Ο Αλμέιδα «χτίζει» την ΑΕΚ με τη νοοτροπία που ονειρευόμαστε

Ο Αλμέιδα «χτίζει» την ΑΕΚ με τη νοοτροπία που ονειρευόμαστε
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον Αργεντινό τεχνικό που τηρεί κατά γράμμα όσα έχει πει και έχει υστερόγραφα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η κυριακάτικη τρομερή εμφάνιση της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, είναι αλήθεια πως εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και τους πιο δύσπιστους οπαδούς της. Για μένα δεν είναι η νίκη επί του Άρη το μεγαλύτερο κέρδος της 7ης αγωνιστικής. Είναι η συνολική εικόνα της ΟΜΑΔΑΣ (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλους του ματς!

Ο «Πελάδο» μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες από τη μέρα που πήρε την απόφαση να αναλάβει την ΑΕΚ, έχει καταφέρει να περάσει τα δικά του «θέλω» και «πρέπει» σε όλο τον οργανισμό από την πρώτη μέρα. Από τη στιγμή που κουβέντιασε με τον Μελισσανίδη και του ξεκαθάρισε πως θα έρθει με όλο το επιτελείο του.

Ο Αργεντινός προπονητής, σύμφωνα με όλα έχει δείξει μέχρι σήμερα είναι απόλυτος, αλλά δίκαιος. Είσαι καλός στην προπόνηση; Τα δίνεις όλα; Θα παίξεις. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις το δικό μου ρυθμό; Τότε δε θα παίξεις. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Επίσης δεν είναι ο άνθρωπος δογματικός. Το απέδειξε με την αλλαγή της διάταξης, αλλά και με την αλλαγή ρόλων που έκανε σε παίκτες.

Τα παραδείγματα πάρα πολλά. Ο Σιμάνσκι πέρσι σε εκείνη την προβληματική, «άρρωστη» ομάδα ήταν «λίγος». Στη φετινή ομάδα, στα τρία ματς όπου έπαιξε μόνος του αμυντικός χαφ, σε μία θέση όπου αποκτήθηκε για βασική νούμερο ένα επιλογή, κάνει… παππάδες. Ο Γκαρσία από ένας ταχύτατος εξτρέμ τον οποίο η ΑΕΚ δεν μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» έχει μετατραπεί σε ένα φορ που σκοράρει συνέχεια. Τρία παιχνίδια στην κορυφή της επίθεσης, τρία γκολ.

Ο Γκατσίνοβιτς ήρθε για να παίξει ξεκάθαρα στον άξονα. Διαπρέπει ως αριστερός ή δεξιός χαφ σε ένα πολυσύνθετο ρόλο και βγάζει μάτια σε κάθε του εμφάνιση. Όσο για τον Αραούχο, από σέντερ φορ κορυφής, έγινε ένας all around επιθετικός που κάνει τη… χαμαλοδουλειά που κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει. Ναι, όλοι θυμούνται την ευκαιρία που έχασε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά όλη η φάση ξεκινάει από το κλέψιμο που κάνει. Αυτός παράσερνε δεξιά και αριστερά τα στόπερ του Άρη και άνοιγε διαδρόμους, αυτός κέρδισε τη χαμένη μπαλιά του Μανσίνσι και έφτιαξε το δεύτερο γκολ.

Όλα αυτά είναι επιτεύγματα του Αλμέιδα. Το πιο σημαντικό, το κυριότερο συστατικό όμως που έχει κάνει ο «Πελάδο» σε αυτή την ΑΕΚ, είναι ότι έχει καταφέρει να της περάσει τη δική του νοοτροπία από την εποχή που ήταν παίκτης. Καμία μπαλιά χαμένη, ανελέητο τρέξιμο παντού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και αστείρευτο πάθος.

Έβλεπες κόντρα στον Άρη τους παίκτες του Δικεφάλου να πιέζουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις βάλει πολύ γερές βάσεις στη φυσική κατάσταση. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να έχεις δουλέψει στην προετοιμασία. Δείτε τον Ολυμπιακό, τον Πάοκ και τον Άρη. Ξεφουσκώνουν σαν μπαλόνια και δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το ρυθμό.

Δείτε πως η ΑΕΚ εγκλωβίζει τον αντίπαλό της και πως σε κάθε φάση πέφτουν δύο και τρεις παίκτες στον αντίπαλο, χωρίς να αφήνουν κενά, ή πως λειτουργούν στο transition από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Στοιχεία που βλέπαμε μέσα από το enwsi.gr να γίνονται στην προετοιμασία και τα βλέπουμε κάθε Τετάρτη να δουλεύονται στην προπόνηση.

