Αρχίζει το μοντάρισμα, με μόλις έξι βασικούς

Αρχίζει το μοντάρισμα, με μόλις έξι βασικούς
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να μετρήσει τα κουκιά της ενδεκάδας που πιθανόν σχεδιάζει ο Αλμέιδα, στο ξεκίνημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Έχω ακολουθήσει και παρακολουθήσει από κοντά 13 καλοκαιρινές προετοιμασίες της ΑΕΚ. Και περίπου άλλες τόσες από μακριά. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, όπου καλή ώρα πάει τώρα το κλάμπ, ήμασταν στο Ντούβερτ το 2007 και είχαμε χορτάσει γκολ με ανάποδα ψαλίδια από τον Ρίμπο σχεδόν σε κάθε δίτερμα. Απ’ αυτές τις προετοιμασίες, δεν θυμάμαι καμία στην οποία η ΑΕΚ να πήγε με συμπληρωμένο το ρόστερ. Ακόμα και σ’ αυτή του καλοκαιριού του 2017, που πράγματι όταν ολοκληρώθηκε είχε κλείσει το ρόστερ κατά 80%, τις περισσότερες μεταγραφικές κινήσεις τις είχαμε υποδεχθεί στο Κίελτσε.

Από την άλλη μεριά, δεν θυμάμαι και προετοιμασίες, που να έχουν ξεκινήσει μόλις με δυο μεταγραφικές προσθήκες και τόσες πολλές εκκρεμότητες. Ή μάλλον θυμάμαι, αλλά ήταν σε εποχές και καλοκαιριά που θα ήθελε η ΑΕΚ να ξεχάσει. Διότι ήταν εξαιρετικά δύσκολοι καιροί για τον σύλλογο. Δυσκολίες που πρώτα αποτυπώνονταν στον σχεδιασμό και τις μεταγραφές και μετά μέσα στο γήπεδο όταν ξεκινούσε η σεζόν. Και θεωρητικά τους έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας, αυτούς τους καιρούς.

Οι βασικοί της καλής ενδεκάδας

Η ΑΕΚ ξεκινά σήμερα την δουλειά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Αρχίζει δηλαδή να μοντάρει ο Αλμέιδα την ομάδα. Θα το δούμε στο γήπεδο αυτό που έχει στο μυαλό του για τον σχηματισμό. Αλλά το ξαναγράφω, αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα, από τον τρόπο που κινείται ή σκοπεύει να κινηθεί η ομάδα μεταγραφικά, είναι πως περισσότερο ο Αργεντινός σκέφτεται έναν σχηματισμό με τρία χαφ. Ας πάρουμε λοιπόν αυτό ως βάση και να τα βάλουμε λίγο τα δεδομένα στο τραπέζι. Σε σχέση μ’ αυτό που σκέφτεται ο Αλμέιδα για την “καλή” του ενδεκάδα, για να δούμε τι έχει μαζί του στην Ολλανδία.Αρχίζει το μοντάρισμα, με μόλις έξι βασικούς

Ξεκινώ από πίσω προς τα μπροστά. Έχει τον βασικό τερματοφύλακα; Τον έχει. Η ΑΕΚ ποντάρει στον Στάνκοβιτς. Θεωρητικά, με βάση αυτά που είδαμε πέρυσι, πράττει ορθά. Τον πήγε πίσω η ιστορία του τραυματισμού του. Αλλά γενικώς έδειξε πως είναι ένας καλός τερματοφύλακας. Και για να πω την αλήθεια, βλέποντας και την περυσινή σεζόν, τον Αθανασιάδη καθόλου μα καθόλου δεν θα τον ξέγραφα.

Έχει τους βασικούς στόπερ; Όχι. Ούτε καν τον έναν. Δεν χρειάζεται ανάλυση επ’ αυτού, έχει χιλιοαναλυθεί. Έχει ζητήσει ο Αλμέιδα από την πρώτη στιγμή, ψάχνει η ΑΕΚ στην αγορά εδώ και πολύ καιρό, δυο παίκτες για βασικούς. Δεν τους έχει πάρει ακόμα. Και επειδή είναι αμφίβολο αν θα μείνουν και ο Τζαβέλλας και ο Μήτογλου και Κορνέζος, ίσως στην Ολλανδία δεν έχει ο Αλμέιδα καν τους αναπληρωματικούς.

Έχει τους βασικούς ακραίους μπακ; Πιθανόν όχι, είναι η απάντηση. Πιθανόν, το υπογραμμίζω. Το γεγονός πως ο Αλμέιδα θεωρεί πως η περυσινή σεζόν δεν μπορεί να είναι κριτήριο για τον Μισελέν ή πως είδε μεγάλη πρόοδο στον Ρότα ή πως διαπίστωσε πως ο Μοχαμάντι έχει κάποια στοιχεία που είναι καλά και κάποια όχι, δεν σημαίνει πως έχουν κλειδώσει οι αποφάσεις του. Θα δει, ότι δει, στην προετοιμασία στην Ολλανδία και θα αποφασίσει κατόπιν αν και εφόσον θα ζητήσει μεταγραφή και στα άκρα της άμυνας. Αν τα μπακ που υπάρχουν αυτή την στιγμή, κάνουν αυτό που θέλει ο Αλμέιδα, μακάρι να μείνουν και παίζουν βασικούρες.

