Στόχος βανδάλων η Αγιά Σοφιά - Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη (ΦΩΤΟ)

Στόχος βανδάλων η Αγιά Σοφιά - Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη (ΦΩΤΟ)

Με πανό και κιγκλιδώματα κάλυψαν οι τουρκικές αρχές το σημείο όπου προκλήθηκε η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη, η οποία μετράει 1.400 χρόνια ιστορίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αντιδράσεις προκαλεί ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας που προκάλεσαν άγνωστοι. Υπεύθυνος του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή του ανέφερε πως «μετά τις φωτογραφίες που δεχθήκαμε οι οποίες και κατήγγειλαν το γεγονός, το βράδυ (18 Απριλίου) στις 20.45 διαπιστώθηκε η κατάσταση της “Αυτοκρατορικής Πύλης” του “τζαμιού” της Αγίας Σοφίας και ελήφθη η σχετική φωτογραφία». Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος ασφαλείας της Αγίας Σοφίας δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και τόνισε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας!

Μετά την αποκάλυψη επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία και διαπιστώσαμε πως οι τουρκικές αρχές κάλυψαν με πανό και κιγκλιδώματα το σημείο που προκλήθηκε η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη για να μην είναι ορατή, ενώ διαπιστώσαμε πως ήρθαν εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τον τρόπο αποκατάστασης της ζημιάς. Τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός του χώρου της Αγίας Σοφίας είναι πολλά και επισκέπτες σχολίαζαν πως είναι δύσκολο να μη διαπιστωθεί ποιος έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη ζημιά στην Πύλη, που μετράει 1.400 χρόνια ιστορίας. Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης σημειώνει πως απευθύνθηκε στις Αρχές καθώς «η ζημιά στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητούμε βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες». Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος επτά μέτρα, είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα.

Στόχος βανδάλων η Αγιά Σοφιά - Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη (ΦΩΤΟ)

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης Μαχίρ Πολάτ με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε: «Είναι πολύ λυπηρό που καταστράφηκε η ιστορική πύλη της Αγίας Σοφίας. Το ή τα άτομα που προκάλεσαν την καταστροφή αυτή θα πρέπει να εντοπιστούν μέσα από τις κάμερες. Το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στην Εισαγγελία σύμφωνα με το άρθρο 65 του νόμου 2863, στη βάση της πρόκλησης εσκεμμένης ζημιάς στην Αγία Σοφία που αποτελεί ιστορικό κτίριο πρώτου βαθμού».

To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα και τονίζει ότι «οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Πηγή: kathimerini.gr

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X