πόλης, που μόλις δύο χρόνια μετά το μεγάλο διωγμό του 1922 θέλησαν να δημιουργήσουν έναν δικό τους πυρήνα πολιτισμού.

Ήταν 13 Απριλίου του 1924, όταν μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ

Επειτα από πολύωρη συζήτηση η παρέα πήρε την τελική απόφαση για την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ασφαλώς ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης. Η αριστερή κεφαλή του Δικεφάλου συμβολίζει τη Ρώμη, η δεξιά την Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ανοιχτά φτερά δηλώνουν την κυριαρχία του Βυζαντίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα έγγραφα αναφέρουν ότι η πρώτη σφραγίδα του συλλόγου έχει ως έμβλημα τον Φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ο μαύρος Δικέφαλος Αετός σε κίτρινο φόντο συμβόλιζε τον Φοίνικα που είχε αναγεννηθεί από την τέφρα του και ήταν έτοιμος να ανοίξει περήφανος τα φτερά του στον καταγάλανο ουρανό της Αττικής.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, το καταστατικό συντάχθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και η αναγνώρισή της ως σωματείο έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τότε, εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς.

Προτού συμπληρωθούν δύο μήνες από την ίδρυσή της, η ΑΕΚ ήταν κιόλας έτοιμη να δώσει το πρώτο της παιχνίδι. Αυτό διεξήχθη με αντίπαλο τον Αίαντα Αθηνών, με την Ένωση να πανηγυρίζει την πρώτη της νίκη, επικρατώντας με 2-0.

Μια ιστορία από την Πόλη

Βέβαια, η ιστορία της ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ πριν το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους Άγγλους να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Με το πέρασμα του χρόνου, το ποδόσφαιρο έμπαινε στις καρδιές των Ελλήνων της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.

Η ΑΕΚ άρχισε από πολύ νωρίς να σημειώνει επιτυχίες και να αποκτά δικό της κοινό. Η ΑΕΚ έβαλε τα… θεμέλια των επιτυχιών το 1929, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην ομάδα των προσφύγων η έκταση όπου μέχρι το 2003 βρισκόταν το… σπίτι της ΑΕΚ. Ετσι, οι πρόσφυγες την εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόνοι τους, με χειρωνακτικές εργασίες βοήθησαν ώστε η ομάδα να αποκτήσει όσο πιο γρήγορα γινόταν ένα ολοκληρωμένο γήπεδο, το οποίο στη συνέχεια θα έφερνε και τις πρώτες επιτυχίες. Όπως κι έγινε.

Όταν αψήφησε τον πόλεμο στο Βελιγράδι

Στις 7 Απριλίου του 1999 οι κιτρινόμαυροι ξεπέρασαν κάθε φόβο, αψήφησαν τον πόλεμο και ταξίδεψαν στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, με σκοπό να παίξουν φιλικό με την Παρτιζάν και να φωνάξουν ένα μεγαλοπρεπέστατο «Όχι στον πόλεμο»! Η ΑΕΚ έδωσε έναν αγώνα ζωής. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο αφού μια ποδοσφαιρική ομάδα τολμούσε και κατάφερνε να πάει στην καρδιά των βομβαρδισμών και να τους σταματήσει για λίγες ώρες, με το θάρρος, την τόλμη της και της ιδανικά που πρεσβεύει.

Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος της ΑΕΚ, μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού. Από την άλλη η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους. «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X