Έχει τον βασικό κόφτη; Τον έχει. Αυτόν ευτυχώς τον πήρε εγκαίρως. Τον Γιόνσον ήθελε, εννοώ με τα χαρακτηριστικά που έχει ο Δάνος, για την θέση του «εξαριού» και τον έχει ήδη στην Ολλανδία. Και προφανώς και ως εξάρι υπολογίζεται και ο Σιμάνσκι, υποθέτω ως εναλλακτική λύση, αλλά και ως βασικός σ’ έναν εναλλακτικό σχηματισμό με δυο αμυντικά χαφ.

Έχει τους δυο βασικούς εσωτερικούς μέσους; Όχι, δεν τους έχει και τους δυο. Πήρε εγκαίρως τον έναν που είναι ο Γκατσίνοβιτς και έχει τα συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που ήθελε ο προπονητής. Περιμένει τον δεύτερο που θα είναι ένα σύγχρονο οκταρο-δεκάρι. Θα ήθελε φυσικά πολύ τον Πινέδα, αλλά αν δεν είναι ο Μεξικανός, ο Αλμέιδα περιμένει παίκτη για την θέση με τα ίδια χαρακτηριστικά και με την ίδια ποιότητα. Το παλεύει η ΑΕΚ για τον Πινέδα, αλλά στην πράξη, ο Αργεντινός δεν το έχει το οκταροδεκάρι που θέλει στην διάθεση του. Και επειδή πάλι η κουβέντα μπορεί να πάει στον Μάνταλο, το ξαναγράφω. Ο Αλμέιδα ζήτησε τον Πινέδα ή παίκτη με χαρακτηριστικά του Πινέδα, γνωρίζοντας πως υπάρχει ο Μάνταλος στο ρόστερ. Και αυτό νομίζω τα λέει όλα.Αρχίζει το μοντάρισμα, με μόλις έξι βασικούς

Έχεις τους δυο βασικούς ακραίους; Τους έχει. Τον Τσούμπερ τον θέλει και τον υπολογίζει πολύ ο Αλμέιδα, καθώς άναψε το πράσινο φως για να ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του και στον Λιβάι έχει διακρίνει ορισμένα εξαιρετικά στοιχεία. Τώρα αν μείνει ο Άμραμπατ ή αποκτηθεί κάποιος άλλος και διεκδικήσει στην πορεία θέση βασικού, είναι άλλο καπέλο. Αλλά ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις. Όλοι, αν μπορούν να κάνουν παπάδες, διεκδικούν θέση βασικού. Αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο, αλλά είναι καπέλο.

Έχει τον βασικό φορ; Εννοείται τον έχει, αλλά βάζω και έναν αστερίσκο. Ο Αραούχο δεν είναι μόνο παικταράς και προσωπικότητα αλλά βγάζει και αυτή τη συνεχή ένταση στο παιχνίδι του, που ο Αλμέιδα γουστάρει πολύ να βλέπει και να έχει. Υπάρχει όμως και ο αστερίσκος Θα ήθελε να έχει ήδη στην Ολλανδία και έναν ακόμα φορ. Αφενός γιατί είναι απαραίτητος καθώς πίσω από τον «Τσίνο» υπάρχει μόνο ο νεαρός Κοσίδης, αφετέρου διότι ο προπονητής κάνει και κάποιες σκέψεις για σχηματισμό με δυο επιθετικούς. Επομένως σ’ αυτή την περίπτωση έτσι κι αλλιώς του λείπει ένας ακόμα φορ που μπορεί να χαρακτηριστεί και εως και βασικός.

Μια εκ των πραγμάτων ζόρικη ποδοσφαιρική συνθήκη

Η ουσία λοιπόν είναι και αν υποθέσουμε πως ο Αλμέιδα σκέφτεται ως πρώτη επιλογή σχηματισμού το 4-3-3, πως το μοντάρισμα της ομάδας ξεκινά με τον προπονητή να έχει στην διάθεση του μόλις του έξι από τους έντεκα που θα έπαιζαν στην «καλή» του ενδεκάδα. Όπως και να το κάνουμε, ο αριθμός είναι μικρός και αυτό την δουλειά την επηρεάζει. Προφανώς μπορεί να ξεπεταχτεί από την προετοιμασία κάποιος παίκτης που θα κάνει «παπάδες» στο γήπεδο και φωνάξει στον Αλμέιδα, ότι είναι εδώ και μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού. Αλλά αυτό είναι πολύ υποθετικό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεν είναι μια εύκολη συνθήκη να ξεκινάει το μοντάρισμα της ομάδας, χωρίς σχεδόν τους μισούς που προορίζονται για την ενδεκάδα. Φυσικά και θα δουλέψει σε πολλούς τομείς που η δουλειά είναι κοινή για όλους. Εννοείται πως θα προσπαθήσει τις βάσεις για να δημιουργήσει μια οικογένεια η οποία θα μπορεί να ενσωματώσει και να κάνει αμέσως μέλη της, αυτούς που θα προστεθούν στην πορεία. Όμως η αλήθεια είναι πως όσο πιο γρήγορα θα έχει ο Αλμέιδα στην διάθεση του όλους τους παίκτες που έχει στο μυαλό του για την «καλή» ενδεκάδα, στον «καλό» σχηματισμό, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε το πραγματικό αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Σταμάτης Βούλγαρης: Τα «ρεπορτάζ» που ξεφτιλίστηκαν σε χρόνο dt
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X