Δεν έβαλαν και τα κλάματα, αλλά εμπέδωσαν τάξη μεγέθους

Δεν έβαλαν και τα κλάματα, αλλά εμπέδωσαν τάξη μεγέθους
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επίδραση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ πάνω στους ποδοσφαιριστές της ομάδας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η πραγματικότητα είναι πως ο κόσμος της, την ΑΕΚ την αγαπούσα, την αγαπά και θα την αγαπά αδιαπραγμάτευτα και ανεξαρτήτως συνθηκών. Την αγαπούσε στα πιο δύσκολα χρόνια της. Την αγαπούσε όταν δεν υπήρχε ούτε ευρώ για νερά στο προπονητικό κέντρο. Την αγαπούσε (ίσως ακόμα περισσότερο) όταν βρέθηκε να τσαλαβουτά στα λασπόνερα των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Την αγαπούσα και όταν η ίδια τον πλήγωνε με την εικόνα της στο γήπεδο τα τέσσερα χρόνια.

Όμως η αλήθεια είναι, πως η επιστροφή στο σπίτι μας, στα πατρογονικά μας εδάφη, δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική συνθήκη. Αυτή η ανεξάντλητη, άνευ όρων, αγάπη, έχει μεταλλαχθεί ξανά σε έρωτα, σε καψούρα. Αυτό ζει ο κόσμος. Έναν ανείπωτου μεγέθους έρωτα. Εξ ου και θέλει να είναι συνέχεια εκεί, δίπλα της. Χιλιάδες το Σάββατο, που δεν υπήρχαν ούτε εγκαίνια, ούτε ματς, ούτε τίποτα. Χιλιάδες και χθες, που από σπόντα έπεσαν πάνω στην πρώτη προπόνηση και ξεροστάλιαζαν, σαν κλασικοί ερωτευμένοι, έξω από την… πόρτα μέχρι να ανοίξει και την δουν.

Αυτή είναι η κατάσταση του κόσμου της ΑΕΚ. Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, δεν ισχύει το ίδιο και για τους ποδοσφαιριστές. Κακά τα ψέματα, δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο. Με εξαίρεση τον Γαλανόπουλο, που όποιος τον είδε στις δηλώσεις που έκανε μετά τα εγκαίνια, διέκρινε στα μάτια του την ίδια λάμψη, την ίδια κα….ψουρα τον απλό κόσμο, αλλά και τον Αραούχο που κατά έναν μαγικό τρόπο έχει γίνει ένας από εμάς, για όλους τους υπόλοιπους παίκτες της ΑΕΚ, η οπτική είναι διαφορετική. Και δεδομένα όλο αυτό που συμβαίνει δεν τους κτυπάει τόσο πολύ στο συναίσθημα, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να το εισπράξουν ως επιστροφή στο σπίτι. Κάτι απόλυτα λογικό.

Τι έδειξαν τα πρόσωπα τους

Από την άλλη μεριά, για κάθε άνθρωπο του ποδοσφαίρου, αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή ήταν μαγικό. Πολλώ δε μάλλον για κάποιον που φοράει την φανέλα της ΑΕΚ και πρόκειται να το ζει ως πρωταγωνιστής μέσα στο γήπεδο από απόψε το βράδυ και σε κάθε εντός έδρας ματς της σεζόν. Ανατριχίλα και δέος προκαλεί και φάνηκε και στα πρόσωπα των όλων των ποδοσφαιριστών. Ανεξαρτήτως αν έχουν μπει και παίξει σε ακόμα μεγαλύτερα ή ίσως ακόμα πιο σύγχρονα γήπεδα ανά την Ευρώπη. Αυτόν που είδαν και αυτό που έζησαν στη Φιλαδέλφεια, προφανώς δεν θα μπορούσε να τους συγκινήσει και να τους κάνει κλάψουν, όπως όλους εμάς, αλλά τους προκάλεσε και δέος και ανατριχίλα.

Το απείρως πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, είναι πως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και όλο αυτό που έβγαλε ως ατμόσφαιρα και ως ενέργεια, ήδη από την τελετή των εγκαινίων, έδωσε σ’ όλους ανεξαιρέτως τους ποδοσφαιριστές, μια τάξη μεγέθους. Την πραγματική τάξη μεγέθους του συλλόγους. Κάτι που, για να ξέρουμε και τι λέμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, μέχρι τώρα την είχαν λίγο εως πολύ σε θεωρητικό επίπεδο. Δεν την έβλεπαν μπροστά τους, δεν την αισθανόντουσαν και πολύ περισσότερο ήταν αδύνατον να την εμπεδώσουν.

