Μην κοιτάτε μόνο το αποτέλεσμα, κοιτάξτε και το μπάσκετ που παίζει η ΑΕΚ

Μην κοιτάτε μόνο το αποτέλεσμα, κοιτάξτε και το μπάσκετ που παίζει η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για το εντυπωσιακό πέρασμα της ΑΕΚ από την έδρα της Ρέτζιο Εμίλια, την πολύ καλή εικόνα της και το κλέψιμο του καλοκαιριού

Η ΑΕΚ, μετά την πρώτη ήττα στην Τουρκία, είχε να πάει να παίζει ένα πολύ κομβικό ματς, πάλι εκτός έδρας, στην έδρα της Ρέτζιο Εμίλια. Αν ήθελε να έχει ελπίδες για την πρόκριση έπρεπε να το κερδίσει. Τελικά τι έκανε; Πήγε στην Ιταλία και ισοπέδωσε την τοπική ομάδα με το τελικό σκορ να είναι άκρως κολακευτικό, μόνο επειδή οι παίκτες της Ένωσης χαλάρωσαν στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα.

Τρομερή εμφάνιση

Ένα από τα ζητούμενα αυτήν την στιγμή για τον Ηλία Καντζούρη είναι πώς θα μπορέσει να κάνει την ομάδα του να μεγαλώσει σε διάρκεια τα καλά της διαστήματα. Στην Τουρκία ήταν περίπου 15-20 λεπτά, με την Καρδίτσα ήταν 25 και εχθές θα έπρεπε να είναι περισσότερα για να μπορέσει η ΑΕΚ να φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα. Τελικά η Ένωση, έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ για 28-30 λεπτά και έφτασε την διαφορά ακόμα και στους 22 πόντους, δείχνοντας ότι είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τους Ιταλούς. Τέτοιες ομάδες, που τακτικά είναι όσα πάνε και όσα έρθουν, αν τις βγάλεις από τον ρυθμό τους από την αρχή, τότε έχεις βάλει τις βάσεις για μια εύκολη νίκη. Η ΑΕΚ ενώ μπήκε καλά στο παιχνίδι, πίεσε στην περιφέρεια, όμως δεν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη και δέχτηκε κάποια σουτ που δεν την άφησαν να ξεφύγει. Στο 2ο δεκάλεπτο μόλις οι «δαγκάνες» έσφιξαν, πάτησε γκάζι και άφησε μόνο σκόνη πίσω της. Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι βρήκε ρυθμό από την άμυνα και στην επίθεση της και ο κόσμος της ΑΕΚ είδε ένα δεκάλεπτο με πολύ υψηλού επιπέδου μπάσκετ.

Το μήνυμα της 3ης περιόδου

Μετά από ένα φανταστικό ημίχρονο (36-51), ήταν λογικό οι Ιταλοί να κάνουν την προσπάθεια τους να γυρίσουν στο παιχνίδι. Πίεσαν όσο μπορούσαν, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ ήταν τρομερά άστοχη. Στα πρώτα 5 λεπτά της περιόδου ή Ένωση είχε 1/9 σουτ εντός πεδιάς και 0/8 δίποντα. Και όμως η διαφορά δεν έπεσε κάτω από τους 10, γιατί η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας ήταν το ανάχωμα που κρατούσε τους Ιταλούς, μέχρι να βρεθούν οι πόντοι στην επίθεση. Αυτό είναι το σημαντικό για την φετινή ΑΕΚ, ότι όπως λέει και ο Ηλίας Καντζούρης, η άμυνα θα είναι ο βασικός πυλώνας και μέσω αυτής θα μπορεί η Ένωση να βάζει τις βάσεις για να κερδίζει. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν τα καλά σουτ, να μπουν και η παράσταση να λάβει τέλος.

Να πω την αλήθεια, έχω εντυπωσιαστεί, όχι από τις νίκες της ΑΕΚ, αλλά από το μπάσκετ που παίζει. Ακόμα και στην Καρσίγιακα, είχα γράψει την επόμενη μέρα, ότι μου άρεσε η ομάδα γιατί έβλεπα πράγματα που έδειχναν ότι γίνεται καλή δουλειά. Το αφύσικο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να παίζει τόσο οργανωμένα σε άμυνα και επίθεση. Στο πίσω μέρος του παρκέ, πέρα από ότι οι πιο πολλοί παίκτες έχουν αθλητικές ικανότητες και μπορούν να παίξουν καλή άμυνα, η όλη ομαδική συμπεριφορά της ομάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο για το χρονικό σημείο της σεζόν που βρισκόμαστε.

