Η (πρώτη) επιστροφή της ΑΕΚ στην Πόλη! (VIDEO)

Η (πρώτη) επιστροφή της ΑΕΚ στην Πόλη! (VIDEO)

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για το Βαλκανικό κύπελλο του 1961 και υπήρξαν μοναδικές στιγμές, αλλά και βαριά ήττα από τη Φενέρμπαχτσε

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ήττα της ΑΕΚ από τη Φενέρ Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη με 5-1 σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια σήμανε τον αποκλεισμό της ελληνικής ομάδας από το Βαλκανικό Κύπελλο (σε συνδυασμό με το προηγηθέν 2-2 της Νέας Φιλαδέλφειας) αλλά ήταν… μαγική εικόνα.

Η τραγική εκείνο το απόγευμα αμυντική γραμμή της ομάδας έφαγε πέντε γκολ στο πρώτο ημίχρονο (ένα από αυτά το έβαλε ο μεγάλος Έλληνας Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης, ένας από τους μεγαλύτερους άσους του τουρκικού ποδοσφαίρου που τρία χρόνια αργότερα, στα 39 του, θα περνούσε και από την ΑΕΚ) και το μόνο που μπόρεσε να κάνει η επίθεση, ήταν να μειώσει στο 49’ με τον Άρη Τσαχουρίδη σε 5-1.

Το πόσο πλασματικό ήταν εκείνο το σκορ, φάνηκε δύο μέρες αργότερα. Οι δύο ομάδες μπήκαν στο ίδιο αεροπλάνο και πήγαν να παίξουν έναν φιλικό αγώνα στην Άγκυρα. Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 με δύο γκολ του Γιάννη Μαρδίτση που είχε έρθει από το Αιγάλεω ως επιθετικός, αλλά αργότερα καθιερώθηκε στο κέντρο της άμυνας.

Πέρα, όμως, από το όποιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, εκείνο το ταξίδι της ΑΕΚ είχε ιστορική… διπλωματική σημασία. Ήταν η πρώτη επίσκεψη ελληνικής ομάδας στην Τουρκία μετά από μια δεκαετία και είχε συνδυαστεί με μια περίοδο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έξι χρόνια μετά τα θλιβερά «Σεπτεμβριανά» του 1955 που είχαν κόστος σε ελληνικές περιουσίες και ζωές από τη μανία του τουρκικού όχλου. Η ΑΕΚ και η Φενέρ έκαναν επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές αθλητικές σχέσεις και είχε χαρακτηρισθεί ως πολύ σπουδαίο το γεγονός της επίσκεψης ελληνικής ομάδας στην Πόλη.

Η επιστροφή της ΑΕΚ στα «πάτρια» εδάφη της είχε αποτελέσει μεγάλο γεγονός και είχε χαιρετιστεί με ενθουσιασμό από τον αθλητικό κόσμο και από τον τύπο της Τουρκίας. Οι γείτονες ανταπέδωσαν υποδειγματικά τη φιλοξενία των Ελλήνων στον πρώτο αγώνα, ενώ οι ρεπόρτερ της εφημερίδας «Τούρκιγιε Σπορτ» που εντυπωσιάστηκαν από την εμφάνιση της ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο, έγραψαν ότι «έφτασαν στην πόλη μας οι τζέντλεμεν της ΑΕΚ».

Η βαριά ήττα μπορεί να εξηγηθεί από το… πρόγραμμα της ΑΕΚ την παραμονή του αγώνα. Δεν έγινε προπόνηση λόγω βροχής και η μέρα κύλησε με επισκέψεις στο Πατριαρχείο, στο ελληνικό προξενείο αλλά και στην προπόνηση της Εθνικής Τουρκίας, για «κατασκοπεία» κάποιων παικτών της Φενέρ που συμμετείχαν σε αυτήν! Κανονικός τουρισμός δηλαδή -χώρια οι… ολονυκτίες κάποιων πρωτοκλασάτων παικτών στα ζάρια με κάποιους γνωστούς φιλάθλους που είχαν ακολουθήσει την αποστολή! Το 5-0 του ημιχρόνου, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης (Φακής) Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Βερνέζης, Πολύζος (Σκευοφύλαξ) Παπαποστόλου, Γκούβας, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Πετρίδης, Τσανούλας (Τσαχουρίδης).

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X