Συγγνώμη κόουτς, αλλά σε αυτό έχεις λάθος!

Συγγνώμη κόουτς, αλλά σε αυτό έχεις λάθος!
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, την διαφωνία του με τον Ηλία Καντζούρη και την τακτική υπεροχή της ΑΕΚ.

Τι ζήσαμε πάλι ε; Μια απίθανη εμφάνιση από την ΑΕΚ και μια τεράστια νίκη που την άξιζε γιατί ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Μια νίκη που όλος ο οργανισμός δούλεψε, μαζί με τους οπαδούς, για να έρθει στο καταλληλότερο σημείο της σεζόν. Φυσικά εκτός από το γόητρο ήταν και τεράστιας βαθμολογικής σημασίας, αφού το πρόγραμμα που έχει η ΑΕΚ δεν επιτρέπει να μην χτυπάει όλα τα παιχνίδια, αν θέλει να κυνηγήσει την τετράδα.

Κόουτς έχεις λάθος

Πριν μπούμε στα αγωνιστικά, θα μου επιτρέψει ο Ηλίας Καντζούρης να διαφωνήσω οριζόντια και κάθετα μαζί του. Στις δηλώσεις του μετά την πολύ μεγάλα νίκη, είπε ότι όλα τα credit πάνε στους παίκτες. Σόρι κόουτς αλλά εδώ έχεις κάνει λάθος, ίσως το μοναδικό λάθος που έκανες την χθεσινή βραδιά. Αυτή η νίκη είναι 100% του προπονητή και επιτεύχθηκε γιατί το πλάνο που σχεδίασε, κέρδισε κατά κράτος αυτό του Παναθηναϊκού. Η ΑΕΚ ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πότε, σε κάθε φάση του αγώνα, αν εξαιρέσουμε το πρώτο πεντάλεπτο. Ο προπονητής της ΑΕΚ, έκανε το καλύτερο του κοουτσάρισμα φέτος, από όλες τις απόψεις, είτε μιλάμε για προετοιμασία αγώνα, είτε κατά την διάρκεια του. Σε αυτόν ανήκουν όλα τα credit και μετά φυσικά και στους παίκτες που το εκτέλεσαν στην εντέλεια.

Άλλωστε για να κερδίσει η Ένωση μια ομάδα με δεκαπλάσιο μπάτζετ, μια ομάδα που το συμβόλαιο του Μπέικον αξίζει όσο όλο το ρόστερ της ΑΕΚ, χρειάζεται η ομαδική λειτουργία να πολλαπλασιάσει τις ικανότητες των παικτών. Και αυτό έγινε χάρις στην τακτική που ακολούθησε. Η ΑΕΚ ήταν τόσο συμπαγής και τόσο σίγουρη για τον εαυτό της που αν δεν έκανε τα όργια του ο Μπέικον, ένας παίκτης ελίτ κλάσης, θα είχε κερδίσει πολύ πιο άνετα.

Μετά το παιχνίδι με την Μάλαγα, είχα ρωτήσει τον Ηλία Καντζούρη, τώρα τι κάνουμε με τον Παναθηναϊκό και εκείνος απάντησε χωρίς περιστροφές, «τι να κάνουμε δηλαδή, πρέπει να κερδίσουμε». Είναι κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Δεν απάντησε θα δούμε, είναι δύσκολο, θα προσπαθήσουμε. Είπε, πρέπει να κερδίσουμε. Αν το πιστεύει ο προπονητής τότε θα το πιστέψουν και οι παίκτες. Όποιος είδε τον χθεσινό αγώνα κατάλαβε ότι η πίστη των παικτών για την νίκη ήταν πολύ μεγάλη. Μπράβο λοιπόν στον προπονητή, που κατά καιρούς έχει ακούσει πολλά, μερικές φορές και δικαίως, αλλά έχει φτιάξει μια ομάδα πολύ δουλεμένη, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και παίζει παραπάνω από το συνολικό ταλέντο των παικτών της.

«Οχύρωσε» την ρακέτα και κλείδωσε τον Παναθηναϊκό

Η ΑΕΚ λοιπόν ήταν πολύ διαβασμένη και στην άμυνα αλλά και στην επίθεση. Αμυντικά ο Ηλίας Καντζούρης ήθελε να ξεκόψει το inside game των «πρασίνων» και κυρίως το πικ εν ρολ. Για αυτό διάλεξε από το ξεκίνημα αλλαγές σε όλα τα σκριν. Για να είναι πετυχημένη αυτή τακτική, θα πρέπει ο κοντός παίκτης που θα βρεθεί μετά τις αλλαγές στην ρακέτα με τον αντίπαλο ψηλό, να δώσει μάχη για να βγει από μπροστά, να μην επιτρέψει την εύκολη πάσα και να τον αναγκάσει σε λόμπα.

Συγγνώμη κόουτς, αλλά σε αυτό έχεις λάθος!

