Για μια φορά ας… ρισκάρουμε στο ποδοσφαιρικά ορθολογικό

Για μια φορά ας… ρισκάρουμε στο ποδοσφαιρικά ορθολογικό
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Αλμέιδα και για την ανάγκη να προχωρήσει η ΑΕΚ με σταθερότητα σ' αυτό που επέλεξε, για να δει που μπορεί να φτάσει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Χωρίς προλόγους, μπαίνω κατευθείαν στο θέμα και το πιάνω απ’ αυτό που έγραψε ο Γιώργος Τσακίρης για την στήριξη στον προπονητή και στην δουλειά του, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Έγραψα και την Κυριακή, μετά απ’ όσα έγιναν στο ματς του Σαββάτου, πως ένα σύστημα από μόνο του δεν είναι εξ ορισμού κακό ή καλό, σωστή ή λάθος. Όμως η μεγάλη εικόνα για την ΑΕΚ, δεν είναι καν αυτή.

Το ζήτημα είναι πως ο οργανισμός της ΑΕΚ συνολικά και αναφέρομαι στους πάντες, θα διαχειριστεί το πρότζεκτ που η ίδια επέλεξε και «πόνταρε» στην αρχή του καλοκαιριού. Για την ακρίβεια, πριν καν τελειώσει η προηγούμενη (απολύτως αποτυχημένη) σεζόν. Αυτό νομίζω πως έχει την μεγαλύτερη σημασία, διότι εκεί είναι που συνήθως την πατάει η ΑΕΚ.

Ο Αλμέιδα την ομάδα την πήρε στα χέρια του από τα τέλη του περασμένου Απρίλη. Δεν την μελέτησε απλώς. Την ξετίναξε κανονικά, στους δυο μήνες που είχε μπροστά του μέχρι να πιάσει δουλειά στις προπονήσεις. Μελέτησε και ομαδικά την αγωνιστική συμπεριφορά, αλλά και ατομικά για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Μέχρι και τους αντιπάλους «διάβασε», για να καταλήξει και να αποφασίσει πως οι σχηματισμοί με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, είναι αυτοί που μπορούν να του δώσουν αυτό που θέλει να πετύχει.


Η επιλογή του σχηματισμού

Δεν το αποφάσισε ούτε επειδή δεν είχε λύσεις, ούτε επειδή ήθελε να φέρει κάποιο νεοτερισμό για να δείξει πως κάνει καινούργια πράγματα. Δεν ισχύει καν πως το εφαρμόζει για πρώτη φορά, καθότι στην Μπάνφιλντ δούλευε κατά κόρον μ’ αυτόν τον σχηματισμό και τις εναλλακτικές του. Αποφάσισε να το δουλέψει πολύ στην προετοιμασία και να το εφαρμόσει και στην ΑΕΚ, επειδή θεωρούσε και θεωρεί πως αυτό είναι που «κουμπώνει» περισσότερο στο υλικό της ομάδας, ακόμα και μετά τις προσθήκες, αλλά και αυτό που θα κάνει καλύτερα την δουλειά μέσα στο γήπεδο.

Δεν έχει νόημα να αραδιάσω πόσοι σπουδαίοι προπονητές ανά την Ευρώπη επιλέγουν να δουλέψουν με τους συγκεκριμένους σχηματισμούς. Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχθώ πως είναι κάτι πολύ καινούργιο για την ΑΕΚ, πως είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, πως έχει ερωτηματικά πολλά ως προς την εφαρμογή του. Όλα αυτά τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί. Ακόμα και να ισχύουν όλα αυτά, το ποδοσφαιρικά ορθολογικό δεν είναι η ΑΕΚ να στηρίξει αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, ο προπονητής πάνω στον οποίο έχει επενδύσει; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ζήτημα σοβαρότητας

Και για να ξέρουμε και τι λέμε, μιλάμε για έναν προπονητή που καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, είναι κοινή διαπίστωση πως δουλεύει με σοβαρότητα. Δεν είναι ούτε Καρντόσο που έστηνε τους παίκτες μια ώρα μέσα στο γήπεδο στο Κίελτσε και τους φιλοσοφούσε γύρω από το ποδόσφαιρο. Ούτε είναι Κετσπάγια που μας έλεγε μετά το τέλος της προετοιμασίας, πάλι στο Κίελτσε, πως δεν χρειαζόταν δουλειά στην τακτική, διότι οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες και ξέρουν.


