ΑΕΚ: Οι στατικές φάσεις το έξτρα όπλο στη φαρέτρα του… κομπιναδόρου Αλμέιδα (VIDEO)

ΑΕΚ: Οι στατικές φάσεις το έξτρα όπλο στη φαρέτρα του… κομπιναδόρου Αλμέιδα (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr εστιάζει στο κομμάτι των στατικών φάσεων, οι οποίες δίνουν λύσεις (σε επίθεση και άμυνα) στην ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η εξαιρετική φετινή πορεία της ΑΕΚ μπορεί να αντικατοπτριστεί σε μια σειρά από τομείς. Από τον αγωνιστικό χώρο και τις υπέροχες, ως επί το πλείστον, ποδοσφαιρικές της παραστάσεις ή τα ξεχωριστά της γνωρίσματα (βλ. πρέσινγκ), μέχρι και τις στατιστικές κατηγορίες όπου, επίσης, πρωταγωνιστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και κομμάτια δουλειάς, το μέγεθος των οποίων φαίνεται μεν, όχι στον βαθμό που τους… αρμόζει δε. Ένα εξ αυτών, σε ό, τι αφορά τους «κιτρινόμαυρους», είναι και εκείνο των στατικών φάσεων.

Ένας τομέας που, αν μη τι άλλο, τα προηγούμενα χρόνια είχε έρθει να προστεθεί στους υπόλοιπους αγωνιστικούς βραχνάδες που ταλαιπωρούσαν την «Ένωση». Παρόλα αυτά, πλέον όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ίσα-ίσα της έχει δώσει ήδη λύσεις (όπως στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της με τον Αστέρα) και -βάσει της συνεχούς προόδου που παρατηρείται- θα της δώσει κι άλλες στο εγγύς μέλλον.

Πάντα φυσικά με την «υπογραφή» (ακόμα μία) του Ματίας Αλμέιδα, του τεχνικού του επιτελείου και της πολλής και στοχευμένης δουλειάς που πέφτει στα Σπάτα.

ΑΕΚ: Οι στατικές φάσεις το έξτρα όπλο στη φαρέτρα του… κομπιναδόρου Αλμέιδα (VIDEO)

Διότι για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και θέλει να πρωταγωνιστεί, είναι σημαντικό το να έχει πλουραλισμό στο ποδοσφαιρικό της ρεπερτόριο, ένα έξτρα… όπλο στη φαρέτρα.

Ειδικά για αγώνες που δείχνουν να στραβώνουν ή στους οποίους ο αντίπαλος φαίνεται καλά διαβασμένος στο υπόλοιπό της πλάνο. Και η ΑΕΚ του… κομπιναδόρου (βάσει και των εξαιρετικών συστημάτων στις στατικές φάσεις της ομάδας του) Αλμέιδα διαθέτει αυτό το «όπλο». Όπως έχει αποδειχθεί στις (στατικές) φάσεις που της έχουν βγει και διά του αποτελέσματος, αλλά και όχι μόνο…

Οι επιθετικές στατικές φάσεις που -ανεξάρτητα εάν της βγήκαν ή όχι- φωνάζουν «δουλειά»

Ας αρχίσουμε με το ότι από την εν λόγω κατηγορία εξαιρούμε τα πέναλτι ή τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ (όπως του Λιβάι με τον Λεβαδειακό). Κι αυτό για να επικεντρωθούμε στο… ζουμί της δουλειάς, δηλαδή στα συστήματα και τις κομπίνες που βγαίνουν στα στημένα.

Δύο γκολ πήρε κατ’ αυτόν τον τρόπο (κόρνερ ή φάουλ) στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ και τρία στον δεύτερο. Ήδη περισσότερα δηλαδή (κι ενώ απομένουν ακόμα τρεις αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης με τον Ατρόμητο, για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας). Γεγονός που επιβεβαιώνει και την προαναφερθείσα πρόοδο.

Επιτεύξεις τερμάτων που είτε (κυρίως) έδωσαν προβάδισμα στο σύνολο του Αλμέιδα, είτε αφορούσαν γκολ ισοφάρισης (στη Νίκαια), ενώ σε μία περίπτωση έγινε το 2-0 θέτοντας γερά θεμέλια νίκης. Τα τέσσερα εξ αυτών σημειώθηκαν εκτός έδρας (εάν και το Πανθεσσαλικό τον Δεκέμβρη θύμισε κάτι από Φιλαδέλφεια), με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τη σημασία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Παναιτωλικός-ΑΕΚ / Εκτελεστής κόρνερ: Άμραμπατ – Σκόρερ: Μουκουντί


  • Άρης-ΑΕΚ / Εκτελεστής φάουλ: Γκατσίνοβιτς – Σκόρερ: Σιμάνσκι

 

το 3:25 του βίντεο)

  • Βόλος-ΑΕΚ / Εκτελεστής κόρνερ: Πινέδα – Σκόρερ (μετά από ωραία κομπίνα και συνδυασμό που άνοιξε την αντίπαλη άμυνα): Μήτογλου


  • Ιωνικός-ΑΕΚ / Εκτελεστής κόρνερ: Φερνάντες – Σκόρερ: Βίντα


  • ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης / Εκτελεστής κόρνερ: Γκατσίνοβιτς – Σκόρερ (μετά από πρώτη κεφαλιά Βίντα): Αραούχο


Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, υπάρχουν και οι φάσεις που εάν και δεν συνοδεύτηκαν από γκολ, φανέρωσαν επίσης τη δουλειά που γίνεται.

