Τώρα που προχωράει με την τριάδα…

Τώρα που προχωράει με την τριάδα…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ψάχνει τις ανάγκες που υπάρχουν για να "δουλέψει" ο σχηματισμός που δείχνει να έχει καταλήξει ο Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μένω λίγο ακόμα παιχνίδι του Σαββάτου με την Λαμία. Μου φάνηκε πως ο Σιμάνσκι έκανε ένα πολύ μέτριο παιχνίδι. Και όχι μόνο για το επιπόλαιο μαρκάρισμα που έκανε στην φάση του πέναλτι.  Για την συνολική του παρουσία. Την αποτύπωσα αυτή την εικόνα και στην κριτική μου και κοιμήθηκα ήσυχος, όχι μόνο επειδή κέρδισε η ΑΕΚ αλλά επειδή είχα δει και σωστά το παιχνιδάκι.

Έλα όμως μετά, που ήρθε εδώ στο enwsi.gr ο Μπορμπόκης και η ανάλυση του για το παιχνίδι του Σιμάνσκι ήταν ακριβώς με τα αντίθετα συμπεράσματα. Για την συνέπεια του Πολωνού στο πλάνο, για τα σωστά του μέτρα μέσα στο γήπεδο. Και από κοντά και με την ίδια προσέγγιση για το παιχνίδι του Σιμάνσκι και ο Ντέμης στην εκπομπή του στη Nova.

Δεν λέω πως ο Ντέμης και ο Μπορμπόκης έχουν το θέσφατο στις ποδοσφαιρικές τους απόψεις. Αλλά το να θεωρώ πως μπορώ να προσεγγίσω πιο σωστά απ’ αυτούς τους δυο το οποιοδήποτε τακτικό και αγωνιστικό θέμα, είναι σαν πηγαίνω στον Αχαλινωτόπουλο και να του λέω κάτσε να σου δείξω πέντε πράγματα για τα πνευστά για να μαθαίνεις, διότι στην κατάληψη στο λύκειο και στην σκοπιά στο στρατό έπαιζα φυσαρμόνικα .


Προφανώς κομμάτι της δουλειάς είναι και η κριτική, ατομική των παικτών της ΑΕΚ και ομαδική της ομάδας, αλλά κάτι τέτοιου είδους «καμπανάκια» θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Όχι τόσο για το αν κρίνουμε ή όχι σωστά, που αυτό σηκώνει τεράστια συζήτηση, αλλά για το πώς βλέπουμε τελικά το ποδόσφαιρο, πέραν του απλοϊκού, τι ματσάρα έκανε ή δεν έκανε ο παίκτης. Το αφήνω αυτό εδώ, γιατί μόλις ξεκίνησε η σεζόν και πάμε παρακάτω.

Δεξι μπακ – χαφ… χθες

Θαρρώ πως πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο Αλμέιδα προχωράει με τον σχηματισμό με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Με τουλάχιστον δυο παραλλαγές του συστήματος. Αλλά με την συγκεκριμένη βάση. Και φαίνεται πως για την ώρα, δεν έχει σκοπό να το αλλάξει. Πως φαίνεται; Πρώτον διότι δεν έχει δοκιμάσει τίποτε διαφορετικό μέχρι τώρα σε κανένα φιλικό, ούτε και στο πρώτο επίσημο. Με βάση την ποδοσφαιρική λογική, δεν υπάρχει πιο σαφής ένδειξη.


Επίσης φαίνεται και από τις μεταγραφικές αναζητήσεις. Ο Αλμέιδα επείγεται να γεμίσει τις δυο πτέρυγες. Με παίκτη ή ακόμα και παίκτες που θα μπορούν να κάνουν την δουλειά που κάνει τώρα ο Τσούμπερ. Αν είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του για τον σχηματισμό, δεν θα κοιμόταν καθόλου ήσυχος μόνο με την επιλογή του Ρότα για την θέση του δεξιού μπακ και του Μοχαμάντι για την αντίστοιχη αριστερά.

Επομένως θα πρέπει πάνω σ’ αυτό το δεδομένο, να γίνει πλέον η κουβέντα για το πώς προχωρά αγωνιστικά η ΑΕΚ και κυρίως για το τι χρειάζεται από την μεταγραφική αγορά. Σίγουρα η πρώτη ανάγκη που έπρεπε να είχε καλυφθεί ήδη, είναι ενός ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να καλύψει την θέση του δεξιού μπακ – χαφ. Υπερ- επείγουσα ανάγκη.

