Ο Πινέδα μπορεί να κάνει με ΠΑΟ, ότι ο Γκάτσι με ΠΑΟΚ

Ο Πινέδα μπορεί να κάνει με ΠΑΟ, ότι ο Γκάτσι με ΠΑΟΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στην σειρά αγωνιστικά κομμάτια του παζλ της ΑΕΚ για το ντέρμπι της Κυριακής, ξεκινώντας από τον κομβικό Μεξικανό Ορμπελίν Πινέδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η φετινή ΑΕΚ μ’ αυτόν τον προπονητή και μ’ αυτό το υλικό, όταν έχει στην ενδεκάδα της και τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τον Ορμπελίν Πινέδα, είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Οι δυο τους δίνουν τεράστια υπεροχή στο κάτι παραπάνω και σε ένταση και ενέργεια, αλλά κυρίως σε ποιότητα. Δεν φάνηκε η έλλειψη του Γκάτσι με Λαμία, δεν φάνηκε με Βόλο, ήταν όμως φανερή στα Γιάννενα, όταν η ΑΕΚ χρειάστηκε μια παραπάνω προσωπική ενέργεια, μια παραπάνω έμπνευση.

Δεν είμαι απ’ αυτούς που θα κάτσω πάνω από το απουσιολόγιο και θα το μουσκέψω με κλάμα, καθότι την ιστορία την γράφουν παντού και πάντα οι παρόντες. Βεβαίως για το είμαι και τι κάνω εγώ, είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι who gives a shit. Αλλά κάπως έτσι το σκέφτεται και ο Αλμέιδα. Και μάλιστα ο Αργεντινός το πάει και ένα βήμα παραπέρα, διότι θεωρεί πως οι απόντες συνεχίζουν να αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας και της συνοχής της ομάδας. Οπότε για τον Πελάδο δεν υπάρχει, το κτύπησες, βγήκες, φέρτε άλλον.

Επιστρέφω όμως στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Στο ντέρμπι της Κυριακής η ΑΕΚ δεν θα έχει τον Γκατσίνοβιτς. Δεν θα έχει ούτε τον Ελίασον, ούτε και τον Μοχαμάντι. Μπορεί ούτε και τον Ρότα. Σίγουρα αν ήταν πλήρης ο μοναδικός λόγος που η κουβέντα καθαρά ποδοσφαιρικά δεν θα πήγαινε στο «πόσα», θα είχε να κάνει με τον σεβασμό στο βάρος της φανέλας του αντιπάλου. Αλλά και απ’ όλες τις απουσίες, η πιο σημαντική και κομβική είναι του Γκατσίνοβιτς.

Ο ρόλος του Πινέδα

Αυτό πρακτικά σημαίνει, εκτός από υποχρεωτικό ανακάτεμα της τράπουλας της μεσοεπιθετικής γραμμής σε σχέση μ’ ότι βλέπαμε στον πρώτο γύρο, πως ο Πινέδα θα πρέπει να πάρει πολύ περισσότερο πάνω του, την ανάγκη για το κάτι παραπάνω. Και γι αυτό και υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως θα πάρει ο Μεξικανός έναν ρόλο πολύ πιο κοντά σ’ αυτό που έκανε ο Γκατσίνοβιτς πριν τραυματιστεί. Περίπου το είδαμε στο παιχνίδι με τον Βόλο και λειτούργησε εξαιρετικά. Ο Πινέδα τυπικά ως αριστερός εξτρέμ, είχε την ελευθερία να κάνει κίνηση προς τον άξονα και να μπαίνει μέσα στις γραμμές του αντιπάλου. Όπως το κάνει ο Γκάτσι. Έτσι του προέκυψε η φάση που σκόραρε.

Στα Γιάννενα ο Αλμέιδα λόγω της απουσίας του Σιμάνσκι, υποχρεώθηκε να το αλλάξει και δεν πήρε τα ίδια πράγματα. Ο Άμραμπατ που βρέθηκε αριστερά, είχε μεν την ίδια ελευθερία αλλά την εκμεταλλεύτηκε πιο πολύ για να παίζει από δεξιά που τον βόλευε, παρά για να μπει ανάμεσα στις γραμμές. Και αυτό περισσότερο μπέρδευε την λειτουργία της ΑΕΚ, παρά χάλαγε αυτή του ΠΑΣ. Ακόμα και τον ίδιο τον Πινέδα τον ζόρισε, σε μια θέση που συνήθως παίζει πολύ καλά.

