Βιεϊρά: «Δεν δίνονται αρκετές ευκαιρίες στους μαύρους προπονητές»

Και επίσημα προπονητής της Κρίσταλ Πάλας ο Πατρίκ Βιεϊρά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, Πάτρικ Βιεϊρά, ο οποίος είναι ο μοναδικός μαύρος επικεφαλής προπονητής στην Premier League, είπε ότι ακόμη και η ιδιότητά του ως θρύλου της Άρσεναλ και νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν αγωνιζόταν, δεν ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει μια πρώτη ευκαιρία στην προπονητική.

«Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε μαύρους ανθρώπους», είπε ο Βιεϊρά. «Είμαστε τόσο καλοί όσο κανένας άλλος. Και δεν χρειάζεται να έχουμε λιγότερες ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλον. Όταν κοιτάς τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και κοιτάς τον αριθμό των μαύρων προπονητών που έχεις στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία, δεν είναι αρκετός».

Μια έκθεση του καθηγητή Στέφαν Σιμάνσκι, η οποία ανατέθηκε από την Black Footballers Partnership, διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι μαύροι παίκτες αποτελούσαν το 34% και το 43% της αγγλικής Football League και της Premier League αντίστοιχα, αλλά μόνο το 4,4% των προπονητών και των δύο κατηγοριών!

«Υπάρχει έλλειψη ευκαιριών εκεί», είπε ο Βιεϊρά. «Υπάρχει έλλειψη σύνδεσης από μαύρους παίκτες για να συνδεθούμε λίγο περισσότερο με ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το 14% των κατόχων άδειας Uefa Pro είναι μαύροι. Μόνο το 1,6% κατέχει ηγετικές ή ιδιοκτησιακές θέσεις σε συλλόγους.

Μιλώντας στο The Football News Show, ο Βιεϊρά υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να πάμε στη προπονητική». Ο πρώην μέσος της Γαλλίας μίλησε επίσης για τη δική του διαδρομή στην προπονητική, πιστώνοντας μεγάλος κομμάτι σε έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Μάντσεστερ Σίτι που τον ενθάρρυνε. «Μίλησα πολύ με τον Μπράιαν Μάργουντ και με έκανε να καταλάβω ότι η καριέρα που έκανα ως παίκτης δεν ήταν αρκετή. Αποφάσισα να περάσω από τα [προπονητικά] σήματα μου και να ξεκινήσω με την Μάντσεστερ Σίτι U21 και να πάω στη Νέα Υόρκη [ως προπονητής της New York City FC]. Χρειαζόμουν να οικοδομήσω αυτή την αξιοπιστία καθώς και την εμπειρία για να πιστέψω πραγματικά ότι αυτό ήθελα να κάνω».

Η FA εισήγαγε έναν κώδικα διαφορετικότητας το 2020 για την αντιμετώπιση της φυλετικής ανισότητας, με όλους τους συλλόγους να δεσμεύονται να αυξήσουν τον αριθμό των βασικών στελεχών από εθνοτικές μειονότητες.

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X