Από το Νικολιά και το Γροντή στον Βίντα και στον Πινέδα, η ΑΕΚ έζησε τη διαδρομή κόλαση-παράδεισος

Από το Νικολιά και το Γροντή στον Βίντα και στον Πινέδα, η ΑΕΚ έζησε τη διαδρομή κόλαση-παράδεισος
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου έπεσε επάνω σε ένα πρόσωπο του όχι μακρινού 2012 και δέκα χρόνια μετά, νιώθει τόσο καλά που έχουμε ξανά την πραγματική ΑΕΚ πίσω

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλοκαίρι του 2012, στο Τσέστερ της Αγγλίας. Μουντός βρετανικός καιρός μέσα στο κατακαλόκαιρο, βροχούλα, συννεφιά κι εμείς να ψάχνουμε την ελπίδα. Θυμάμαι να καθόμαστε τ’ απογεύματα στο λόμπι ενός καταθλιπτικού πανδοχείου, ντυμένο με ταλαιπωρημένες μοκέτες και παλαιομοδίτικες ταπετσαρίες, παρέα με τον Καζαντζόγλου και τον Τσίλη, κουβεντιάζοντας ενόσω γράφαμε για τις εφημερίδες που τότε εργαζόμασταν. Η καθημερινή εμπειρία στις προπονήσεις, της ΑΕΚ ήταν ποδοσφαιρικά αποκαρδιωτική, μα εκείνα τα παιδιά έδιναν ό,τι είχαν…

Γράφαμε αναλύσεις για τον Αρκούδα και τον Φέτση, για τον Σταματή (το γιο του Σταύρου) και τον Κοτσαρίδη. Περιμέναμε τον Παυλή να ενταχθεί στην προετοιμασία, να μπει για να βοηθήσει την ομάδα παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και βλέπαμε τον μικρό ζογκλέρ Καλογέρη ως Μεσσία εφόσον άφηνε πίσω τον τραυματισμό στο γόνατό του. Μάθαμε για την ιστορία του ταλαντούχου Νικολιά, όπως την είχε περιγράψει ο τότε προπονητής της ομάδας, Βαγγέλης Βλάχος. Ιδού:

«Τον έβλεπα να κάνει αυτά τα φοβερά κόλπα με τη μπάλα, να πασάρει καλά, να ντριπλάρει, αλλά όταν έκανε σουτ ήταν όλα τζούφια. Δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί και κάποια στιγμή πρόσεξα ότι τα παπούτσια του ζάρωναν. Τον πλησίασα και τον ρώτησα αγόρι μου τι νούμερο παπούτσι φοράς; ”43 κόουτς”, μου λέει. ”Και αυτά τι είναι”; ”Αυτά είναι 45” μου απάντησε». Για την ιστορία, να θυμίσω την αποστολή εκείνου του καλοκαιριού και θα πάω παρακάτω:

Κωνσταντόπουλος, Αραμπατζής, Μοσχονάς, Μακρυωνίτης, Βαλεντίνος Βλάχος, Αρκούδας, Γιάγκο, Μπουγαΐδης, Ματεντζίδης, Τσαμουρλίδης, Νικολιάς, Γροντής, Σταματής, Κουρελάς, Τσεβάς, Γαρουφαλιάς, Αγκιρίμπα, Ρίκκα, Φούντας, Τομαράς, Γκερέιρο, Φέτσης, Κοτσαρίδης, Καλογέρης, Λαγός, Παπαδημητρίου, Σιαλμάς, Νικόλτσης, Τσίτας.

Πέσαμε τόσο χαμηλά και τώρα ζούμε την αναγέννηση

Θα μου πείτε τώρα, που τα ξέθαψες όλα αυτά; Έπεσα πάνω σε ένα κείμενο για τον Γροντή που ηγείται πλέον στην προσπάθεια του Πανιωνίου να ξεκολλήσει από τις χαμηλές κατηγορίες και μου ήρθαν όλα μπροστά. Η προσπάθεια εκείνων των παιδιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας ομάδας που είχαν δοξάζει Τιτάνες του ποδοσφαίρου και η δική μας να τους δώσουμε αγάπη για να προσπαθήσουν το ακατόρθωτο. Με κατανόηση και ενδιαφέρον, τι μας έφταιγαν αυτά τα παλικαράκια;

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο ειδυλλιακό, καταπράσινο τοπίο του Τσέστερ, ένας εκ των ελαχίστων έμπειρων εκείνης της παρέας, εκστόμισε την ατάκα του καλοκαιριού. Ο Αρκούδας πέταξε τη μπάλα μπροστά και ξεχύθηκε στην επίθεση από δεξιά. «Που πας ρε Αρκούδα; Βρήκες δάσος και τρέχεις;» φώναξε ο Σιαλμάς. Και κάπως έτσι, περνούσαν οι μέρες με χαρά και ελπίδα, αν και όλοι βλέπαμε μπροστά, την άσχημη κατάληξη.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει, μόνο δέκα χρόνια από εκείνη την ΑΕΚ που εμείς χαρακτηρίσαμε ως «ερωτεύσιμη» από αγάπη και κατανόηση προς αυτά αυτά παιδιά. Και σήμερα, έχουμε ξανά την πραγματική ΑΕΚ. Ισχυρή, νοικοκυρεμένη, οικονομικά σταθερή, με δικό της καταπληκτικό γήπεδο και τον κόσμο της να νιώθει ξανά ευτυχισμένος.

Χάσαμε γενιές, αλλά χτίζουμε καινούργιες, τα παιδιά μας μεγαλώνουν με τη γιγάντωση της ομάδας και με τη σειρά τους θα φέρουν στον κόσμο τα δικά τους με εκείνα τα πικρά χρόνια να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ως μια εφιαλτική παρένθεση. Μα ναι, σηκωθήκαμε και προχωράμε!

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X