Ο Αλμέιδα το ψάχνει ακόμα
Photo Credits: INTIME

O Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον Αργεντινό τεχνικό που χρειάζεται χρόνο, ενίσχυση και έχει και υστερόγραφα...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Μετά από τρία ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ έχει μία νίκη επί της λειψής Λαμίας, η οποία ήρθε με μέτρια εμφάνιση, μία σοβαρή γκέλα από αυτές που λες εκτός προγράμματος με κακή εμφάνιση και η οποία ήταν ξεκάθαρα πισωγύρισμα και προκάλεσε τριγμούς και η νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία ήρθε επίσης με μία εμφάνιση που δεν εντυπωσίασε.

Είναι επίσης γεγονός πως ο Αλμέιδα όσο καλά προετοιμασμένος και αν ήρθε, όσο πολύ και αν μελέτησε την ΑΕΚ ή και τους αντιπάλους της, χρειάζεται μία περίοδο ξεκάθαρης προσαρμογής στα δεδομένα του πρωταθλήματος. Χρειάζεται επιπλέον μία μεγάλη περίοδο για να μπορέσουν οι παίκτες του να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που θέλει, έτσι όπως τα θέλει. Για αυτό το λόγο χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

Στα τρία αυτά παιχνίδια, η ΑΕΚ επιδιώκει να έχει την κατοχή της μπάλας. Είναι μάλιστα πρώτη στη σχετική κατηγορία με 65,8% με δεύτερο τον Πάοκ με 61,8% και τρίτο τον Ολυμπιακό με 60,1%. Ο Παναθηναϊκός είναι τέταρτος με 57% και ο Άρης πιο πίσω με 55%.

Είναι επίσης γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τα περισσότερα γεμίσματα στην περιοχή. Έχει κάνει 73, ενώ ο Ολυμπιακός έχει 67 και ο τρίτος Πάοκ 56. Ωστόσο έχει χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας από τους δύο προαναφερόμενους. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 28,8%, οι «ερυθρόλευκοι» 35,8% και οι «ασπρόμαυροι» 32,1%. Το κακό, είναι ότι σε ποσοστό ευστοχίας οι σέντρες η ΑΕΚ είναι προτελευταία σε ποσοστό ευστοχίας στο πρωτάθλημα.

Επίσης οι παίκτες της ΑΕΚ είναι αυτοί που πηγαίνουν τις πιο πολλές φορές στο ένας εναντίον ενός. Συνολικά έχουν 111 προσπάθειες, ενώ ο Ολυμπιακός έχει 94, ο Άρης που είναι έβδομος στο σχετικό πίνακα έχει 69, ο όγδοος Παναθηναϊκός έχει 67 και ο Πάοκ που είναι δέκατος έχει μόλις 54 προσπάθειες 1vs1. Και εδώ όμως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ότι οι ατομικές ενέργειες των παικτών του Πάοκ είναι οι πιο πετυχημένες 63%, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 62,7%, ο Ολυμπιακός είναι τέταρτος με 55,3% ο Άρης όγδοος με 50,7% και η ΑΕΚ δέκατη με 50,5%.

Η ΑΕΚ είναι δεύτερη στη λίστα με τα σουτ εναντίον της. Έχει δεχθεί μόλις 17. Πρώτος είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν έχει δεχθεί ακόμα γκολ με 13, τρίτος ο Ολυμπιακός με 22 και ένα γκολ παθητικό, τέταρτος ο Πάοκ με 26 επίσης ένα γκολ παθητικό και ο Άρης είναι έκτος με 30.

Η ΑΕΚ τα πάει εξαιρετικά στις αμυντικές μονομαχίες. Κερδίζει το 63,3% και έχει καλύτερο ποσοστό από τον Παναθηναϊκό 62,2%, τον Ολυμπιακό 57,8% και τον Πάοκ 55,7%.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις η ΑΕΚ είναι τρίτη με 1.603, αλλά έκτη σε ποσοστό ακρίβειας με 83,9%. Ο Ολυμπιακός έχει μόλις πέντε παραπάνω (1.608), αλλά είναι πολύ καλύτερος και πιο εύστοχος με 88,9%. Στις κάθετες πάσες η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες στο πρωτάθλημα με 30 την ώρα που ο Πάοκ έχει 16 και ο Ολυμπιακός 13, αλλά ποσοστιαία η ομάδα του Πειραιά είναι καλύτερη με 30,8% έναντι 26,7%. Η ομάδα του Αλμέιδα έχει επίσης τις πιο πολλές μακρινές μεταβιβάσεις με 177 προσπάθειες με 59,9% ευστοχίας, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει 104 με 62,5%.

Στα αρνητικά της οι χαμένες μπάλες. Έχει τις περισσότερες από όλους στο πρωτάθλημα με 348, την ώρα που ο Άρης έχει 287, ο Πάοκ 269, ο Παναθηναϊκός 267 και ο Ολυμπιακός 263. Είναι ένας τομέας που απαιτεί ξεκάθαρα βελτίωση, διότι όταν δίνεις τόσες φορές τη μπάλα στον αντίπαλο -και ειδικότερα όταν είσαι ψηλά στο γήπεδο- μπορείς να κινδυνέψεις πιο εύκολα.