Ο Αλμέιδα είναι ένας προπονητής που δουλεύει σοβαρά. Και επίσης είναι ένας προπονητής που όλοι όσοι έχουν δουλέψει μαζί του μιλούν για την επίδραση που έχει πάνω τους και θέλουν να ξανασυνεργαστούν. Με το ζωντανό παράδειγμα να το έχουμε μέσα στα πόδια μας, καθότι ο Πινέδα μπορούσε να πάει οπουδήποτε ήθελε, μ’ όσα λεφτά ήθελε και επέμενε να επιλέγει την ΑΕΚ για να ξαναδούλεψει με τον Αλμέιδα.

Έχει δείξει ήδη πως είναι ένας προπονητής που θέλει να έχει πρώτα μια οικογένεια και μετά μια ομάδα. Κάτι που είχε λείψει πολύ από την ΑΕΚ και το έχει επαναφέρει ήδη. Μια οικογένεια όμως με πολύ αυστηρούς κανόνες. Που και αυτό είχε λείψει πολύ από την ΑΕΚ. Και το δουλεύει πολύ για να το φτιάξει και να το επαναφέρει και αυτό.

Η κοινή ποδοσφαιρική λογική

Και επειδή θα πείτε καλά όλα αυτά, που για μένα δεν είναι καθόλου αμελητέα και είναι πρώτιστης σημασίας, με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τι γίνεται. Σ’ αυτό υπάρχει μια ήττα στο δεύτερο ματς του πρωταθλήματος και υπάρχουν και ερωτηματικά για την εφαρμογή ενός σχηματισμού που γενικώς ξενίζει διότι δεν έχει εφαρμοστεί πολύ στην ΑΕΚ. Όμως είναι αυτό που έχει επιλέξει, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, να βάλει στο γήπεδο ο προπονητής της ομάδας.

Αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή, το ποδοσφαιρικά ορθολογικό, είναι να έχει την απόλυτη στήριξη σ’ αυτό που ο προπονητής έχει επιλέξει. Και εννοώ από ολόκληρο τον οργανισμό της ΑΕΚ, βάζοντας φυσικά μέσα και τον κόσμο. Δεν κουνάω το δάκτυλο σε κανέναν. Και δεν θα το έκανα, γιατί είμαι ο κανένας. Επίκληση κάνω στον ποδοσφαιρικό ορθολογισμό που λέει πως αυτό που απαιτείται στο ξεκίνημα μιας νέας κατάστασης, που ως ομάδα έχεις επιλέξει και βλέπεις πως είναι σοβαρή προσπάθεια, είναι πίστη και στήριξη. Για μια φορά, ακόμα και αν σε κάποιους μοιάζει ρίσκο, η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει σωστά και με σταθερότητα μ’ αυτό που επέλεξε, για να δει που θα φτάσει.

Εννοείται πως αν όλο αυτό προχωρά χωρίς να λειτουργεί και πλέον κάνει κακό στην ΑΕΚ, τότε η συζήτηση γίνεται πολύ διαφορετική. Λευκή επιταγή δεν έχει όχι ο Αλμέιδα, όχι ο Σάντος, ούτε ο θεός της προπονητικής, αν υπάρχει τέτοιος. Αλλά σόρι κιόλας, είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτή τη συζήτηση. Και είμαι βέβαιος πως πρώτος ο Αλμέιδα θα είναι αυτός που θα αλλάξει πράγματα στο αγωνιστικό κομμάτι και μάλιστα δραστικά, αν δει πως αυτό που δουλεύει και εφαρμόζει δεν του βγαίνει. Διότι είναι ο πρώτος που θέλει να πετύχει.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X