Ο Σιντιμπέ ενισχύει πρώτα την τριάδα και μετά οποιοδήποτε άλλο σχήμα

Ο Σιντιμπέ ενισχύει πρώτα την τριάδα και μετά οποιοδήποτε άλλο σχήμα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει τον Γάλλο αμυντικό στην αγωνιστική εξίσωση του Αλμέιδα και γράφει και για Φαν Βέερτ αλλά και για τις μεταγραφές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ είναι ο δεύτερος παίκτης μετά τον Ριβάλντο που έχει πάρει μουντιάλ και θα φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ. Γενικώς νομίζω συνολικά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι και πολλοί αυτοί που έχουν έρθει, αφού πρώτα έχουν σηκώσει τον μεγαλύτερο από τους μαστραπάδες. Μπορεί να μην καν παραπάνω από πέντε.

Επειδή όμως το αγωνιστικό μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το πρεστίζ, νομίζω έχει σημασία το γεγονός πως μέχρι και την περυσινή σεζόν, ο Σιντιμπέ ήταν βασικός σε ομάδα από τα υψηλά πατώματα του γαλλικού πρωταθλήματος. Και ο λόγος που έφυγε και δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του, ήταν «επειδή δεν υπάρχει σεβασμός στην Μονακό. Δεν σεβάστηκαν ούτε τον Φαλκάο, ούτε τον Γιόβετιτς». Λόγια δικά του.

Όταν παίζεις βασικός σε Πρέμιερ Λιγκ και Λιγκ 1

Εκτός από την Γαλλία, ο Σιντιμπέ έπαιζε βασικός και στην Έβερτον στην Πρέμιερ Λιγκ. Σε δυο πρωταθλήματα δηλαδή, που η ένταση και η ταχύτητα, είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Και δύσκολα μπορείς να ανταποκριθείς, αν δεν τα διαθέτεις. Ειδικά αν μιλάμε για ομάδες όπως είναι κυρίως η Μονακό, αλλά και η Έβερτον.

Έχει γίνει ήδη συζήτηση για την θέση που θα έχει στην ΑΕΚ ο Σιντιμπέ και αν έρχεται για να αλλάξει το σύστημα ο Αλμέιδα. Πρώτα απ’ όλα μου κάνει τρομερή εντύπωση που κάποιοι έχουν κολλήσει σ’ αυτό που έχουν στο μυαλό του και ούτε βλέπουν αυτά που κάνει ο προπονητής, ούτε ακούν αυτά που λέει.

Διότι αν έβλεπαν και αν άκουγαν, θα τους ήταν πολύ σαφές, πως η βάση του σχηματισμού είναι αυτό που έχει δουλέψει όλο το καλοκαίρι σε προετοιμασία σε Ολλανδία και Αθήνα. Αλλά επειδή δεν είναι προπονητής που κλειδώνεται σ’ ένα σύστημα, θα κάνει διαφοροποιήσεις όταν κρίνει πως το επιβάλλουν οι συνθήκες κάθε παιχνιδιού. Όπως έγινε με τον ΠΑΣ. Σαφές και ξεκάθαρο.

“Kουμπώνει” ακριβώς ο Σιντιμπέ στο μοντέλο Αλμέιδα

Που κουμπώνει τώρα αγωνιστικά ο Σιντιμπέ. Όλοι οι προπονητές ανά τον κόσμο, που εφαρμόζουν σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, προτιμούν να έχουν ακραίο μπακ στην μια θέση των στόπερ. Για παράδειγμα, ο μετρ του 3-4-3 που είναι ο Κόντε, χρησιμοποιεί ως αριστερό στόπερ τον Ντέιβις, που είναι αριστερό μπακ. Ενώ και Πεπ όταν έβαζε τριάδα στην άμυνα, το δεξί στόπερ ήταν ο Γουόλκερ που είναι δεξί μπακ. Και υπάρχουν ένα σωρό ανάλογα παράδειγμα.

Βεβαίως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έχουμε μέσα στα πόδια μας, με τον ίδιο τον Αλμέιδα. Στην τριάδα της άμυνας, στα δυο επίσημα ματς αλλά και στα περισσότερα φιλικά, χρησιμοποιούσε ως αριστερό στόπερ τον Χατζισαφί. Που κυρίως είναι αριστερό μπακ. Επομένως η σκέψη έρχεται αυτόματα. Ο Σιντιμπέ μπορεί να γίνει εύκολα το ένα από τα τρία στόπερ του Αλμέιδα.