Η διάταξη

Ο Αλμέιδα κόντρα στη Λαμία έπαιξε με 3άδα στην άμυνα. Στο ματς με το Βόλο ξεκίνησε με τρεις αλλά από το 65′ το γύρισε σε τετράδα και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε και τελείωσε με τέσσερις στην άμυνα. Σε απλά μαθηματικά έχει παίξει τρία και κάτι ημίχρονα με τρεις και τρία παρά κάτι ματς με τέσσερις. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να παίξει. Και ας έβγαλε όλη την προετοιμασία δοκιμάζοντας διάταξη με τριάδα στα μετόπισθεν.

Αυτό στα μάτια τα δικά μου έχει να κάνει με το ότι στην Ολλανδία δεν είχε τους παίκτες να παίξει κάτι άλλο και δεν ήθελε η ομάδα του (ειδικά αυτή που είχε δει πέρσι) να είναι… μπάτε σκύλοι αλέστε. Δεν είχε τον Βίντα, δεν είχε τον Μουκουντί τον οποίο ακόμα δεν έχουμε δει, δεν έχει δεξί μπακ της προκοπής (για αυτό και δεν είπε «όχι» στην πώληση του Μισελέν) και δεν έχει και αριστερό (για αυτό υπολογίζει τον Μοχαμάντι ως χαφ – εξτρέμ). Η ΑΕΚ λοιπόν οφείλει να καλύψει και τις δύο αυτές θέσεις, διότι πολύ απλά έχει κενά.

Επίσης στο γράφημα που υπάρχει στη βασική φωτογραφία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι κόντρα στα Γιάννινα επιχείρησε να δώσει περισσότερο πλάτος στην ομάδα του. Το πέτυχε εν μέρει. Τι δεν είχε ούτε με το Βόλο, ούτε με τα Γιάννινα; Δύο πράγματα. Παίκτη στην επίθεση και καλή τελική πάσα.

Η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε 63% κατοχή της μπάλας. Οι παίκτες της έκαναν 553 μεταβιβάσεις εκ των οποίων σωστές ήταν οι 467 (ποσοστό 84%). Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι «κιτρινόμαυροι» επιχείρησαν μόλις 6 κάθετες πάσες εκ των οποίων μόνο μία ήταν πετυχημένη!

Επίσης η ανάπτυξή της είχε μεν ισορροπία, αλλά η επικινδυνότητα των επιθέσεών της από τα δεξιά ήταν ανύπαρκτη! Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες του Δικεφάλου έκαναν 21 επιθέσεις από τον άξονα με βαθμό «κινδύνου» για τον αντίπαλο 56% και xG 0.34, έκαναν 19 επιθέσεις από τα δεξιά με βαθμό επικινδυνότητας μόλις 3% και xG 0.02 και πραγματοποίησαν 16 επιθέσεις από τα αριστερά με ποσοστό επικινδυνότητας 40% και xG 0.24.

Αυτό βεβαίως έχει εξήγηση, αφού από τα δεξιά ο Ρότα έκανε κακό (τουλάχιστον) ματς, ενώ ο Γκατσίνοβιτς έπαιζε εκτός «θέσης». Η προσθήκη του Ελίασον άλλαξε κάπως τα πράγματα, αλλά η ΑΕΚ είναι νέα ομάδα και χρειάζεται χρόνο και το πιο σημαντικό επιπλέον ενίσχυση…

Ο Αραούχο παίζει πολύ πίσω…

Ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ όταν παίζει με ομάδες που είναι ταμπουρωμένες πίσω, είναι ότι η μπάλα δε φτάνει εύκολα στον Αραούχο, ο οποίος περιμένει μία έξυπνη κάθετη πάσα, ή μία συνεργασία για να επιτεθεί. Όσο αυτό δε συμβαίνει, ο «Τσίνο» γυρίζει προς τα πίσω για να συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι και για να «δημιουργήσει». Αυτό όμως αφήνει την ΑΕΚ «γυμνή» στην κορυφή της επίθεσής της, με αποτέλεσμα αν κάποιος συμπαίκτης του επιτεθεί από τα άκρα, να μην έχει να γυρίσει πουθενά και σε κανέναν τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Όπως μάλιστα αποτυπώνεται και από το γράφημα, ο Αραούχο έχει την τάση να πηγαίνει προς τα αριστερά, πλευρά όπου βρίσκεται ο Τσούμπερ. Αυτό στο ματς με το Βόλο έδινε τη δυνατότητα στον Μάνταλο να εκμεταλλευτεί το χώρο, αλλά έκανε και αυτός το ίδιο (κολλούσε αριστερά δηλαδή), ενώ ο Πινέδα το βράδυ της Κυριακής κόντρα στον ΠΑΣ λειτούργησε καλύτερα στο ρόλο που είχε.

ΥΓ: Η περίπτωση του Σιντιμπέ, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η σημερινή μέρα είναι πολύ καθοριστική γιατί στην ΑΕΚ περιμένουν την απάντησή του στην πρόταση που του έκαναν. Μακάρι να πει το «ναι», είναι πιθανό να συμβεί αυτό, διότι με την εικόνα που είχε ο Ρότα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν πας πουθενά.

ΥΓ 2: Πριν από λίγο καιρό κάποια τρολ της πλάκας και οι γνωστοί ξερόλες επιδίωξαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με μία εικόνα που αποτυπώνεται στο γήπεδο. Το τι έγραψαν και είπαν δεν περιγράφεται! Μέχρι και το ότι ήταν Τούρκοι. Ας πάνε στην έκθεση που γίνεται στο Σύνταγμα να ξεστραβωθούν λιγάκι, μήπως και μάθουν την ιστορία σωστά…

Γιώργος Τσακίρης: Καλή Ανάσταση και έπειτα διπλό στο Φάληρο...
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X