Η ΑΕΚ υπέστη «σφαγή» από τον Παναθηναϊκό και αποχώρησε από το γήπεδο! (VIDEO)

Η ΑΕΚ υπέστη «σφαγή» από τον Παναθηναϊκό και αποχώρησε από το γήπεδο! (VIDEO)

Το βάναυσο παιχνίδι των αντιπάλων που προκάλεσε τραυματισμούς και η εχθρική διαιτησία ώθησαν την ΑΕΚ σε απόφαση αποχώρησης σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ ήταν ανέκαθεν η ομάδα που κυνηγούσε το ποδοσφαιρικό κατεστημένο. Από τις πρώτες μέρες της ζωής της, ως ομάδα των προσφύγων που είχαν έρθει στην ελληνική γη και διεκδικούσαν τον δικό τους χώρο και τη δική τους μοίρα στον ήλιο, είχε απέναντί της όλους αυτούς που εξέφραζαν το κατεστημένο, σε ποδοσφαιρικό και μη επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός ήταν παραδοσιακά ο εκφραστής του κατεστημένου, άσχετα αν την τελευταία τριακονταετία έχει κι αυτός αποδειχθεί ανίσχυρος απέναντι στη χειρότερη χούντα που έχει γνωρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όμως, η νεοϊδρυθείσα ΑΕΚ τον έβρισκε μπροστά της με τρόπο προκλητικό.

Σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια, οι φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είδαν σκηνικά που τα βλέπουμε ακόμα και τώρα.  Ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-2 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά οι παίκτες του νικητή και ο διαιτητής Λεονταρίτης διέσυραν την αθλητική τους ιδιότητα. Η ΑΕΚ που είχε μπει έτσι κι αλλιώς με πολλά προβλήματα στον αγώνα, βρήκε απέναντί της βάναυσο παιχνίδι και άθλια διαιτησία.

Ο Ιερεμιάδης έπαιξε από την αρχή, αν και τραυματίας (αλλαγές δεν προβλέπονταν τότε) ο Δεληκάρης χτύπησε στο 15’ και ο Αργυρόπουλος «εξοντώθηκε» από τα κτυπήματα του Πιερράκου. Μάλιστα οι Δεληκάρης και Αργυρόπουλος μεταφέρθηκαν στο τότε Πολιτικόν Νοσοκομείον της οδού Ακαδημίας 50.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 3-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο με τα γκολ των Πιερράκου, Μπαλτάση και Συμεωνίδη και με τον διαιτητή να δείχνει μια ανεξήγητη αμεροληψία εις βάρος της ΑΕΚ, όπως σημειώνεται στα ρεπορτάζ της εποχής. Η ΑΕΚ (που από το 15’ έπαιζε με… εννιάμιση παίκτες) μείωσε με τον Κουλουβάρδη στο 49’ αλλά ο Πιερράκος (ο πιο γνωστός από ποδοσφαιριστές της εποχής που έχασαν τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο σε βομβαρδισμό στο μέτωπο) έκανε το 4-1 από θέση οφσάιντ!

Ο διαιτητής από εκεί και μετά, με την ΑΕΚ πλέον καταδικασμένη, προσπαθούσε να εξευμενίσει τους παίκτες της με ευνοϊκά σφυρίγματα και στο 58’ μετέτρεψε φάουλ σε πέναλτι, για να μειώσει ο Μάλλιος. Στο 64’ ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Παναθηναϊκού και κάπου εκεί οι παίκτες των γηπεδούχων άρχισαν να βαράνε… στο ψαχνό. Σε μια από αυτές τις επικίνδυνες φάσεις, ο Πιερράκος χτύπησε εν ψυχρώ τον Αργυρόπουλο (γνωστός και ως «Πίκολο», αργότερα έγινε παράγοντας της ΑΕΚ και είδε και τον γιο του να φοράει τη φανέλα της τη δεκαετία του ’50). Σύμφωνα με τη «Βραδυνή» της εποχής, περιγράφει τον δράστη να «ίσταται με ύφος θριαμβευτού προ του Αργυρόπουλου», ο οποίος σφάδαζε με σπαρακτικές κραυγές.

Ο Πιερράκος δεν αποβλήθηκε και κάπου εκεί οι παίκτες της ΑΕΚ έκριναν ότι ήταν μάταιο να παλεύουν και να ματώνουν. Ο αρχηγός Μίλτος Ιερεμιάδης, εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ το 1924, έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης από το γήπεδο, τη στιγμή που στις εξέδρες απειλούνταν επεισόδια, πράγμα σπάνιο για την εποχή.

Και το επιμύθιο του ρεπορτάζ της «Βραδυνής»: «Αλλά ημείς διερωτώμεθα τι θα συνέβαινεν εάν ο Παναθηναϊκός ηγωνίζετο χθες έναντίον του Ολυμπιακού».

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Ιερεμιάδης, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Κουλουβάρδης, Αβέρωφ, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Ηλιάσκος, Δεληκάρης

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X