Ανοιχτό του Σάντος κι ας περνάει η Πορτογαλία

Ανοιχτό του Σάντος κι ας περνάει η Πορτογαλία
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης για τον Φερνάντο Σάντος και την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Έχει και τη πλάκα του από τη μια πλευρά αυτό που γίνεται από το βράδυ της Πέμπτης. Με όσα λέγονται για… τη γκαντεμιά της ΑΕΚ κι όσα χρειάστηκαν να γίνουν σε δύο ματς στα play offs για το Μουντιάλ, για να βρεθεί η Πορτογαλία αγκαλιά με τη πρόκριση αμέσως μετά το τέλος των ημιτελικών. Πως έχασε η Ιταλία, πως δεν ισοφαρίστηκε η Πορτογαλία κλπ. Το… πικρό χιούμορ πάει κι έρχεται.

Για να το βάλουμε σε σοβαρή βάση όμως, δε πιστεύω πως το βράδυ της Πέμπτης κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες της ΑΕΚ για τον Σάντος. Πρώτα απ’ όλα, αν το βάλουμε στη βάση του αν θα πάει η Πορτογαλία στο Μουντιάλ ή όχι, μένει ένα ακόμη ματς, με τους Σκοπιανούς. Φυσικά η Πορτογαλία πιο… φαβορί δε γίνεται να είναι, αλλά για μπάλα μιλάμε, είδαμε τι έπαθαν και στη τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Και μπορεί να είναι η Σερβία πολύ καλύτερη ομάδα από τη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, αλλά οι Πορτογάλοι έπαιζαν στην έδρα τους, για δύο αποτελέσματα και είχαν προηγηθεί κιόλας.

Αλλά αν πάρουμε το πιο πιθανό σενάριο, δηλαδή τη πρόκριση της Πορτογαλίας, δε νομίζω πως είναι η εξέλιξη που θα καθορίσει τι θα γίνει με τον Σάντος και την ΑΕΚ. Πρώτα απ΄ όλα αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ. Το ανέδειξα και χθες πριν από το παιχνίδι, πως ο Σάντος δεν έχει συνδέσει την απόφαση για το μέλλον του γενικά, με το αν θα είναι ή όχι η Πορτογαλία στο Μουντιάλ. Φυσικά η ψυχολογία δεν είναι η ίδια εφόσον έχεις πετύχει τον στόχο κι αντίστοιχα αν δεν τον έχεις πετύχει. Επίσης έχει ένα συμβόλαιο πολύ καλό.

Όμως δε πρέπει να ξεχνάμε – και γι΄αυτό άλλωστε έχει ανοίξει το θέμα έτσι κι αλλιώς- πως από τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από το Βέλγιο στο τελευταίο Euro και μετά, ο ακραία πετυχημένος στο πάγκο της Φερνάντο Σάντος, δεν αντιλαμβάνεται να απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης που είχε.

Τη κατάσταση δε βοήθησε καθόλου η μη απευθείας πρόκριση και ειδικά με τον τρόπο που ήρθε. Σε όλο αυτό το διάστημα, ποτέ στη Πορτογαλία όσο κάθεται στο πάγκο της ο Σάντος, δεν είχε ανοίξει τόσο πολύ συζήτηση για το αν έκλεισε ή όχι ο κύκλος του.

Η πρόκριση φαίνεται μεν να είναι κοντά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο πάει να έρθει, δε νομίζω πως φέρνει τη παρουσία του Σάντος στο επίκεντρο. Πήγε να φάει ανατροπή πάλι από τη Τουρκία στην έδρα του, ενώ προηγούταν με 2-0 μάλιστα. Και η πρόκριση φαίνεται να εξασφαλίζεται, κυρίως επειδή οι Ιταλοί έπαθαν το απίστευτο κάζο από τους Σκοπιανούς και πλέον το μέγεθος της πρόκλησης δεν είναι το ίδιο. Στον τελικό των play offs, η επιτυχία θεωρείται αυτονόητη.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το κλίμα πριν τα play offs, όπως ήρθαν τα πράγματα δε θα έχει αλλάξει ιδιαίτερα ακόμη κι αν το βράδυ της Τρίτης η Πορτογαλία έχει σφραγίσει το εισιτήριο για Κατάρ. Δεν υπάρχει,εκτιμώ, τίποτα το αυτονόητο ως προς τις εξελίξεις και παραμένει θέμα προσωπικό του Σάντος και των σκέψεων του για το πως βλέπει το επαγγελματικό του μέλλον.