Το ίδιο ισχύει και για τον ψηλό που θα μείνει με τον αντίπαλο περιφερειακό στο τρίποντο, καθώς αρχικά θα πρέπει να μην τον περάσει και κατά δεύτερον να πιέσει την πάσα για να τον δυσκολέψει. Οι παίκτες της ΑΕΚ τα έκαναν αυτά στο 100%, δεν επέτρεψαν παρά 2-3 φορές σε όλο τον αγώνα, να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός το εσωτερικό mismatch, καταθέτοντας πάθος και ψυχή. Υπήρξαν φορές που ο Φλιώνης έπαιζε τον Γκουντάιτις από μπροστά, ο Γιάνκοβιτς τον Παπαγιάννη και δεν επέτρεψαν να περάσει η πάσα. Όταν οι παίκτες πιστεύουν στο πλάνο, τότε θα δώσουν και το 110% από αυτό που μπορούν. Έτσι έμεινε να προσπαθεί ο Μπέικον με τον Γκριγκόνις, οι δύο πιο ποιοτικοί παίκτες του «τριφυλλιού», με ατομικές ενέργειες να πάρουν την νίκη, όμως στο τέλος, τους «κατάπιε» το γήπεδο.

Επιθετικά η Ένωση ήταν εκπληκτική, όχι γιατί είχε καμιά τρομερή ευστοχία, αλλά γιατί χτύπησε σε όλες τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού. Καθοδηγούμενη από έναν φανταστικό Ξανθόπουλο, ο οποίος διάβαζε σε κάθε φάση που έπρεπε να πάει η μπάλα και έχοντας αρκετούς παίκτες σε καλή ημέρα, βρήκε τις λύσεις στο σκοράρισμα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού φέτος είναι οι περιστροφές και η ΑΕΚ χτύπησε εκεί με πολλές επιθέσεις στα close out και έξτρα πάσες. Έδωσε την μπάλα στον Μίτσελ κάτω από το καλάθι που δεν «έβλεπε» κανέναν, σημάδεψε τον Γιάνκοβιτς στο ποστ, απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους και νόμιζες ότι εμφανίστηκε ο Κάλινιτς. Συνολικά δεν υπήρξε αδυναμία του Παναθηναϊκού που να μην σημαδεύτηκε και να μην έφερε αποτέλεσμα.

Απαντήθηκε το ερώτημα

Ένας από τους προβληματισμούς που έχω προσωπικά μετά τον τραυματισμό του Στρέλνιεκς, είναι το ποιος θα παίρνει την απόφαση όταν τα παιχνίδια πάνε στα τελευταία λεπτά και κρίνονται σε 1-2 επιθέσεις. Αν συνυπολογίσουμε ότι όλα μα όλα τα επόμενα παιχνίδια είναι ντέρμπι και αναμένονται να κριθούν στο τέλος, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι αυτή η παράμετρος. Εχθές αυτός που πήρε την απόφαση και την ευθύνη ήταν ο Φλιώναρος, με ένα τρομερό ντράιβ και τελείωμα μπροστά στον Παπαγιάννη στην λήξη του χρόνου.

Ο Έλληνας γκαρντ πήρε την μπάλα στα 3 δευτερόλεπτα στο τρίποντο και είχε το καθαρό μυαλό να μην «αμολήσει» ένα σουτ όπως όπως, αλλά να επιτεθεί στην close out άμυνα του Γκριγκόνις και να πάει στα ίσια με τον Παπαγιάννη. Έτσι εξιλεώθηκε και για το πολύ κακό ματς που έχει κάνει, όμως έδειξε ότι το λέει η καρδιά του. Στους επόμενους αγώνες θα πρέπει να βγουν και άλλοι μπροστά για την ομάδα.

Συγγνώμη κόουτς, αλλά σε αυτό έχεις λάθος!

Αυτή ήταν μια νίκη που επιτρέπει στην ΑΕΚ να κάνει όνειρα τετράδας. Με τις ήττες του Προμηθέα χθες και του Άρη τις προηγούμενες αγωνιστικές, έχει την ευκαιρία η Ένωση, να παίξει για μια θέση στην τετράδα απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Με μια νίκη εκεί, ανοίγει ο δρόμος, αφού αν «διπλώσει» τις επιτυχίες ο ΠΑΟΚ θα την έχει και στην ισοβαθμία. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι να μπορέσει να είναι φρέσκια και με ενέργεια σε όλα αυτά τα απαιτητικά παιχνίδια που έρχονται και να την βοηθήσει λίγο και ο ΕΣΑΚΕ αντί να της βάζει τρικλοποδιές, με ορισμούς αγώνων σε ακατάλληλες ημερομηνίες.

ΥΓ. Φέτος η ΑΕΚ έχει κερδίσει τον Παναθηναϊκό του δεκαπλάσιου μπάτζετ, έχει αποκλείσει την Καρσίγιακα, την Γαλατάσαραϊ του τριπλάσιου μπάτζετ, έπαιξε στα ίσια την Μάλαγα του πενταπλάσιου μπάτζετ. Καταλάβατε γιατί μπορεί να χάσει και η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ και τον Άρη του ελάχιστα μικρότερου μπάτζετ; Είναι τόσες πολλές οι συγκυρίες που καθορίζουν ένα αποτέλεσμα που όλα μπορούν να συμβούν, μπάσκετ είναι.

ΥΓ2. Με τέτοιον κόσμο στο γήπεδο, η ΑΕΚ είναι άλλη ομάδα. Ελάτε στα Λιόσια, περνάμε ωραία και αυτό.. βγαίνει προς τα έξω.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X