Ο Θ(ε)ωμάς «καθάρισε» ξανά τον Ολυμπιακό και έδωσε στην ΑΕΚ καλή Πρωτοχρονιά! (VIDEO)

Ο Θ(ε)ωμάς «καθάρισε» ξανά τον Ολυμπιακό και έδωσε στην ΑΕΚ καλή Πρωτοχρονιά! (VIDEO)

Σαν σήμερα το 1984 ο Θωμάς Μαύρος έδινε μια μεγάλη νίκη στην ΑΕΚ με το τελευταίο από τα 19 γκολ που είχε πετύχει επί του Ολυμπιακού φορώντας τα "κιτρινόμαυρα"!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η απίστευτη παράδοση που είχε δημιουργήσει ο Θωμάς Μαύρος με τον Ολυμπιακό στα χρόνια της δόξας του, ολοκληρώθηκε σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια στο ΟΑΚΑ. Ο μεγάλος σκόρερ της ΑΕΚ είχε σημειώσει συνολικά 11 γκολ για την ΑΕΚ σε βάρος των ερυθρόλευκων στο πρωτάθλημα και 6 στο Κύπελλο, ενώ άλλα δύο είχαν σημειωθεί σε φιλικούς αγώνες που συχνά διεξάγονταν μεταξύ των δύο ομάδων εκείνα τα χρόνια των δεκαετιών ’70 και ‘80.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1984 ο Ολυμπιακός ήταν γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ, αλλά η ΑΕΚ ήταν αυτή που έφυγε νικήτρια με ένα γκολ του μεγάλου αστεριού της που μάλιστα εκείνη τη σεζόν έμελλε να βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα για τρίτη και τελευταία φορά με τη φανέλα της (είχε συμβεί ξανά το 1978 και το 1979). Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη αφήσει πίσω την ΑΕΚ με πέντε βαθμούς και τον Ολυμπιακό με τέσσερις (με το παλιό βαθμολογικό σύστημα 2-1-0) και η νίκη ήταν επιβεβλημένη και για τις δύο ομάδες, γι’ αυτό και στο Ολυμπιακό Στάδιο έγινε, κάτω από συνεχή βροχή μάλιστα, ένας αγώνας που προκάλεσε πολλές συγκινήσεις και που έχει μείνει αξέχαστος σε όσους τον έχουν ζήσει.

Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός είχαν ήδη ενισχυθεί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (που τότε άρχιζε και τελείωνε τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο, όπως τώρα) με δύο μεσοεπιθετικούς μεγάλης αξίας. Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει τον Σέρβο Μίλος Σέστιτς, ενώ στην ΑΕΚ είχε έρθει ξαφνικά και απροσδόκητα ένας από τους πιο σημαντικούς Ούγγρους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, ο Μάρτον Εστερχάζι. Ο «κόμης» (προσωνύμιο που είχε αποκτήσει λόγω της αριστοκρατικής καταγωγής του) είχε κάνει ντεμπούτο με γκολ στο 4-1 επί του Εθνικού στη Νέα Φιλαδέλφεια μία εβδομάδα νωρίτερα και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ και στο ντέρμπι της 30ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια εποχή η ΑΕΚ έχει αντικαταστήσει τον Τσέχο προπονητή Βεντσλ Χάλαμα με τον Αντώνη Γεωργιάδη, ενώ ένας άλλος Τσέχος που είχε έρθει στην ΑΕΚ το καλοκαίρι, ο μεσοεπιθετικός Φράντισεκ Στάμπαχερ, ήταν αυτός που είχε αποδεσμευθεί για να αδειάσει μία θέση ξένου και να αποκτηθεί ο Εστερχάζι.

Η ΑΕΚ είχε ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα, με τον Μαύρο στα καλύτερά του, με μια πολύ καλή παλιά φρουρά (Αρδίζογλου, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Μπαλής κ.α.) και με πολύ καλές μεταγραφές το καλοκαίρι του ‘84, σε μία προσπάθεια που είχε κάνει ο τότε μεγαλομέτοχος και πρόεδρος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος να ενισχύσει την ομάδα, μετά την πολύ κακή σεζόν 1983-84. Μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των μικρομεσαίων ομάδων είχαν έρθει στη Νέα Φιλαδέλφεια (Θεολόγης Παπαδόπουλος από τη Λάρισα, Μάκης Χατζής από τον Απόλλωνα, Νίκος Πιας από Ρόδο, Ανδρέας Βοϊτσίδης από Καστοριά) όμως η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού ήταν ο διεθνής Σουηδός επιθετικός Χόκαν Σάντμπεργκ, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA ως ποδοσφαιριστής της Γκέτεμποργκ.

Ανώτερη σε όλα η ΑΕΚ και δίκαιη νικήτρια

Η ΑΕΚ άρχισε επιθετικά τον αγώνα και στο 10ο λεπτό ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Νίκος Σαργκάνης υποχρεώθηκε σε μία απόκρουση σε σουτ του Εστερχάζι από καλή θέση, ενώ στο 26ο λεπτό ο Μαύρος πρόλαβε τον Σαργκάνη, όμως το πλασέ του πήγε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Ολυμπιακός είχε ένα μονοκόμματο σουτ του Νίκου Βαμβακούλα στο αριστερό δοκάρι στο 38’, στην εξέλιξη μιας εκτέλεσης κόρνερ, όμως οι περισσότερες καλές στιγμές όμως ανήκαν στην ΑΕΚ, η οποία ήταν πολύ ανώτερη εκείνη την Κυριακή με κορυφαίο στη μεσαία γραμμή τον Παύλο Παπαϊωάννου.

Οι κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να έχουν προηγηθεί στο 69’ εάν ο διαιτητής Σοφιανίδης είχε καταλογίσει πέναλτι σε ανατροπή του Εστερχάζι από τον Σαργκάνη. Το γκολ ήρθε τελικά στο 77’ όταν ο Στυλιανόπουλος βρήκε στα δεξιά τον Εστερχάζι και αυτός έκανε μία παράλληλη σέντρα προς τον Μαύρο που εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού για να κάνει το 0-1 μέσα σε αποθέωση και κάτω από καταρρακτώδη βροχή.

Κάπως έτσι οι ΑΕΚτζήδες έκαναν ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά, πίνοντας νερό στο όνομα του αγαπημένου τους παιδιού. Η ΑΕΚ έδειχνε έτοιμη να διεκδικήσει την κορυφή, όμως εκείνο το πρωτάθλημα ήταν… ταμένο στον ΠΑΟΚ, στα πλαίσια των… εορτασμών για τα 2300 χρόνια της Θεσσαλονίκης. Αλλά, για να τα λέμε και όλα, έκανε και η ΑΕΚ τα δικά της λάθη που χαρακτήριζαν σχεδόν όλη εκείνη την περίοδο των «πέτρινων» χρόνων της δεκαετίας του ‘80.

Η Ένωση έμεινε μακριά από τους τίτλους για αρκετά χρόνια, γι’ αυτό και κάτι τέτοιες μεμονωμένες επιτυχίες, όπως εκείνη η νίκη στο ΟΑΚΑ, έπαιρναν ιδιαίτερη θέση στη μνήμη των οπαδών. Η συγκεκριμένη νίκη, μάλιστα, ήταν η τρίτη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού μέσα στο 1984, αφού τον είχε νικήσει με 2-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια για το δεύτερο γύρο της προηγούμενης σεζόν, ενώ τον είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και σε ένα φιλικό το καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Θ. Παπαδόπουλος, Στυλιανόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Π. Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου (85′ Βλάχος) Μπαλής, Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Μαύρος.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X