Ένας πραγματικός βαρύμαγκας
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Καρίμ και (σχεδόν) καθόλου για το αυριανό ντέρμπι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για το ντέρμπι στο Φάληρο νομίζω πως έχει χαθεί το νόημα να γραφτεί εκ των προτέρων οτιδήποτε. Τους αριθμούς που λένε πως από το 2015 μέχρι και το 2018 η ΑΕΚ είχε σκοράρει σ’ όλα τα ματς στο Καραϊσκάκη πλην ενός και από το 2018 μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει γκολ σε κανένα πλην ενός, θαρρώ πως και μέσα στην ομάδα του γνωρίζουν.

Επίσης θυμούνται καλά μέσα στην ομάδα, πως στην τελευταία επίσκεψη στο Φάληρο πριν από περίπου τρεις μήνες, βρήκαν έναν πολύ κακό ΟΣΦΠ, αλλά και πάλι κατάφεραν να χάσουν από ένα γκολ στο φινάλε του Εμβιλά, ο οποίος επί 90 λεπτά ήταν εντελώς μόνος του στην περιοχή σε κάθε στατική φάση. Τότε είχαν κάνει το καλύτερο παιχνίδι τους φέτος και ο Μανωλάς και ο Παπασταθόπουλος, απλώς εκμεταλλευόμενοι την τακτικά αδούλευτη επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ, που δεν ήξερε τι να κάνει την μπάλα όταν έβγαινε στο ξέφωτο.

Επομένως οποιαδήποτε ανάλυση για το έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει αύριο, είναι μάλλον περιττή. Ξέρουν καλά στην ΑΕΚ πως για να πάρουν κάτι από το αυριανό ματς, το οποίο μάλιστα το χρειάζονται και πολύ, θα πρέπει να τα κάνουν όλα στο γήπεδο πολύ καλύτερα απ’ ότι τα έχουν κάνει σ’ όλα τα φετινά παιχνίδια. Ξέρουν επίσης καλά, πως θα χρειαστεί και να έχουν νοοτροπία ανάλογη, μ’ εκείνη που είχαν όταν πήραν την τελευταία νίκη τους στο Φάληρο και γύρισαν ανάποδα παιχνίδι στο οποίο δέχθηκαν πρώτοι γκολ στο 80’.  Το ερώτημα είναι αν μπορούν, και αυτό μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές θα απαντηθεί. Μακάρι να είναι αύριο αυτή η μέρα. Μακάρι κάποια στιγμή τα ντέρμπι να ξαναγίνουν γιορτή και μάχη μαζί. Μακάρι να μην μείνουμε πάλι στα μακάρι.

Μιας και θυμήθηκα εκείνη την πρωταθληματική νίκη της ΑΕΚ, το γκολ του ΟΣΦΠ, το είχε βάλει ο Καρίμ. Και ακόμα βαράει στα αφτιά το πώς φώναζε το όνομα του Ανσαριφάντ ο εκφωνητής του γηπέδου, διότι μου ηχούσε σαν χαιρέτα το πρωτάθλημα που χάνεις. Αλλά να είναι καλά το μέταλλο εκείνης της ΑΕΚ και ο Τσίγκρι με τον Γιακουμάκη. Τώρα ο Καρίμ θα λείπει. Εμείς κάναμε πλάκα για τον τραυματισμό του από τον τουρτοπόλεμο, αλλά τελικά στο τσακ γλίτωσε το μάτι του. Μέσα απ’ όλο αυτό όμως, ο Καρίμ βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει, ποιος πραγματικά (πρέπει να) είναι ο ορισμός του βαρύμαγκα.

Πιάστηκε από τις ευχαριστίες για τους γιατρούς που τον βοήθησαν με το μάτι του, για να γράψει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης σ’ όσα περνούν οι γυναίκες της πατρίδας του. Προφανώς απλώς την αφορμή έψαχνε, γιατί ήταν κάτι για το οποίο ήθελε να βγει μπροστά και να το φωνάξει. Αναφέρθηκε στις γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα στο Ιράν να μπουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, παρά μόνο κάτω από ειδικό καθεστώς. Ούτε καν της εθνικής τους ομάδας. Είναι μια απαγόρευση που πάει πακέτο με μια σειρά από άλλες απαγορεύσεις και στερήσεις δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Εξυπακούεται πολύ πιο ουσιαστικών απ’ αυτή της παρουσίας σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εν έτει 2022, η θέση της γυναίκας στο Ιράν, δια νόμου, είναι το μισό ενός άνδρα. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο ζωής. Και ακόμα και αυτό το ελάχιστο, είναι κάτι που κατακτήθηκε με αγώνες και με θυσίες και με αίμα. Ο Καρίμ δεν έκανε κανέναν ηρωισμό μιλώντας δημόσια για το ζήτημα και απαιτώντας ίση μεταχείριση στις γυναίκες. Όποιος όμως νομίζει πως είναι εύκολο για οποιονδήποτε, να αναφερθεί δημοσίως και μ’ αυτόν τον τρόπο σ’ αυτό το ζήτημα, κάνει τεράστιο λάθος. Ο Μασούντ που πρώτος είχε μπει μπροστάρης, πέρασε μια σειρά από ζόρια και η ζωή του έγινε ιδιαίτερη δύσκολη ειδικά πίσω στην πατρίδα του.

