Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Στιγμές El Clasico που έγραψαν ιστορία!

El Clasico: Συμφωνία Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης για 18 Δεκεμβρίου
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το «clasico» ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις τόσο στην Ισπανία, όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 231 φορές από το 1926 μέχρι σήμερα, με την «Βασίλισσα» να είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι με 95 νίκες, έναντι των 88 που έχουν οι «μπλαουγκράνα».

Εμείς θα θυμηθούμε στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία, σε συνδυασμό με αναμετρήσεις των δύο αιώνιων αντιπάλων του ισπανικού ποδοσφαίρου

Ταπείνωση μέσα στην Καταλονία, ανατροπή με… τρομοκρατία στην Μαδρίτη

Το 1943 Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης θα βρεθούν αντιμέτωπες για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στην Καταλονία και τους «μπλαουγκράνα» να επικρατούν με 3-0.

Εκείνη την περίοδο η «Βασίλισσα» βρισκόταν υπό το καθεστώς του Φράνκο, πράγμα που σήμαινε ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να ανατραπεί η ήττα του πρώτου παιχνιδιού. Πράγμα που έγινε με την εξασφάλιση της εκρηκτικής ατμόσφαιρας μέσα στο «Εστάντιο ντε Τσαμαρτίν».
Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Στιγμές El Clasico που έγραψαν ιστορία!
Στην συνέχεια εστάλη ο διευθυντής της κρατικής ασφάλειας της Ισπανίας στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα πριν την έναρξη του αγώνα και υπενθύμισε στους παίκτες της ότι παίζουν λόγω της… γενναιοδωρίας του καθεστώτος, που τους είχε συγχωρέσει για την έλλειψη πατριωτισμού τους.

Έτσι στο ημίχρονο η Ρεάλ βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 8-0, ενώ το δεύτερο ημίχρονο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς ο αγώνας ολοκληρώθηκε 11-1. Στην συνέχεια οι Μαδριλένοι γνώρισαν την ήττα με 1-0 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στον τελικό του Κυπέλλου.

Η μάχη για τον Ντι Στέφανο και τα τέσσερα γκολ που πέτυχε στην Μπαρτσελόνα

Το 1952 η Ρεάλ Μαδρίτης γιόρταζε τα 50 χρόνια ζωής και διοργάνωσε ένα τουρνουά στην Μαδρίτη, με την Κολομβιανή Μιγιονάριος να συμμετάσχει σε αυτό. Εκεί οι σκάουτερ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, διέκριναν έναν νεαρό Αργεντίνο ποδοσφαιριστή που ήταν ελάχιστα γνωστός εκείνη την περίοδο, τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο.

Η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που έκανε πρώτη την κίνηση για να τον αποκτήσει, καθώς είχε συμφωνήσει με την Ρίβερ Πλέιτ που είχε τα δικαιώματα του παίκτη, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσε και η Μιγιανάριος, κάτι που δεν έγινε.

Στιγμές El classico που έγραψαν που έγραψαν ιστορία!

Στην συνέχεια μπήκαν στον κόλπο και οι Μαδριλένοι κάνοντας προσφορά στην Κολομβιανή ομάδα ύψους 1,5 εκατ. σε πεσέτες, με τους Καταλανούς να απαντάνε δίνοντας 4 εκατομμύρια πεσέτες στην Ρίβερ. Αυτή η μάχη έκανε την ισπανική ομοσπονδία να απαγορεύσει τους ξένους ποδοσφαιριστές.

Η ιδέα πως ο Ντι Στέφανο θα κατέληγε με αυτόν τον τρόπο στην Γιουβέντους, έκανε την ομοσπονδία να αναθεωρήσει την απόφαση της για τους ξένους ποδοσφαιριστές. Ο Αργεντίνος αστέρας υπέγραψε στην Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η «Βασίλισσα» έδωσε τα 4 εκατομμύρια πεσέτες στην Μπαρτσελόνα που είχε δώσει στην Ρίβερ Πλέιτ.

Δύο εβδομάδες αργότερα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για το πρωτάθλημα Ισπανίας την σεζόν 1953/1954, με τον Ντι Στέφανο να πετυχαίνει τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της Ρεάλ στην νίκη με 5-0.
Στιγμές El classico που έγραψαν που έγραψαν ιστορία!

Η διπλή ήττα της Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ και η απόλυση Ερέρα

Ο Ελένιο Ερέρα αποχωρεί από την Μπελενένσες το 1958 για να κάτσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ενώ μαζί της καταφέρνει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (1959, 1960) και ένα νταμπλ (1959).