Δοκίμασε τα πάντα, αλλά…

Δοκίμασε τα πάντα ο Αλμέιδα από το υλικό που διαθέτει, αλλά η πραγματικότητα είναι πως παίκτη αυτή την στιγμή στο ρόστερ της για να παίξει βασικός σ’ αυτή την θέση και να ποντάρει πάνω του ο προπονητής, η ΑΕΚ δεν έχει. Το πείραμα Άμραμπατ δεν περπατάει. Εντάξει, έβγαλε δυο καλές σέντρες στην Λαμία και η μία ήταν πάρε – βάλε στον Μάνταλο. Αλίμονο και να μην τις έβγαζε με την ποιότητα που έχει. Δεν του βγαίνει όμως να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης και αυτό ίσως του βγάζει και τον εκνευρισμό που όλοι είδαμε στην Λαμία.


Ο Αλμέιδα έχει δοκιμάσει και τον Γκατσινόβιτς σ’ αυτό τον ρόλο. Λογική σκέψη, καθότι διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά και έχει ξαναπαίξει και την θέση στην Χόφενχαιμ. Όμως αφενός ούτε το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο όταν ο «Γκάτσι» έπαιζε μπακ – χαφ στην Γερμανία, ούτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής αισθάνεται πως είναι το καλύτερο του αυτός ο ρόλος.

Αφετέρου και κυρίως, ειδικά με βάση την εικόνα που είχε το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΚ στην Λαμία, είναι κρίμα ένας χαφ σαν τον Γκατσίνοβιτς να βγει από τη μεσαία γραμμή. Άλλωστε η αναβάθμιση που έκανε η ΑΕΚ στα χαφ της, ήταν με την προσθήκη της τριάδας Γιόνσον, Πινέδα και Γκατσίνοβιτς. Αν «σπάσει», προφανώς αδυνατίζει και αυτή η αναβάθμιση.

Σίγουρα λοιπόν η ΑΕΚ χρειάζεται κατεπειγόντως παίκτη που θα μπορεί να πάρει φανέλα βασικού μπακ – χαφ. Και για να ξέρουμε τι λέμε, δεν είναι πολύ σίγουρο πως μόνο ένας θα είναι αρκετός. Διότι και από τα αριστερά, πίσω από τον Τσούμπερ δεν φαίνεται κάποια άλλη εναλλακτική λύση, από την στιγμή που ο Μοχαμάντι ξεκάθαρα από τον Αλμέιδα δεν υπολογίζεται ως τέτοια.

Ο φορ και η τριάδα της άμυνας

Στα άκρα σίγουρα καίγεται για ενίσχυση, στην θέση του φορ δεδομένα θα πρέπει να πάρει παίκτη γιατί φυσικά και δεν μπορεί να βγει η σεζόν μόνο με την επιλογή του Αραούχο και με την προσπάθεια να ταιριάξει στον ρόλο ο Γκαρσία. Και θαρρώ πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μπει στο μικροσκόπιο και η τριάδα της άμυνας. Υπό την έννοια του ποιος θα είναι ο τρίτος που θα συμπληρώσει την τριάδα μαζί με Μουκουντί και Βίντα αλλά και ποιόν ρόλο θα πάρει ο Μουκουντί.


Αν ο Καμερουνέζος παίξει ως κεντρικός στην τριάδα, που βάσει χαρακτηριστικών μοιάζει και το πιο λογικό, η ΑΕΚ θα πορευτεί στη σεζόν με βασικό αριστερό στόπερ τον Χατζισαφί; Χωρίς να βάζω καν ως κριτήριο ένα μόνο ματς που είναι αυτό της Λαμίας και με δεδομένο πως σίγουρα ο Αλμέιδα θέλει έναν τρίτο στόπερ μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι ένα ζήτημα, αν καλύπτεται η ανάγκη με τον Ιρανό.

Γενικώς, παρότι έχουμε φτάσει στις 24 του Αυγούστου και παρότι σε τρεις μέρες παίζουμε την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν ως προς τις καταλληλότερες επιλογές για να λειτουργήσει ο σχηματισμός που έχει επιλέξει ο Αλμέιδα. Και κάποιες απ’ αυτές οι απαντήσεις, μόνο μεταγραφικά μπορούν να δοθούν. Δεν βλέπω δηλαδή, πως η ΑΕΚ μπορεί να κάνει λιγότερες από τρεις κινήσεις στην αγορά. Και μην πρέπει να είναι και παραπάνω.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X