Ο Αλμέιδα έβαλε τον Λιβάι στο «τρυπάκι» του πρώτου σκόρερ

Ο Αλμέιδα έβαλε τον Λιβάι στο «τρυπάκι» του πρώτου σκόρερ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πως έχει εντελώς αλλάξει τον Λιβάι Γκαρσία ο Αλμέιδα και τι κερδίζει, αλλά και τι χάνει η ΑΕΚ απ' αυτό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το αν ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί ή δεν μπορεί να παίξει σέντερ φορ, κάνει ή δεν κάνει για την θέση, νομίζω πως πλέον Γενάρη μήνα έχει λυθεί. Άλλωστε πλέον ο Λιβάι παίζει τόσο πειστικά ακόμα και ως επιθετικός περιοχής και ταλαιπωρεί τόσο πολύ τις αντίπαλες άμυνες, που ακόμα και το πόσα γκολ βάζει θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ακόμα και δευτερεύον στοιχείο. Που πρακτικά δεν είναι, γιατί βάζει.

Βεβαίως στο τέλος της ημέρας, το γκολ είναι το ζητούμενο από τον σέντερ φορ της ΑΕΚ. Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ο Γκαρσία, ειδικά μετά την επιστροφή από την υποχρεωτική λόγω Μουντιάλ χειμερινή προετοιμασία, το κυνηγάει πλέον λυσσαλέα. Μπαίνει σ’ όλες τις φάσεις για να σκοράρει. Παίρνει πάνω του την ευθύνη να εκτελεί τα πέναλτι.

Προφανώς ο Λιβάι αισθάνεται πλέον εξοικειωμένος με την καινούργια του θέση μέσα στο γήπεδο. Δεν ξοδεύει ούτε ενέργεια, ούτε σκέψη, για να μπορέσει να προσαρμόσει τις κινήσεις του και τις αντιδράσεις του στο γήπεδο, στις απαιτήσεις του ρόλου του σέντερ φορ. Αυτό γίνεται αυτόματα και είναι κάτι που τον έχει βοηθήσει να επικεντρωθεί στον στόχο του σκοραρίσματος.


Τον ήθελε κυνηγό…

Όμως το πιο βασικό απ’ όλα, είναι πως ο Αλμέιδα δεν μετακίνησε τον Γκαρσία από τα άκρα στο κέντρο της επίθεσης, απλώς διότι θεωρούσε πως έτσι μπορεί να τον αξιοποιήσει καλύτερα. Ούτε πολύ περισσότερο επειδή από την πρώτη στιγμή που τον είδε, τον χαρακτήρισε εννιάρι. Δεν είναι τύπος που λειτουργεί έτσι. Ο Αλμέιδα έβαλε τον Λιβάι φορ για να τον κάνει σκόρερ. Για την ακρίβεια πρώτο σκόρερ.

Από την αρχή το είχε δει ο Αργεντινός αλλά όσο δούλευε μαζί του το έβλεπε όλο και πιο έντονα και πιο καθαρά, πως ο Γκαρσία έχει τέτοια σωματικά και ποδοσφαιρικά προσόντα, που μπορεί να βάζει την μπάλα στα δίχτυα μ’ όλους τους τρόπους. Και απέναντι σ’ οποιαδήποτε άμυνα. Το πίστευε βαθιά, το δούλεψε πολύ και το πέρασε και στον ίδιο τον Λιβάι. Ως νοοτροπία και ως τρόπο σκέψης μέσα στο γήπεδο. Δεν του είπε, μπες και άρχισε να σκοράρεις για να βγεις πρώτος σκόρερ. Τον έκανε να σκέφτεται όμως έτσι.

Θυμηθείτε τι ήταν ο Γκαρσία στα δυο πρώτα του χρόνια στην ΑΕΚ. Ένα παιδί που όταν άνοιγε τον διασκελισμό του, τον έχαναν οι αντίπαλοι. Και που είχε την τεχνική για να κάνει αποτελεσματικότητα πράγματα στην επίθεση, αλλά όχι την τακτική επάρκεια για να το κάνει με συνέπεια. Ενώ το γκολ ήταν ίσως και το τελευταίο που είχε στο μυαλό του, όταν έπαιρνε την μπάλα. Εξ ου και την πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ, την τελείωσε με μια ασίστ περισσότερη απ’ ότι γκολ.


Ο Αλμέιδα ήθελε να το αλλάξει όλο αυτό με τον Γκαρσία και όχι μόνο απλώς τον ρόλο του μέσα στο γήπεδο. Και δουλεύοντας πολύ και με την τακτική και με τον τρόπο ποδοσφαιρικής σκέψης του Λιβάι, πλέον βάζει στο γήπεδο έναν κυνηγό στοχοπροσηλωμένο σχεδόν απόλυτα στο σκοράρισμα. Τον έχει βάλει ξεκάθαρα στο τρυπάκι να βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, έστω και αν αυτό δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσω για να πάρει αυτό που θέλει από τον φορ Γκαρσία.

Πολλά κερδίζεις και κάτι χάνεις…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως πλέον ο Λιβάι παίρνει πάνω τις εκτελέσεις των πέναλτι. Ούτε βεβαίως σπεύδει να αρπάξει την μπάλα και να μην την δίνει σε κανέναν. Αυτές οι εποχές της φαιδρότητας, έχουν περάσει. Στην ΑΕΚ του Αλμέιδα, όταν το περασμένο καλοκαίρι σε φιλικό προετοιμασίας υπήρχε πέναλτι, εν τη παρουσία του Άμραμπατ στο γήπεδο, την εκτέλεση πήρε ο Κοσίδης. Επομένως είναι δεδομένο πως ο Γκαρσία έχει γίνει εκτελεστής όχι απλώς με την άδεια, αλλά με την εντολή του προπονητή. Και αυτό στην λογική του εσύ πρέπει να κυνηγάς μόνο το γκολ

Εξυπακούεται πως απ’ όλη αυτή η διαδικασία, η ΑΕΚ παίρνει γκολ, έχει αγωνιστικά κέρδη, αλλά υπάρχουν και πράγματα που χάνει. Για παράδειγμα, στο ματς με τον Παναιτωλικό την Κυριακή, ο Λιβάι έδωσε την ανοιχτή πάσα στον Άμραμπατ στο τέταρτο γκολ και εκείνος σκόραρε. Υπήρχαν όμως και άλλα ματς που ο Γκαρσία την είχε αυτή την ίδια ανοιχτή πάσα, αλλά προτίμησε να τελειώσει μόνος του τις φάσεις και τελικά το γκολ δεν ήρθε. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Και ο σέντερ φορ κατά κύριο λόγο, πρέπει να ψάχνει (και να βρίσκει) πάντα το γκολ.

Δεν ξέρω αν τελικά ο Γκαρσία θα βγει στο τέλος της χρονιάς πρώτος σκόρερ. Αυτή την στιγμή με βάση την εικόνα του αλλά και τους αριθμούς του, είναι ο καλύτερος σέντερ φορ του πρωταθλήματος. Και είναι ο καλύτερος όχι μόνο γιατί έχει βάλει τα περισσότερα γκολ. Κυρίως διότι είναι, θαρρώ, ο φορ που ζορίζει περισσότερο από κάθε άλλον, τον αντίπαλο προπονητή και τις αντίπαλες άμυνες, για να βρουν τρόπους να τον διαχειριστούν. Κάτι που δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και στον ίδιο και στους συμπαίκτες του και φυσικά στην ΑΕΚ. Αν δουλέψει και ακόμα πιο πολύ τα τελειώματα του ειδικά με την μπάλα χαμηλά, τότε…


Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X