Η συνοχή των «κιτρινόμαυρων» στην άμυνα, είναι λες και έχουμε Δεκέμβριο και έχουν περάσει πολύ χρόνο μέσα στο παρκέ. Οι αμυντικές καλύψεις, οι περιστροφές, το πώς κλείνει η ομάδα μέσα στην ρακέτα όταν υπάρχει ποστάρισμα ψηλού και το πόσο καλά κάνει box out, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν βλέπεις καλά ή όχι. Η ΑΕΚ προκάλεσε 18 λάθη με την άμυνα της, από τα οποία πήρε 21 πόντους, ένα τεράστιο νούμερο, που είναι και ενδεικτικό αυτού που θέλει ο Ηλίας Καντζούρης. Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση σε αρκετά κομμάτια, αλλά αν λάβουμε το δεδομένα, της νέας ομάδας και του χρονικού σημείου, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη η εικόνα που παρουσιάζει αμυντικά.

Το ίδιο συμβαίνει και στην επίθεση, με τους παίκτες της ΑΕΚ να δείχνουν πλουραλισμό, να γυρίζουν την μπάλα με ταχύτητα μέχρι να βρουν τον ελεύθερο παίκτη, ενώ και τα ελεύθερα σουτ που βγαίνουν είναι εύστοχα. Το πικ εν ρολ, είναι από τα βασικά στοιχεία της επίθεσης της και έχοντας καλούς πασέρ όπως ο Φρέιζιερ, ο Στρέλνιεκς και ο Ξανθό, μαζί με ψηλούς που τελειώνουν ωραία τις φάσεις όπως ο Μίτσελ και ο Μάντσεν, μπορεί να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Βέβαια αυτό θα κριθεί καλύτερα με ομάδες που έχουν περισσότερο μπασκετικό IQ και καλύτερη τακτική, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Φάσεις όπως η παρακάτω, είναι η απόδειξη της καλής δουλειάς που γίνεται στις προπονήσεις.

Το steal του καλοκαιριού

Είχαμε μιλήσει πολλές φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά στο Ευρωμπάσκετ για τον Μάντσεν. Η απόκτηση του από την ΑΕΚ, ίσως ήταν η πιο under the radar κίνηση της offseason, αλλά μάλλον θα είναι και η μεγαλύτερη έκπληξη. Ο Φινλανδός είναι ένας εξαιρετικός μοντέρνος ψηλός, με καταπληκτικό body control, που τον βοηθάει να παίρνει τις πάσες υπό οποιαδήποτε συνθήκη, να βρίσκει ισορροπία και να τελειώνει τις φάσεις. Η παραγωγικότητα του (1.28 πόντους ανά κατοχή) , σε σχέση με τα λεπτά που παίζει, είναι μόνο πίσω από του Στρέλνιεκς (1.47 π. ανά κατοχή), κάτι που τον καθιστά πολύτιμο, ερχόμενος από τον πάγκο. Είναι καλός αθλητής, έχει καλή νοοτροπία, παίζει με πρόσωπο στο καλάθι, τρέχει γρήγορα το γήπεδο και γενικά είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης. Εντάξει, δεν του πολυαρέσουν οι επαφές σε άμυνα και επίθεση, αλλά άμα είχε και αυτό δεν θα έπαιζε εδώ.

Γενικά η ΑΕΚ δείχνει ένα πολύ καλό πρόσωπο και αφήνει υποσχέσεις για την συνέχεια αλλά καλό είναι να κρατάμε χαμηλά την μπάλα. Η χρονιά είναι μεγάλη, η ομάδα έχει μόλις 10 μέρες που κάνει προπόνηση όλη μαζί, λείπει ακόμα ο Φλιώνης που θα είναι βαρόμετρο για την ομάδα, ενώ και ο ΜακΓκρίφ δεν είναι στο 100%. Με την νίκη της αυτή, έβαλε βάσεις για την πρόκριση και πλέον είναι στο χέρι της από εδώ και πέρα.

ΥΓ. Ο Κόνιαρης έκανε την καλύτερη του εμφάνιση από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ, όχι μόνο αμυντικά που ξέρουμε τι μπορεί να κάνει (ρωτήστε και τον Τσιτσιαρίνι) αλλά και οι 9 πόντοι που πέτυχε στην επίθεση, πρέπει να του δώσουν αυτοπεποίθηση. Θα είναι μεγάλο κέρδος για την ΑΕΚ να επιστρέψει στο 100%, γιατί από όλους τους Έλληνες της ομάδας έχει το μεγαλύτερο ταβάνι.

ΥΓ2. Στα 3 πρώτα παιχνίδια της σεζόν η ΑΕΚ έχει 22.7 ασίστ μέσο όρο και σουτάρει με 43.2% στο τρίποντο.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X