Ο Καρίμ φυσικά δεν ζει πλέον στο Ιράν και η γυναίκα του είναι Ελληνίδα. Ωστόσο ολόκληρη η οικογένεια του, έχει παραμείνει πίσω και συνεχίζει να ζει στην χώρα που όσο σκληρά αντιμετωπίζεται όποια προσπάθεια διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων από τις γυναίκες, άλλα τόσο σκληρά αντιμετωπίζεται όποιος μιλάει ανοιχτά γι αυτά. Και η λέξη σκληρά, δεν είναι καθόλου τρόπος του λέγειν. Κάτι που όλοι εμείς εδώ απλώς το έχουμε κάπως, κάπου, κάποτε ακούσει, αλλά ο Καρίμ το ξέρει πολύ καλά.

Θα μπορούσε λοιπόν να μην έχει ανοίξει καθόλου τέτοιο ζήτημα. Να πάει να παίξει την μπάλα του και να γυρίσει στην Ελλάδα που πλέον πιθανότατα είναι η δεύτερη πατρίδα του. Να προσποιηθεί πως δεν είδε απολύτως τίποτα απ’ όσα έγιναν έξω από το γήπεδο που έπαιζε η εθνική του και να συνεχίσει κανονικά την ζωή του εδώ στην Αθήνα. Όπως, για παράδειγμα, εμείς εδώ προσποιούμαστε πως η Σαουδική Αραβία είναι μια πολύ δημοκρατική χώρα και ως εκ τούτου εμείς του (φιλ)ελεύθερου κόσμου μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα μπίζνες μαζί της. Ή όπως προσποιούμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε πως ΝΑΤΟ και Ρωσία θέλουν πάλι να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα των λαών, για το μοίρασμα της λείας τους. Ή όπως προσποιούνται τόσα χρόνια όλοι οι καλοί μας σύμμαχοι, πως οι Τούρκοι δεν έχουν εισβάλει στην Κύπρο.

Ακόμα καλύτερα από το να προσποιηθεί πως δεν βλέπει τι γίνεται στην πατρίδα του με τις γυναίκες, ο Καρίμ θα μπορούσε να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και την παράδοση. Να συμπεριφέρεται δηλαδή και αυτός, σαν να θεωρεί πως η γυναίκα είναι το μισό του. Εύκολο θα ήταν. Θα μπορούσε μάλιστα ακόμα και να κάνει τον βαρυμάγκα. Με τον ορισμό που δίνουν στον βαρυμάγκα στην πατρίδα του και είναι αυτός που συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί τη γυναίκα ένα τίποτα, ούτε καν το μισό. Έναν ορισμό που, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, τον συναντάμε και στην δική μας κοινωνία. Ίσως και στην διπλανή μας πόρτα και εξ αυτού έχουμε χάσει το μέτρημα σε γυναικοκτονίες.

Ο Καρίμ λοιπόν δεν επέλεξε ούτε να κάνει τον δήθεν βαρύμαγκα, ούτε καν να σιωπήσει. Βγήκε μπροστά και μίλησε. Δεν έκανε κανέναν σπουδαίο ακτιβισμό. Αλλά και μόνο που βγήκε μπροστά για κάτι τέτοιο, μόνο ακολούθους μπορεί να βρει και επομένως μόνο καλό μπορεί να κάνει. Όσο πολλαπλασιάζονται άλλωστε οι φωνές, τόσο δυναμώνουν. Νόμος. Επομένως τελικά, ο Καρίμ είναι ένας πραγματικός βαρύμαγκας. Με την πραγματικά σημασίας της λέξης. Ένας μάγκας με τα όλα του. Ένα παράδειγμα προς (επείγουσα) μίμηση. Και ας χάνει το ντέρμπι από επίθεση τούρτας γενεθλίων.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός από τον Άκη Ζήκο | AEK After 25/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X