Στο ματς με τον Παναιτωλικό είδαμε το πρώτο δείγμα. Κόντρα στον Ιωνικό είδαμε το δεύτερο. Όμως κόντρα στον Άρη, είδαμε την ΑΕΚ να στέλνει ξεκάθαρα ένα μήνυμα τίτλου. Διότι σε αυτό το στιλ παιχνιδιού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καμία άλλη ελληνική ομάδα. Το σύνθημα «ΑΕΚ σημαίνει επίθεση» αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Η νοοτροπία αυτού του ανθρώπου περνάει στο DNA της ομάδας. Για μένα το παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν ξεκάθαρα ένα δείγμα γραφής της δουλειάς και της νοοτροπίας του Αλμέιδα. Όχι μόνο δεν άλλαξε το στιλ παιχνιδιού της ομάδας του κόντρα σε έναν αντίπαλο που θα έπαιζε στην έδρα του και είχε ανάγκη από το αποτέλεσμα. Το εφάρμοσε κατά γράμμα όπως και στα πιο… εύκολα ματς.

Η ΑΕΚ γίνεται ξανά ελκυστική, παίζει επιθετικό και γρήγορο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο που γουστάρει ο κόσμος. Και το κυριότερο έχει βάθος και στον πάγκο της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι στη Θεσσαλονίκη είχε αλλαγές τους: Τσούμπερ, Άμραμπατ, Γιόνσον, Μάνταλο, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Φράνοσν και Μήτογλου και εκτός αποστολής τους Στάνκοβιτς, Γαλανόπουλο και Φαν Βέερτ.

Ξέρω ότι δε θα ζούμε συνέχεια σε ένα μήνα του μέλιτος. Κάποια στιγμή, νομοτελειακά, θα έρθουν και στραβά αποτελέσματα. Όμως αυτό που δημιουργεί ο «Πελάδο» σίγουρα αφήνει υπέροχες υποσχέσεις για το μέλλον. Και το πολύ όμορφο συναίσθημα που «πηγάζει» πλέον μέσα από την ομάδα, είναι ότι τελειώνει το παιχνίδι της Κυριακής και σκέφτεσαι πότε είναι το επόμενο, άντε να περάσουν οι μέρες…

ΥΓ: Στον Παναθηναϊκό των πέντε πέναλτι έβγαλαν το βράδυ της Κυριακής διαρροή και τη Δευτέρα ανακοίνωση για τη διαιτησία. Γελάνε και τα τσιμέντα. Παρεμπιπτόντως, ο Σιδηρόπουλος τον οποίο δεν ήθελαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, δεν ήταν αυτός που έστειλε τον Παπαδόπουλο να κάνει ανασκόπηση για τη φάση του πέναλτι; Και ας μας πούνε τελικά, το σπρώξιμο είναι παράβαση ή όχι;

ΥΓ 2: Στον Ολυμπιακό των τεσσάρων πέναλτι και των ευρωπαϊκών διασυρμών, ανακάλυψαν φάουλ στον Τζολάκη πριν το αυτογκόλ και το 0-1. Άλλο επίπεδο αυτοί οι οποίοι αντί να ποντάρουν στο ποδόσφαιρο και στην ομάδα τους, ποντάρουν στα ΜΜΕ και στο… Instagram κατά της ΕΠΟ, του Μπαλτάκου, του γηπέδου της ΑΕΚ, του στεγάστρου και του… αετού.

ΥΓ 3: Στον Πάοκ είχαν τόσα χρόνια την πιπίλα του «ότι πληρώνεις παίρνεις». Μας είχαν ζαλίσει τον έρωτα επειδή έριξαν 120 εκατ. ευρώ για να πάρουν επιτέλους ένα πρωτάθλημα και να φτάσουν τον Άρη. Τώρα που το μαρούλι «κόπηκε» αλλάξαν το τροπάρι και μιλάνε για αυτάρκεια. Περιμένω να ξεκινήσουν με το καλό το νέο τους γήπεδο για να δω κάτι ακόμα.

ΥΓ 4: Όσο για τον Άρη, αυτά παθαίνεις όταν νομίζεις ότι έχεις αποκτήσει μπόι. Επειδή έκαναν δύο διπλά και έφτασαν τα πέντε σε όλη τους την ιστορία και πέρσι χάρη στην ανυπαρξία της ΑΕΚ βγήκαν Ευρώπη, έβγαλαν γλώσσα. Ήρθε λοιπόν το χαστούκι και κρύφτηκαν πάλι. Προς το παρόν το σκορ είναι 70-32 σε νίκες εκ των οποίων τα 19 διπλά. Σοδίτσα…

ΥΓ 5: Άφησα για τελευταίο το μπάσκετ. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, όπως είχε υποσχεθεί, έλυσε το θέμα των bans χωρίς να ζητήσει την παραμικρή βοήθεια από τον κόσμο (με fake ΑΜΚ) και χωρίς να έχει την απαραίτητη στήριξη από αυτόν γιατί κακά τα ψέματα η «Βασίλισσα» είναι μόνη της (και σε διαρκείας και σε εισιτήρια). Αυτή την προσπάθεια και αυτή την ομάδα όμως, πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Τα δύο πρώτα δείγματα ήταν άκρως θετικά.

ENWSI TV: Tο ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με Καζαντζόγλου και Τσίλη (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X