Του προσφέρει μια νέα πρόκληση η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ του προσφέρει μια νέα πρόκληση, οπότε μένει να δούμε πως το βλέπει αυτό, στα 67 του. Η λογική λέει πως πιθανή απόφαση του να μην επιστρέψει σε πάγκο συλλόγου και να συνεχίσει με τη Πορτογαλία στο Μουντιάλ που έρχεται, θα σημαίνει πως οριστικά το κεφάλαιο προπονητής σε συλλογικό επίπεδο, κλείνει για τον Σάντος. Και πως λογικά πάει να ολοκληρώσει το συμβόλαιο του, ως το 2024, που θα έχει γίνει 70. Έχει πάει σε δύο Μουντιάλ ήδη. Δε μπορώ να ξέρω αν θα καταλήξει πως το πιο σημαντικό πράγμα που μένει να κάνει επαγγελματικά, είναι μια τελευταία προσπάθεια για να πάει ψηλά τη Πορτογαλία σε παγκόσμιο κύπελλο.

Από την άλλη, περίπου 12 χρόνια μετά τη τελευταία φορά που ήταν προπονητής σε σύλλογο, η ΑΕΚ του δίνει τη προοπτική της επιστροφής σε αυτό το επίπεδο, αλλά και με κάποια συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Μια χώρα και μια ομάδα με τις οποίες είναι σχεδόν ταυτισμένος, ένα περιβάλλον έτσι κι αλλιώς γνωστό σε αυτόν, με πολλά γνωστά ως και φιλικά του πρόσωπα επίσης. Και μια μάζα οπαδών, πολύ «ζεστή» απέναντι του.

Θα παραλάβει επίσης μια ΑΕΚ… τσακισμένη αγωνιστικά από τις δυσκολίες της τελευταίας τετραετίας. Η οποία όμως τη σεζόν που έρχεται μπαίνει στο νέο της γήπεδο. Ο Σάντος είναι πολύ έξυπνος για να καταλαβαίνει πως με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που δημιουργεί στον οργανισμό ο ίδιος και με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, η πορεία θα είναι υποχρεωτικά ανοδική και θα μένει να δούμε το πόσο και πόσο γρήγορα.

Να ολοκληρωθούν τα play offs

Στο μυαλό του φυσικά δε μπορώ να είμαι για να ξέρω πως τα βλέπει όλα αυτά σε αυτή τη φάση της καριέρας του. Όμως τη κουβέντα μπορούσε να τη κόψει από την αρχή, εφόσον η προοπτική τον άφηνε αδιάφορο. Δε το έκανε. Κι όχι μόνο δε το έκανε, αλλά έβαλε ως προϋπόθεση για να μπει σε συζήτηση ουσίας, όχι το αν θα πάει στο Μουντιάλ, αλλά το να ολοκληρωθούν τα play offs. Μόνο σε αυτό ήταν κατηγορηματικός. Πως δεν ήθελε να δώσει κανένα δικαίωμα, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί μια τόσο σοβαρή υποχρέωση με την εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Ο Σάντος τέλος, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προπονητές που έχουν περάσει από την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, για κάποιους ο πιο σημαντικός, όμως δε πρέπει να ξεχνάμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Έχει δουλέψει σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και λίγο στον Παναθηναϊκό και ο απολογισμός του είναι ένα κύπελλο με την ΑΕΚ το 2002.

Έχασε ένα πρωτάθλημα σε ισοβαθμία την ίδια σεζόν, το κυνήγησε σχεδόν μέχρι τέλους το 2004-05, έβγαλε την ΑΕΚ στα προκριματικά του C.L το 2005-2006, αλλά έφυγε με τη… ρετσινιά αυτού που δε μπορούσε να τη πάει παρακάτω από πλευράς ελκυστικής ποδοσφαιρικής εικόνας. Ακόμη και τον ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη τον έκανε διεκδικητή τη σεζόν 2009-2010. Αλλά πρωτάθλημα δεν έχει πάρει στην Ελλάδα. Κι αυτό το ξέρουμε εμείς, το ξέρει κι αυτός… Και δε νομίζω πως είναι μια σκέψη που δε του δημιουργεί συγκεκριμένα συναισθήματα…

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X