Τώρα για το ντέρμπι ο Αλμέιδα πιθανότατα θα ξαναδώσει στον Μεξικανό τον ρόλο που είχε στον Βόλο και που είναι περίπου σαν αυτόν του Γκατσίνοβιτς. Και είναι αλήθεια πως ο Πινέδα μπορεί να κάνει, αυτά που έκανε ο «Γκάτσι». Να βγάλει ενέργεια, να έχει ένταση στο παιχνίδι του, αλλά παράλληλα να μπορεί να δώσει και την έξτρα έμπνευση, την παραπάνω κίνηση ή πάσα ή ενέργεια, που θα κόψει την άμυνα του αντιπάλου.

Η μια κίνηση του Μεξικανού και τα… λοιπά απαραίτητα

Ο Πινέδα έχει την δυνατότητα να κάνει αυτά που έκανε ο Γκατσίνοβιτς και γενικώς, αλλά και ειδικώς στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Και βάζω το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ γιατί είναι το μοναδικό με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι που έχει γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενώ πλέον για την ΑΕΚ είναι διαφορετικά συγκρίσιμα μεγέθη τα παιχνίδια εντός και εκτός έδρας. Άλλη φάση εντελώς. Ο Γκατσίνοβιτς λοιπόν, στο ματς με τον ΠΑΟΚ, έκανε την διαφορά με τις κινήσεις του και τις εμπνεύσεις του. Έκανε και το γκολ στο 2-0.

Αν θυμηθείτε εκείνο το γκολ, πως πήρε την μπάλα ο Γκάτσι από τον Ελίασον και σκόραρε, είναι πολύ παρόμοιο με το γκολ που έβαλε ο Πινέδα στο Βόλο. Απλώς ο Μεξικανός εκτέλεσε κατευθείαν γιατί είχε και χώρο, αλλά έτσι λειτουργεί κιόλας, ενώ ο Γκάτσι έκανε μια ντρίμπλα για να δημιουργήσει τον χώρο και μετά να πλασάρει. Όλο το ζουμί όμως, είναι σ’ αυτή την διαγώνια κίνηση που γίνεται και της ουσίας βγάζει σε θέση φορ στο δεξί δοκάρι, αυτόν που παίζει ως αριστερό εξτρέμ. Αυτή την κίνηση, την έχουν λίγοι.

Γενικώς θεωρώ πως σε τέτοιου είδους ματς, σαν αυτό της Κυριακής, είναι βαρόμετρο η απόδοση παικτών όπως είναι ο Πινέδα. Διότι οι ενέργειες του μπορούν να κρίνουν ένα παιχνίδι. Ακόμα και αν είναι μόνο μια. Βέβαια για ένα ντέρμπι, θα χρειαστεί να βγει η ένταση και η ενέργεια που συνολικά είχε η ΑΕΚ στα περισσότερα φετινά ματς και ειδικά στη Φιλαδέλφεια. Θα χρειαστεί να ξαναδούμε την κανονικότητα στο δίδυμο Βίντα – Μουκουντί, συνέπεια στα ακραία μπακ όποια και αν γίνει, πολλή δουλειά από τους χαφ και τον Αραούχο του ματς με τον ΠΑΟΚ.

Θα χρειαστεί επίσης, να καλύψει η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο ματς, την διαφορά που την χωρίζει από τον Παναθηναϊκό σ’ όλο το πρωτάθλημα από την αρχή της σεζόν. Στην Λιβαδειά την περασμένη Τετάρτη ο ΠΑΟ έκανε δυο κλασικές ευκαιρίες και κέρδισε με 1-0. Η ΑΕΚ στα Γιάννενα έκανε πέντε κλασικές και έχασε 2-1. Αν πάει το έργο έτσι και την Κυριακή, οτιδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό μπει στην κουβέντα, δεν θα γράψει ούτε στον πίνακα του σκορ, ούτε σ’ αυτόν της βαθμολογίας.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X