Διαφορετικό να εξηγείς, διαφορετικό να το ζουν

Σκεφτείτε κάτι πολύ απλό. Ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και που όλοι τους έχουν σημαντική καριέρα πίσω τους, ήρθαν σε μια ομάδα που ήξεραν πως πέρυσι δεν είχε βγει ούτε στην Ευρώπη. Και που βλέποντας παιχνίδια από την περυσινή σεζόν, είδαν πως είχε ως έδρα ένα αχανές και συνήθως μισοάδειο Ολυμπιακό Στάδιο. Πώς να πεις και πώς να εξηγήσεις τι μέγεθος είναι η ΑΕΚ και το βάρος της φανέλας της και πώς να το καταλάβουν. Διόλου εύκολο, ας μην γελιόμαστε.

Έχει τεράστια σημασία αυτό που ξέρεις εσύ πως είσαι ως σύλλογος και αυτό που λες πως είσαι, ο ποδοσφαιριστής να το βλέπει μπροστά του. Ναι, ο Πινέδα προφανώς και επέλεξε την ΑΕΚ λόγω της σχέσης που είχε με τον Αλμέιδα και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε τύχη αυτή η μεταγραφή. Όμως ήταν σημαντικό που τον περασμένο Αύγουστο, σε μια πόλη όπως η Λευκωσία που είναι πολύ μακριά από την Αθήνα, με 40 βαθμούς ζέστη και… 110% υγρασία, υπήρχαν οπαδοί της ΑΕΚ που περίμεναν έξω από το γήπεδο για να αποθεώσουν την ομάδα σε μια προπόνηση για φιλικό ματς. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο Πινέδα και κάθε Πινέδα, πως είναι σε κλαμπ που ακόμα και στην Ανταρκτική να παίξει ματς, θα βρεθεί ένας εσκιμώος που με -30 βαθμούς κρύο θα κρατάει μια σημαία και θα περιμένει να αποθεώσει.

Όλο αυτό και σε υπερ- πολλαπλάσιο βαθμό συμβαίνει και λειτουργεί με την υπόθεση του νέου γηπέδου. Ο Πινέδα, ο Σιντιμπέ που είναι πρωταθλητής κόσμου και ο Γκατσίνοβιτς με τον Γιόνσον που ήρθαν από Μπουντεσλίγκα και Πριμέρα Ντιβιζιόν, μπαίνοντας σε μια τέτοια έδρα, σ’ ένα τέτοιο σπίτι και ζώντας αυτή την ατμόσφαιρα, αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της ΑΕΚ, το βάρος της φανέλας. Και προφανώς και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Άλλωστε πρώτοι οι ίδιοι από το καλοκαίρι έβαζαν στην εξίσωση το θέμα του νέου γηπέδου. Όχι επειδή τους ρωτάγαμε, αλλά ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα, πως ορίζονται τα μεγάλα μεγέθη.

Ποιος παίζει μπάλα

Για να εξηγούμεθα και να μην παρεξηγούμεθα. Τυπικά και ουσιαστικά και πρακτικά, τα περιβόητα τσιμέντα μπάλα δεν παίζουν. Μπάλα παίζουν τα πόδια, τα κεφάλια, το ταλέντο, η κλάση, η καρδιά των ποδοσφαιριστών. Αλλά όλο αυτό έχει σημασία σε ποιο περιβάλλον συμβαίνει, σε ποια ατμόσφαιρα, σε ποιες συνθήκες. Και όποιος αφαιρεί αυτή την παράμετρο από τους όρους που διεξάγεται ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, ας ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το τένις που ο διαιτητής φωνάζει ησυχία και όλοι το βουλώνουν.

Την ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, θα την ζήσουμε όλοι για πρώτη φορά απόψε το βράδυ. Όμως με αυτό που εισπράξαμε ήδη από την βραδιά των εγκαινίων, νομίζω πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, να κάνει διαχείριση αυτής της ατμόσφαιρας. Προσωρινά απ’ αυτό, δεν εξαιρείται ούτε η ίδια η ΑΕΚ, καθότι και αυτή θα το ζήσει για πρώτη φορά. Και είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που ο Αλμέιδα το ξέρει καλά, να μπορέσουν πρώτοι οι ποδοσφαιριστές του να το διαχειριστούν και το κουλαντρήσουν. Αυτό είναι και το πρώτο ζητούμενο ήδη από απόψε.

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X