Την σεζόν που ο Αργεντινός τεχνικός αναλαμβάνει του «μπλαουγκράνα» δεν προχωράει σε κάποια προσθήκη, καθώς έχει στο δυναμικό του κορυφαίους παίκτες όπως είναι ο Σάντρο Κότσις, ο Ζλόταν Τσίμπορ, ο Λουίς Σουάρες και ο Λάζλο Κουμπάλα.

Ο Ερέρα είχε αρχίσει να αφήνει εκτός ομάδας τον Λάζλο Κουμπάλα, γεγονός που προκάλεσε τριβή ανάμεσα στις δύο μεριές και σε ένα μεγάλο μερίδιο της διοίκησης των Καταλανων.
Στιγμές El classico που έγραψαν που έγραψαν ιστορία!

Ωστόσο είχε την στήριξη του προέδρου της ομάδας, Φρανσέσκ Μίρο-Σανς μέχρι την στιγμή που πήρε το πλευρό των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα, σε μια διαμάχη που είχαν με τον Μίρο-Σανς πριν τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης για την σεζόν 1959/1960.

Οι «Βασίλισσα» ήταν αυτή που τελικά πήρε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης επικρατώντας με 3-1 και στα δύο παιχνίδια, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του Ελένιο Ερέρα από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Η ρεβάνς των «μπλαουγκράνα» έναν χρόνο μετά

Το 1960 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τελικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ισοπεδώνοντας την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3. Ωστόσο η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης για την σεζόν 1960/1961, η «Βασίλισσα» είχε να αντιμετωπίσει την τότε πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα για ακόμα μια φορά.

Στο πρώτο παιχνίδι του «Μπερναμπέου» οι δύο ομάδες έμειναν στο 2-2, με την Ρεάλ Μαδρίτης να έχει παράπονα από την διαιτησία του Άγγλου, Άρθουρ Έλις, καθώς πριν η Μπαρτσελόνα φτάσει στην ισοφάριση, αγνόησε την υπόδειξη του βοηθού για οφσάιντ του Κότσις και στην συνέχεια έδωσε πέναλτι στην Μπαρτσελόνα, που ισοφάρισε και έφυγε με για πρώτη φορά από την Μαδρίτη χωρίς να ηττηθεί.

 

Στον δεύτερο αγώνα η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 2-1, με τον τότε πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Σαντιάγκο Μπερναμπέου, να δηλώνει «Ο Λιφ ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μπαρτσελόνα» κατηγορώντας για τον διαιτητή της αναμέτρησης.

Μάλιστα μετά τον αγώνα προχώρησε σε επίθεση προς την UEFA και ο Ντι Στέφανο υποστηρίζοντας πως είχε βαρεθεί την κυριαρχία της Ρεάλ στο Κύπελλο της.

Η εκδίκηση για Ντι Στέφανο ήρθε με τον Γιόχαν Κρόιφ

Η Μπαρτσελόνα τον Αύγουστο του 1973 επιχειρήσει να πάρει τον Γιόχαν Κρόιφ, που ήδη είχε κάνει θραύση στο κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο βρισκόταν σε σκέψη για να τον αποκτήσει, με την Ρεάλ να μπαίνει μόνο και μόνο από αντίδραση στην μέση, προσφέροντας στον Άγιαξ και στον ποδοσφαιριστή 1 εκατομμύριο λίρες.
Στιγμές El classico που έγραψαν που έγραψαν ιστορία!

Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε αμέσως και απέκτησε τον Κρόιφ, με το ποσό των 922.000 λιρών, σε απάντηση της ιστορίας με τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Στην πρώτη του επίσκεψη στο «Μπερναμπέου» για το πρωτάθλημα της σεζόν 1973/1974, θα ήταν το πιο σπουδαίο παιχνίδι των «μπλαουγκράνα» στην ιστορία όλων των «classico».

Ο Γιόχαν Κρόιφ θα οδηγήσει την Μπαρτσελόνα σε μια σπουδαία νίκη με 5-0, ενώ ο ίδιος θα πετύχει τα τρία από αυτά. Στην συνέχεια η Μπαρτσελόνα θα επιστρέψει εκείνη την σεζόν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας, για πρώτη φορά μετά το 1960.
Στιγμές El classico που έγραψαν που έγραψαν ιστορία!

Πηγή: Sportfm.gr

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X