Χαρακτηριστικές εκείνες στο παιχνίδι με τον Άρη στην «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» και στα δύο με τον Πανσερραϊκό για το Κύπελλο. Μάλιστα, στο ματς με τους Θεσσαλονικείς αλλά και στο πρώτο με τους Σερραίους υπήρξε φάση-καρμπόν, με εκτέλεση κόρνερ από αριστερά (Χατζισαφί και Φερνάντες, αντίστοιχα) και κίνηση «ξεχασμένου» παίκτη στο ύψος του πρώτου δοκαριού μεταξύ πέναλτι και μικρής περιοχής (Σιμάνσκι και Τζαβέλλας, αντίστοιχα). Αποτέλεσμα μη ενδεδειγμένης τελικής εκτέλεσης η μη μετατόπιση των εν λόγω φάσεων στην παραπάνω κατηγορία (με τα γκολ).



Έχουν σημειωθεί βέβαια κι άλλες ανάλογες στιγμές, όπως στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό, όπου στο φινάλε η ΑΕΚ πήγε να πάρει μέσω κόρνερ ό, τι δεν κατάφερε στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε σε σετ παιχνίδι. Και η αλήθεια είναι ότι έφτασε μια ανάσα, με τους Μουκουντί και Φαν Βέερτ.

(Από το 8:10 του βίντεο και μετά)

Φυσικά, για όλα τα παραπάνω, τα «εύσημα» πάνε πρώτα και κύρια στη δουλειά του τεχνικού τιμ. Τόσο για τα συστήματα που βγαίνουν, όσο και για την αξιοποίηση παικτών στο πώς θα πατούν περιοχή.

Δεν πρέπει να παραγνωριστεί όμως και η σημαντική συνεισφορά των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των προαναφερθέντων αποτελούν κομμάτι της σημαντικής επένδυσης που έγινε το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη στο «κιτρινόμαυρο» κλαμπ.

Εξάλλου, στους περσινούς εκτελεστές που παρέμειναν (βλ. Μάνταλος, Άμραμπατ, Χατζισαφί), ήρθαν να προστεθούν οι Γκατσίνοβιτς, Φερνάντες, Ελίασον και Πινέδα. Ενώ και σε επίπεδο… αεροπορίας υπάρχουν πλέον και οι Βίντα και Μουκουντί, μεταξύ άλλων. Σημαντικές παράμετροι.

ΑΕΚ: Οι στατικές φάσεις το έξτρα όπλο στη φαρέτρα του… κομπιναδόρου Αλμέιδα (VIDEO)

Κι όμως. Ο αριθμητικός αντικατοπτρισμός όλων των παραπάνω θα μπορούσε να είναι (πολύ) πιο πλούσιος, εάν  δεν υπήρχε η αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τη φετινή ΑΕΚ. Στοιχείο που έχει αναλυθεί παντοιοτρόπως και για το οποίο βέβαια έχει δώσει την καλύτερη απάντηση ο ίδιος ο προπονητής της: Το ανησυχητικό/επικίνδυνο θα ήταν να μη δημιουργούνταν οι φάσεις…

Το… μικρό κομμάτι στο κείμενο που φανερώνει τη δουλειά στις αμυντικές στατικές φάσεις

Ακριβώς. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τα αποτελέσματα -άρα και τη δουλειά- της ΑΕΚ στα στημένα σε φάση άμυνας.

Γιατί -εάν εξαιρέσουμε (όπως και προηγουμένως) το κομμάτι των πέναλτι- η «Ένωση» έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ κατ’ αυτόν τον τρόπο τη φετινή σεζόν, εσχάτως στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Σε μια φάση (κόρνερ), μάλιστα, όπου περισσότερο πρόκειται για ατομικό λάθος (εν προκειμένω λανθασμένη αντίδραση του Αθανασιάδη), παρά για συνολικά κακή αμυντική λειτουργία.

 

(Στο 4:18 του βίντεο)

Βέβαια, εάν και είχε γίνει φουλ ανάλυση του αντιπάλου (όπως δήλωσε ο Αλμέιδα, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν δει… 100 σχετικές φάσεις των Θεσσαλονικιών), αναπόφευκτα θα υπάρξουν κι αυτές οι στιγμές.

Το σημαντικό είναι ότι η «Ένωση» σε γενικότερο (και σχεδόν απόλυτο) πλαίσιο παρουσιάζεται διαβασμένη και με σωστές τοποθετήσεις. Προϊόντα της σωστής και πολλής δουλειάς που λαμβάνει χώρα στα Σπάτα…

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X