Ο Αλμέιδα έχει πλέον καθαρή εικόνα, για οριστικές αποφάσεις

Ο Αλμέιδα έχει πλέον καθαρή εικόνα, για οριστικές αποφάσεις
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι αγωνιστικά δεδομένα από τα τέσσερα πρώτα επίσημα ματς της ΑΕΚ, που μπορούν να δώσουν στον Αλμέιδα οριστικές επιλογές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, είχα γράψει πως η ΑΕΚ δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά έχει ανάγκη να κερδίσει το ματς. Δεν κέρδισε τελικά και το πώς και το γιατί θαρρώ έχουν αναλυθεί ενδελεχώς. Κάποιος φίλος είχε αναρωτηθεί σε σχόλιο, γιατί η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη μέσα Σεπτέμβρη, ενώ ξεκίνησε προετοιμασία από τις αρχές του Ιούλη.

Προφανώς και πρόκειται για μια εύλογη απορία, αλλά ποδοσφαιρικά υπάρχει απάντηση. Όχι μια απλή, αλλά μια περίπλοκη απάντηση, η οποία ξεκινά από το γεγονός πως υπάρχει ένας καινούργιος προπονητής που ξεκίνησε να κτίζει κάτι από την αρχή και φτάνει μέχρι και το γεγονός πως ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη, έμπαιναν κομμάτια στο παζλ.

Το πότε αυτό που φτιάχνει ο Αλμέιδα θα έχει βρει τις ισορροπίες του και τις σταθερές του μέσα στο γήπεδο, δεν ξέρω να μπορεί να το πει κάποιος με σιγουριά. Εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Το σίγουρο είναι, πως πλέον ο προπονητής έχει μια ξεκάθαρη εικόνα, για να πάρει οριστικές αποφάσεις για ρόλους ποδοσφαιριστών. Ακόμα και σχηματισμού.

Η ΑΕΚ έχει παίξει ήδη τέσσερα επίσημα παιχνίδια, με δυο διαφορετικά βασικά συστήματα. Και κάποιους ποδοσφαιριστές, ο Αλμέιδα είχε την ευκαιρία να τους δει πως λειτουργούν και πως συμπεριφέρονται μέσα στο γήπεδο και στους δυο σχηματισμούς. Επομένως ειδικά γι αυτούς, ξέρει να τι να περιμένει πού και από ποιόν. Πάμε να δούμε μαζί ορισμένα πραγματάκια.

Ο Τζαβέλλας, ο Βίντα και ο Χατζισαφί

Ο Τζαβέλλας, για παράδειγμα, έχει παίξει κεντρικός σε τριάδα στόπερ στα δυο πρώτα ματς αλλά και δεύτερος κεντρικός αμυντικός σε τετράδα στα δυο επόμενα. Στον πρώτο του ρόλο ήταν πολύ σταθερός και έκανε την δουλειά που ήθελε ο προπονητής. Και αυτό απαντά εν μέρει και στην ερώτηση, γιατί δεν έχει παίξει ακόμα ο Μουκουντί. Διότι ο Αλμέιδα, όντας δίκαιος, δεν ήθελε να βγάλει έναν παίκτη που πήγαινε καλά.

Όμως η εικόνα του Τζαβέλλα στα δυο ματς που έπαιξε ως δεύτερος στόπερ, ήταν εντελώς διαφορετική. Δυσκολευόταν πολύ και να κρατήσει την θέση του και να ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού και του αντιπάλου. Και σε μεγάλο βαθμό, εμφάνιζε την εικόνα που είχε στην περυσινή σεζόν, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Επομένως ο Αλμέιδα πλέον έχει καθαρό το τι γίνεται, για να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την ανασταλτική τριάδα ή τετράδα.

Από την άλλη μεριά, ο Βίντα που επίσης έπαιξε και δεξιός στόπερ σε τριάδα και δεξιός στόπερ σε δίδυμο, είχε σταθερά μια καλή εικόνα. Που γινόταν ακόμα καλύτερη όσο έβρισκε ρυθμό. Και μεταξύ μας, αν ο Βίντα δεν είχε κάνει το ματς που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι, μπορεί τα πράγματα να είχαν στραβώσει πολύ περισσότερο.

Ο Χατζισαφί έχει παίξει και αριστερός στόπερ στην τριάδα και αριστερός μπακ στην τετράδα. Μέχρι να γίνει η φάση του πέναλτι, δεν τα πήγε άσχημα στο ντέρμπι απέναντι στον Παλάσιος. Αλλά όταν ακόμα και μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ, τον «σημαδεύει» για να κτυπήσει από την πλευρά του, τότε αυτό πρέπει να είναι ένα καμπανάκι.

