ΑΕΚ ολέ, η ομάδα του (Πελέ) Αλμέιδα!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αποτίει φόρο τιμής στον μυθικό Πελέ και κάνει κουβέντα για μπάλα υψηλού επιπέδου που μας προσφέρει απλόχερα η ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μοιάζει παράξενο για ανθρώπους, που οι περισσότεροι δεν έχουν δει ποτέ να αγωνίζονται ζωντανά ή έστω δεν είχαν την ευκαιρία να τον δουν τηλεοπτικά, παρά μόνο να διαβάσουν τα μαγικά επιτεύγματα του. Κι όμως, να έχουν τόση στεναχώρια από την απώλεια του. Νομίζω πως η εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος με σχετική βεβαιότητα γι’ αυτά τα συναισθήματα που γέννησε το αντίο του Πελέ, είναι πως αποτελούσε έναν καλλιτέχνη του ποδοσφαίρου.

Ενας γνήσιος αρτίστας της μπάλας, που κατάφερε να μαγέψει με την εικόνα του και με το μύθο που έχτισε, ολόκληρες γενιές ποδοσφαιρόφιλων. Δεν υπάρχει κανένα παιδί που μεγάλωσε στις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, πού να μην έπαιζε στις αλάνες της γειτονιάς και εκείνος που το είχε με το τόπι στα πόδια να μην αποκαλείται από τους υπόλοιπους «Πελέ». Μετά είδαμε και τον «λευκό Πελέ», τον επίσης συγκλονιστικό Ζίκο, αλλά ο Πελέ θα μείνει για πάντα στη μνήμη και στην ιστορική συνείδηση ως ένας από εκείνους που έκαναν το ποδόσφαιρο να μπει στις καρδιές μας, έχοντας μερικές συγκλονιστικές στιγμές όπως εκείνη η φοβερή έμπνευση στον αγώνα με την Ουρουγουάη, που θα μείνουν για πάντα στο νου.

Η ποδοσφαιρική σύνδεση

Θα πείτε: καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με την ΑΕΚ και τη σύγχρονη εποχή; Η σχέση που ενώνει με μία αόρατη κλωστή τον Πελέ με τη σημερινή ΑΕΚ δεν είναι προφανώς εκείνα τα φιλικά που ήρθε να δώσει με τη Σάντος στα ελληνικά γήπεδα. Ο μεγάλος συσχετισμός αφορά το ποδοσφαιρικό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο που έκανε εκείνος να μοιάζει συγκλονιστικό και η τωρινή έκδοση της ΑΕΚ, που αρχίζει να παίζει ξανά με τη δική της αγωνιστική ταυτότητα και να προσφέρει ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων και παγκόσμιου επιπέδου.

Γιατί είναι αλήθεια, ότι αυτό που έχει ήδη κατακτήσει η ΑΕΚ και δεν μπορεί να αλλοιωθεί, ότι κι αν συμβεί στην πορεία στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, είναι πως ξαναβρήκε μεγάλο κομμάτι του εαυτού της. Εάν μπείτε σε «κιτρινόμαυρα» φόρα, αν ακούσετε εκπομπές και αναλύσεις που αφορούν την ΑΕΚ, θα δείτε πως οι περισσότεροι φίλοι της – αρκετά βεβιασμένα είναι η αλήθεια – συγκρίνουν ήδη την ομάδα του Αλμέιδα με την υπερομάδα του Μπάγεβιτς ή με εκείνη του Φάντροκ.

Δηλαδή, τις δύο πιο επιτυχημένες βερσιόν που έχουν δει οι Ενωσίτες, για να μην πω ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν και κατά τη γνώμη μου, εκείνες οι ομάδες της ΑΕΚ αποτελούν τις πιο πλήρεις που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, με όποιο μέτρο σύγκρισης και αν θέσουμε. Στο σήμερα, υπάρχουν πάμπολλες στατιστικές κατηγορίες που επιβεβαιώνουν αυτή την ανωτερότητα της ΑΕΚ και την φοβερή ποιοτική αναβάθμιση που έχει υπάρξει στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Το εξωγήινο ποδόσφαιρο της ΑΕΚ

Δεν έχω λόγο να σας τα αραδιάσω εδώ. Εχετε δει όλες τις προηγούμενες μέρες, πως η ΑΕΚ είναι πρώτη και καλύτερη σε όλες τις κατηγορίες: στην επίθεση, στην άμυνα, στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Αναλογιστείτε μόνο, πως κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την περίοδο 2007-08. Όταν η ΑΕΚ βγήκε πρώτη τους αγωνιστικούς χώρους και θα έπρεπε να κατακτήσει εκείνο το πρωτάθλημα (αφού είχε διασύρει και τον αντίπαλο της στο μεταξύ τους παιχνίδι) και ήταν καλύτερη κατά κράτος σε όλα τα επίπεδα, αλλά η μεγαλειώδης ΕΠΟ των Σαρρήδων και των Γκιρτζίκιδων του έδωσε απλόχερα την ευκαιρία να πάρει το πρωτάθλημα στα χαρτιά.

Ας δούμε πώς θα γραφτεί η φετινή ιστορία. Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει πάντως κανείς και να αφαιρέσει από τους ΑΕΚτζήδες, είναι τη δυνατότητα να βλέπουν ξανά πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Να τελειώνει ένα παιχνίδι και να είναι διψασμένοι για το επόμενο. Πως το είπε ο Μελισσανίδης: «Ανυπομονώ για το επόμενο ματς και το… εξωγήινο ποδόσφαιρο που παίζετε». Είναι ο καιρός, που οι φίλοι της Ενωσης είναι στεναχωρημένοι που θα παίξουν στα Γιάννινα κεκλεισμένων των θυρών, γιατί δεν θα μπορούν να δουν την ΑΕΚ από κοντά.

Βασίλισσες χωρίς στέμμα

Η ιστορία της ΑΕΚ έχει πάρα πολλές χρονιές, που έχουν μείνει στο μυαλό σαν εκείνη την ευκαιρία του Πελέ με την Ουρουγουάη. Φάση που ο μεγάλος Βραζιλιάνος δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά η φοβερή έμπνευση του να αφήσει την μπάλα, να αποφύγει τον τερματοφύλακα με προσποίηση και να τρέξει να πλασάρει έμειναν εντυπωμένες στην παγκόσμια ιστορία. Στα δικά μας μέτρα, υπάρχουν πλείστα παραδείγματα όπου η ΑΕΚ είχε υπέρομάδες που σκορπούσαν πανικό στον αντίπαλο, αλλά δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν αυτή την αγωνιστική ανωτερότητα σε κατάκτηση τίτλων.

Τους λόγους τώρα, ας μην τους ψάξουμε και ας μη σκαλίσουμε παλιές ιστορίες. Σας είπα για τη σεζόν 2007-08, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχει το πρωτάθλημα του ‘85 που η ΑΕΚ έπαιζε μπαλάρα με την εκπληκτική τριάδα των Μαύρου, Σάντμπεργκ και Εστερχάζι. Υπάρχει η μαγική ομάδα του 1996, ίσως η καλύτερη που είχε φτιάξε ποτέ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπόρεσε να κάνει το νταμπλ όπως της άξιζε.

Ομάδα του Αλμέιδα

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X