Και γιατί δηλαδή, να μην γίνει «Τσίνο»

Η ΑΕΚ δεν παίρνει τον Πινέδα με τους όρους που θα ήθελε, αλλά ο Αλμέιδα δεν θα σκάσει γι' αυτό
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης περνάει από κόσκινο ΟΛΕΣ τις παραμέτρους της προσθήκης του Πινέδα, στην ΑΕΚ του Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να ξέρουμε και τι μας γίνεται, ένας διεθνής ποδοσφαιριστής στα 26 του χρόνια, όπως είναι ο Πινέδα, με τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και με Μουντιάλ μπροστά του, θα μπορούσε να επιλέξει οτιδήποτε και οπουδήποτε για να συνεχίσει την καριέρα του, αφού η Θέλτα για φέτος δεν τον υπολογίζει. Από το να επέστρεφε στο Μεξικό και να κτύπαγε βασιλικό συμβόλαιο, μέχρι να έμενε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν αλλά σε κάποια άλλη ομάδα ή να δοκίμαζε την τύχη του σε Βέλγιο ή Ολλανδία.

Θυμίζω ή ενημερώνω για όσους δεν το έχουν διαβάσει, πως μόλις προ διετίας, ο Πινέδα ήταν στο στόχαστρο και της Τότεναμ και της Άρσεναλ και της Γουέστ Χαμ. Πανεύκολα βρίσκονται τα σχετικά αγγλικά δημοσιεύματα, αν θέλει κάποιος να τα διαβάσει. Περί αυτού του ποδοσφαιριστή κουβεντιάζουμε. Ακόμα λοιπόν και αν η ΑΕΚ είχε εντοπίσει την περίπτωση του, το πιθανότερο ήταν πως θα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της λίστας προτίμησης. Ειδικά χωρίς Ευρώπη. Λόγω του Αλμέιδα όμως, ο Πινέδα δεν έβαλε απλώς πρώτη την ΑΕΚ. Από την αρχή είχε στυλώσει τα ποδάρια και χάλαγε μ’ όλους τους τρόπους, σαν άλλη Βλαχοπούλου στο «κάτι να καίει», όλα τα προξενιά που του έκανε η Θέλτα.

Η προσωπικότητα του Αλμέιδα και η επίδραση καταλύτη πάνω σε παίκτες

Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό που έκανε ο Πινέδα με τον Αλμέιδα. Ή και αντίστροφα. Και λέει πολλά και για την προσωπικότητά του Αργεντινού προπονητή και για την επίδραση που έχει στους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε κατά το παρελθόν. Για να είμαστε μάλιστα καθαροί, μπορεί ο Πινέδα να ήρθε στην ΑΕΚ αποκλειστικά και μόνο για τον Αλμέιδα. Πολύ προφανές. Αλλά ο Αλμέιδα είναι ο προπονητής της ΑΕΚ. Κάτι που σημαίνει πως (πολύ) ευτυχώς, η ΑΕΚ (επιτέλους) πήγε και επένδυσε φέτος, σ’ έναν προπονητή με τέτοια προσωπικότητα, που να μπορεί να έχει τέτοια τεράστια επίδραση στους ποδοσφαιριστές.

Όλο αυτό, για να εξηγούμεθα και να μην παρεξηγούμεθα, εννοείται πως δεν είναι καμία εγγύηση επιτυχίας για τον Αλμέιδα. Αυτό θα το κρίνει ο καθρέφτης του γηπέδου και μόνο. Στα μάτια τα δικά μου, είναι μια ακόμα ισχυρή ένδειξη, πως αυτή την στιγμή ο Αλμέιδα (όπως φυσικά και η επιστροφή στο σπίτι μας), είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει η ΑΕΚ να γυρίσει το χαρτί και να το φτιάξει το έργο. Το έχω ξαναγράψει και επιμένω πάνω σ’ αυτό. Πάμε όμως ξανά λίγο στον Πινέδα.

Και γιατί όχι;

Έρχεται ως δανεικός χωρίς οψιόν αγοράς. Θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αν ήταν ο τρίτος που ερχόταν μ’ αυτόν τον τρόπο στην φετινή μεταγραφική αγορά. Επίσης θα είναι πρόβλημα, αν και οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν μετά τον Πινέδα, θα έρθουν με τον ίδιο τρόπο. Από την στιγμή που είναι ένας και όπως φαίνεται θα παραμείνει ένας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού σου και την αγωνιστική σου φιλοσοφία, φέρνεις τον παίκτη που θεωρεί ο προπονητής πως έχει και τον ρόλο και την ποιότητα να γίνει κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση. Το κάνεις, με όποιον τρόπο μπορεί να γίνει.

Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική για τον σύλλογο μεταγραφική κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν η απόκτηση του Αραούχο. Και ο «Τσίνο» ήρθε όχι μια, αλλά δυο φορές χωρίς καμία οψιόν αγοράς και άλλαξε την μοίρα και την δική του και της ΑΕΚ. Την πρώτη ξαναγύρισε μετά από τρεις μήνες και έφερε και πρωτάθλημα. Την δεύτερη ξαναγύρισε πρώτα μετά από τρία χρόνια δανεικός και κατόπιν μετά από τέσσερα χρόνια με ελεύθερη μεταγραφή και τώρα είναι στην Ολλανδία και κάνει προετοιμασία και το 90% του κόσμου της ΑΕΚ τον θέλουν για αρχηγό της ομάδας.

Μάλιστα θα υπενθυμίσω, πως ο Αραούχο δεν είχε έρθει όπως ο Πινέδα. Στην περίπτωση του Μεξικανού έχει ακριβώς αυτό που ήθελε. Τότε με τον Αργεντινό δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεν πολυγούσταρε που ερχόταν στην Ελλάδα, κυρίως διότι αισθανόταν πως τον πετάει η Λας Πάλμας. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες και γούσταρε και λάτρεψε και την ομάδα και τον κόσμο της και τα πάντα. Θα μου πείτε, δεν είναι όλοι Τσίνο. Σωστά. Αυτός ίσως ήταν ένας από εμάς πολύ πριν και απλώς δεν το ήξερε. Επίσης σωστό. Τίποτα όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο με τον ίδιο τρόπο να γουστάρει και να φτιαχτεί και ο Πινέδα. Αλλά παράλληλα να κάνει και στο γήπεδο, αυτά που έκανε ο Αραούχο.

Τεράστια η σημασία

Φυσικά όλα αυτά τώρα είναι υποθέσεις. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, ειδικά αν κάνει πολύ καλή σεζόν ή και πολύ καλό Μουντιάλ, το πιθανότερο είναι πως ο Μεξικανός θα γυρίσει του χρόνου το καλοκαίρι στην Θέλτα. Όπως είχε γυρίσει το 2004 ο Άλβες στην Πόρτο. Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να λησμονεί, πως με τον Μπρούνο να παίζει κομβικό ρόλο, εκείνη η ΑΕΚ που είχαν όλοι ξεγραμμένοι, έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα από τον ΟΣΦΠ του Ριβάλντο. Αυτό είναι για το ταμείο του επόμενου καλοκαιριού.

Τώρα αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα, είναι πως ο Αλμέιδα θα έχει σε λίγες μέρες στην Ολλανδία, ένα βασικότατο εξάρτημα, το οποίο είχε ζητήσει πρώτο μαζί με τους δυο βασικούς στόπερ. Τον ήθελε πολύ τον Πινέδα και το έχω ξαναγράψει. Τον ήθελε γιατί ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και μόλις την φέρει καλά την μπάλα στο δεξί του, θα σκοτώσει τον αντίπαλο με χίλιους τρόπους. Τον ήθελε διότι όταν θα χάσει την μπάλα είτε αυτός, είτε οι συμπαίκτες του, θα βγάλει πρώτος ένταση για να ξαναρθει στα πόδια τα δικά του ή της ομάδας. Τον ήθελε διότι μπορεί να παίξει οκτάρι για να «κουμπώσει» στην τριάδα των χαφ στο 4-3-3, διότι μπορεί να παίξει πίσω από τον φορ, αν είναι να πάει σε 4-4-1-1, διότι μπορεί να πάει παντού από την μέση και μπροστά, κάνοντας τα ίδια πράγματα στο γήπεδο.

Και κάτι τελευταίο που έχει την σημασία του. Με την απόκτηση του Πινέδα έχει γίνει το εξής. Οι τρεις πρώτες μεταγραφές της ΑΕΚ, ο Γκατσίνοβιτς, ο Γιόνσον και ο Πινέδα, έχουν μπροστά τους την πρόκληση του Μουντιάλ. Και οι τρεις μέσω της ΑΕΚ θέλουν να «κλειδώσουν» την θέση τους στην αποστολή  που θα ταξιδέψει τον Νοέμβρη στο Κατάρ. Δεν είναι καθόλου μικρό, ούτε αμελητέο αυτό το έξτρα κίνητρο. Άντε τώρα, να δούμε να έρχονται και τα στόπερ, να δούμε και τον φορ, αλλά και έναν μεσοεπιθετικό για τα άκρα. Και θα επιμείνω πως μετά την προετοιμασία, ίσως και νωρίτερα, θα χρειαστεί να συζητήσουμε και για προσθήκη ακραίου αμυντικού.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X