Τα χαφ και ο Τσούμπερ

Και στα τέσσερα ματς αλλά και στους διαφορετικούς σχηματισμούς, έχουν παίξει και ο Γιόνσον με τον Σιμάνσκι. Ο Δάνος ήταν από τους κορυφαίους της ΑΕΚ σε κάθε σύστημα και σε κάθε συνθήκη. Ακόμα και στο ντέρμπι, ήταν ο καλύτερος της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο. Προφανές πως είναι ακρογωνιαίος λίθος. Αντίθετα ο Σιμάνσκι λίγα μπορεί να προσφέρει όταν έχει δίπλα του και δεύτερο εξάρι. Όταν η ομάδα ισορροπήσει και ο Αλμέιδα αισθανθεί ασφάλεια να παίζει με ένα εξάρι, ο Πολωνός θα κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά του ως εναλλακτική του Γιόνσον.

Ο Τσούμπερ έχει παίξει στα τρία από τα τέσσερα ματς. Αλλά και στους δυο σχηματισμούς. Ως αριστερό μπακ – χαφ ήταν συμπαθητικός και συνεπής. Ως αριστερό εξτρέμ λιγότερο συμπαθητικός και πολύ λιγότερο συνεπής ειδικά στα ντουμπλαρίσματα στην άμυνα. Πρέπει να ανεβάσει στροφές για να βοηθήσει τον Αλμέιδα να του βρει την σταθερά του.

Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Λιβάι

Ο Γκατσίνοβιτς έχει παίξει μόνο ως αλλαγή στον σχηματισμό με τριάδα και βασικός σε τετράδα αλλά σε δυο ρόλους πολύ ξένους γι αυτόν. Και φαίνεται πως πασχίζει να τους μάθει. Όπως και φαίνεται πόσο πολύ καλός παίκτης είναι ο Σέρβος και πόσο πολύτιμος. Σκεφτείτε πως στα δυο ματς που έπαιξε βασικός, είχε συμμετοχή σε δυο γκολ. Έδωσε την ασίστ στον Πινέδα με ΠΑΣ, ξεκίνησε την φάση του γκολ στην Λεωφόρο.

Ακόμα δεν τον έχουμε δει τον Γκατσίνοβιτς σε επίσημα ματς να παίζει στον άξονα, είτε δίπλα στον φορ, είτε ως εσωτερικός χαφ. Χρειάζεται να γίνει και αυτό, διότι είναι ένας χαφ που είναι πολύ ξεκάθαρο πως μπορεί να δώσει τεράστιες βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά ακόμα και σ’ αυτό του πρέσινγκ. Και μπορεί να βοηθήσει και τον Πινέδα.

Ο Μεξικανός έχει τρία γκολ σε τέσσερα παιχνίδια. Τα δυο εξ αυτών τα έχει βάλει παίζοντας πίσω από τον επιθετικό σε ρόλο «δεκαριού». Δεν το έχει κάνει πολύ στην καριέρα του, αλλά δεν φαίνεται να τον χαλάει και καθόλου, παρόλο που τον βάζει μέσα στο μποτιλιάρισμα ακόμα και των αντίπαλων κεντρικών αμυντικών. Ο Πινέδα είναι ο παίκτης που ίσως αλλάξει και περισσότερες φορές ρόλους μέσα στη σεζόν από κάθε άλλον και χωρίς πρόβλημα.

Τέλος υπάρχει ο Γκαρσία. Ένα ματς μόνο έχει παίξει βασικός, αυτό με τον ΠΑΟ στην Λεωφόρο. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό έγινε, όταν πλέον υπήρχε ο Φαν Βέερτ στον πάγκο και επομένως εναλλακτική λύση για τα φορ. Επειδή ο Λιβάι έχει παίξει, έστω και ως αλλαγή και στους δυο σχηματισμούς και σε διαφορετικούς ρόλους, θαρρώ πως και γι αυτόν ο Αλμέιδα έχει μια καθαρή εικόνα για το που μπορεί να προσφέρει και πως. Δεν είναι όμως σίγουρα από τις περιπτώσεις που θα τον δούμε σταθερά σ’ έναν ρόλο. Απλώς σε αντίθεση με τον Πινέδα, δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό.

Γενικώς, για να μην πιάσω όλους τους παίκτες έναν προς έναν, το δείγμα που έχει στα χέρια του Αλμέιδα για όλους τους ποδοσφαιριστές του, είναι πλέον ικανό για καθαρή εικόνα. Επίσης μετά την διακοπή, θα έχει στην διάθεση του και το ποιοτικό εργαλείο που λέγεται Σιντιμπέ. Όπως και τον Μουκουντί, ο οποίος εκτός όλων των άλλων εντάσσεται και στην κατηγορία αυτών που χρειαζόντουσαν χρόνο για τον βαθμό ετοιμότητάς τους.

Ο Αλμέιδα έχει σχηματίσει εικόνα, έχει βγάλει συμπεράσματα. Πρώτος ο ίδιος, να ξέρετε, θέλει να φτιάξει τις σταθερές μέσα στην ομάδα. Διότι μόνο έτσι θα βρεθούν και οι αγωνιστικές ισορροπίες, που έλειψαν πολύ και στα τέσσερα πρώτα ματς. Το πιθανότερο είναι πως όλο αυτό θα το δούμε να συμβαίνει μετά την διακοπή για τις εθνικές. Και το περιμένουμε. Αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ο τρόπος να πάρει το ματς του Σαββάτου στο Αγρίνιο Χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση επ’ αυτού.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X