Και να κάνει πολύ καλύτερα φυσικά από τον Χατζισαφί, διότι είναι ποιοτικότερος παίκτης, την δουλειά που θέλει ο προπονητής από το ένα από τα τρία στόπερ. Και την ανασταλτική, αλλά ακόμα και την επιθετική. Να μην χρειάζεται δηλαδή να ανεβαίνει ο Βίντα, όπως έχει κάνει και στο ματς με την Λαμία και τον Βόλο, αλλά να το κάνει ο πιο γρήγορος Σιντιμπέ, που το κατέχει και περισσότερο.

Προφανώς ο Γάλλος αμυντικός μπορεί να κουμπώσει σε σχηματισμό με τετράδα στην άμυνα. Είτε ως δεξί μπακ, που το ξέρει καλύτερα και δεδομένα τον βολεύει περισσότερο, είτε ακόμα και ως αριστερό μπακ που έχει παίξει πολλές φορές στην καριέρα του. Αλλά η προσθήκη του Σιντιμπέ, πρωτίστως ενισχύει την τριάδα στο κέντρο της άμυνας και μετά οποιονδήποτε άλλον σχηματισμό. Την κάνει την τριάδα σίγουρα πιο ποιοτική και ενδεχομένως και πιο λειτουργική.

Περί Φαν Βέερτ και βασικού φορ

Πάμε και λίγο στην περίπτωση του Φαν Βέερτ. Δεν ξέρω τι θα κάνει στην ΑΕΚ. Το γκολ έχει δείξει πως το έχει. Την βάζει την μπάλα στο πλεκτό. Άλλη όμως η φανέλα του Βόλου, άλλη της ΑΕΚ. Δεν θα σταθώ τόσο στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, όσο στο γεγονός πως είναι πολύ συνειδητοποιημένος πως θα υπάρχουν παιχνίδια που θα χρειαστεί να έρχεται από τον πάγκο. Το θεωρώ πολύ σπάνιο να βρεις ποιοτικό φορ, που να είναι συμβιβασμένος μ’ αυτή την ιδέα.

Δεν συμφωνώ καθόλου με τον Καζαντζόγλου πως όλοι οι καλοί χωράνε. Σ’ όλες τις ομάδες του κόσμου, ειδικά αν μιλάμε για τον φορ, υπάρχει ιεραρχία. Υπάρχει ο βασικός φορ και μετά οι υπόλοιποι. Όπου δεν υπάρχει αυτή η ξεκάθαρη διάκριση, δεν ήταν κανένας ευχαριστημένος και κυρίως δεν βοηθήθηκε καθόλου η ομάδα. Στην ΑΕΚ ο βασικός φορ είναι ο Αραούχο. Ξεκάθαρο.

Με δεδομένο λοιπόν αυτός είναι ο βασικός και ο Αλμέιδα παίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, σταθερά μ’ έναν φορ, από εκεί και πέρα έπρεπε να αποκτηθεί ένας ακόμα επιθετικός με τα χαρακτηριστικά που έχει ο Φαν Βέερτ. Τον Λιβάι τον αφήνω εκτός, διότι είναι μια διαφορετική ιστορία. Με τον Αραούχο βασικό και τον Γκαρσία, η τριάδα κλείνει σωστά με τον Φαν Βέερτ.

Υπάρχουν εκείνοι που δεν θεωρούν πως ο Αραούχο πρέπει να είναι ο βασικός φορ της ΑΕΚ. Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί τους, αλλά ακούω και σέβομαι την άποψη τους. Αν αυτή ήταν και η άποψη του Αλμέιδα, εννοείται πως η ΑΕΚ έπρεπε να αποκτήσει έναν επιθετικό που θα έπαιρνε την φανέλα του βασικού και δεν θα ήταν μια πολύ διαφορετική περίπτωση απ’ αυτή του Φαν Φέερτ.

Έπρεπε να γίνουν και άλλες προσθήκες;

Αν τώρα πάμε την συζήτηση στο αν η ΑΕΚ είχε ανάγκη από περαιτέρω ενίσχυση, στα μάτια τα δικά μου υπάρχουν δυο ανοικτά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως μέχρι τώρα ο Τσούμπερ εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά. Και πάνω στον Ελβετό έχει στηριχτεί επί της ουσίας, όλη η δουλειά στην αριστερή πλευρά. Μακάρι να δικαιωθούμε αυτοί που πιστεύουμε πως στην ποιότητα του Τσούμπερ.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον αν τελικά ο Γκατσίνοβιτς θα μεταφερθεί στα χαφ ή θα παραμείνει στο δεξί άκρο. Αν πάμε στην δεύτερη εκδοχή, τότε της λείπει της ΑΕΚ ένας ακόμα δημιουργικός χαφ που γλυκαίνει το παιχνίδι της ομάδας. Αν μετακινηθεί ο Γκατσίνοβιτς στα χαφ, τότε μαζί με Πινέδα είναι κομπλέ. Και λόγω Ελίασον, πιστεύω στην δεύτερη εκδοχή.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X