Λάθη, κενά και επιλογές που δεδομένα θα έφερναν πάλι την ΑΕΚ σε αυτό το σημείο…

Λάθη, κενά και επιλογές που δεδομένα θα έφερναν πάλι την ΑΕΚ σε αυτό το σημείο…
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, προσπαθεί μέσα σε 2000 λέξεις (!) να… χωρέσει τις σκέψεις του για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις; Κι από πού να το πιάσεις και που να τ’ αφήσεις; Είμαστε σε μία ακόμα μέρα όπου γίνεται κριτική των πάντων. Μόνο που η κριτική πρέπει να γίνεται έγκαιρα και κάποια… στραβά πρέπει να λέγονται και να γράφονται προληπτικά, αφενός για να έχει ουσία και αφετέρου μπας και προλάβεις τη ζημιά.

Το χειρότερο είναι πως το τι θα συμβεί κάθε φορά στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ έχει γίνει απολύτως προβλέψιμο, τα τελευταία 3,5 χρόνια. Λάθη, κενά, παραλείψεις, που δεδομένα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αγωνιστική αποτυχία.

Ήταν Οκτώβρης όταν η ΑΕΚ, αφού είχε πάρει την απόφαση να αλλάξει προπονητή και να φέρει τον Γιαννίκη αντί του Μιλόγεβιτς και είχε κάνει τις νίκες στον Βόλο και επί του Άρη στο ΟΑΚΑ, που έγραφα ότι η ομάδα χρειάζεται τρεις παίκτες ενδεκάδας. Έναν χαφ που να συνδυάζει τρεξίματα και δημιουργία, έναν στόπερ-ηγέτη που να γίνει ο «νούμερο ένα» κεντρικός αμυντικός της και ένα δεξί μπακ, αφού όπως τόνιζα χαρακτηριστικά, δεν μου… γέμιζαν το μάτι, ούτε ο Μισελέν, ούτε ο Ρότα για τη θέση του βασικού πάντα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, η επίσημη διαρροή της ΑΕΚ ήταν ότι δεν ψάχνει γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται δεξί μπακ, ενώ λίγο αργότερα άρχισε να βγαίνει προς τα έξω, ότι δεν θα κινηθεί ούτε για στόπερ και πως η βασική και μοναδική προτεραιότητα ενόψει του μεταγραφικού Ιανουαρίου, θα ήταν ο χαφ.

Πέντε δεξιά μπακ είχε το καλοκαίρι και τελικά… Σβάρνας!

Παρεμπιπτόντως, Νοέμβριο πήρε απόφαση η ΑΕΚ ότι θα κινηθεί για χαφ και ξημερώνει 18 Ιανουαρίου και χαφ δεν έχει έρθει. Η ομάδα που είναι ξεκάθαρο ότι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεσαία της γραμμή από την πρώτη επτάδα των ομάδων της Σούπερ Λιγκ, για να μην πω κι από περισσότερες. Η ομάδα που παίζει με χαφ τον Σιμόες και τον Λε Ταλέκ, που θεωρητικά έχουν τα ίδια στοιχεία και που πρακτικά, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού ο μεν Σιμόες τρέχει όσο μπορεί ο άνθρωπος αλλά πλέον κόβει αντίπαλο μόνο με φάουλ, ενώ ο δε Λε Ταλέκ θυμίζει κώνο. Καλά, για δημιουργία, αφήστε το καλύτερα…

Πάμε και στο δεξί μπακ που η ΑΕΚ ήταν πλήρης και είχε ενοχληθεί κιόλας, που τόνιζα ότι θα πρέπει να κοιτάξει και για παίκτη στη συγκεκριμένη θέση; Ναι, πλήρης ήταν, αλλά μόνο ποσοτικά. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι, οι δεξιοί της μπακ ήταν κατά σειρά προτεραιότητας οι Μισελέν, Μπακάκης, Ρότα, Νταντσένκο και ο Ραντόνια από την δεύτερη ομάδα.

Αν έχετε τον Θεό σας, πέντε δεξιοί μπακ! Με την ΑΕΚ να έχει πληρώσει μέσα στο 2021, δύο εκατομμύρια ευρώ για τους Νταντσένκο, Μισελέν και Ρότα! Και ξέρετε ποιος από αυτούς τους πέντε, είναι ο βασικός της δεξιός μπακ στο ξεκίνημα του 2022; Κανένας! Ο πιο έμπιστος δεξιός μπακ, σύμφωνα με τον προπονητή, είναι ο Σβάρνας! Είναι αυτό που λέμε…. «δεν περιγράφω άλλο».

Οφείλεις να το παραδεχτείς και να το διορθώνεις

Για τον στόπερ επίσης, βλέπω ότι σιγά σιγά τώρα, όλοι έχουν… αρχίσει να κατανοούν ότι δεν κολλάει το δίδυμο Βράνιες-Τζαβέλλας, καθώς και ότι παρά το γεγονός πως αμφότεροι είναι καλοί και έμπειροι παίκτες, από την ομάδα λείπει ο παίκτης με την προσωπικότητα και με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που θα ηγηθεί σε όλη την άμυνα. Και όχι μόνο στην άμυνα.

Όταν βλέπεις ότι παρά την ομολογουμένως πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκανες στις μεταγραφές το καλοκαίρι, συνεχίζεις να υστερείς στις πιο νευραλγικές θέσεις του άξονα και ότι στερείσαι από τον «νούμερο ένα» στόπερ και από τον «νούμερο ένα» χαφ, οφείλεις να το παραδεχτείς και να το διορθώσεις. Στην ΑΕΚ, όχι μόνο δεν το παραδέχονται, αλλά αμφιβάλλω πολύ πλέον και για το αν το βλέπουν.

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα της ΑΕΚ, με το να έρθουν σήμερα, όχι ένας, αλλά τρεις παίκτες; Όχι, δεν λύνεται, σας απαντώ κατηγορηματικά και θα μιλήσουμε παρακάτω και για τα υπόλοιπα, που είναι εξίσου σοβαρά. Αλλά, θα λυνόταν ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει 18 Γενάρη και να μην έχει έρθει ακόμα χαφ.

Να είχες ήδη έστω έναν κανονικό χαφ

Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω, αλλά και το χέρι μου να το γράφω. Θα έπρεπε να ήταν στα Σπάτα από την Πρωτοχρονιά και να παίζει ήδη. Να λυνόταν, επαναλαμβάνω, έστω ένα μέρος από τα προβλήματα. Να έπαιζε ένας κανονικός χαφ δίπλα από τον Σιμόες, στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, ρε γαμώτο…

Ανύπαρκτος ήταν ο ΟΣΦΠ στη Λεωφόρο, όχι μπαλιά της προκοπής δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ούτε κόρνερ δεν έκανε. Κι όμως… Είναι αήττητος σε 17 παιχνίδια, γιατί τουλάχιστον έχουν δει το αγωνιστικό τους πρόβλημα και πήγε ο προπονητής τους και έπαιξε με τρεις σέντερ μπακ, τον Μπα, τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά.

Αλλά για να γίνει αυτό, είχαν πρώτα αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να στηρίζονται άλλο στο πρότζεκτ Σεμέδο και έφεραν έγκαιρα πίσω τον Μανωλά. Και χωρίς να παίξουν μπάλα, έχουν ήδη πάρει το πρωτάθλημα, είναι στο +10 από την ΑΕΚ και είναι και αήττητοι. Δεν γίνεται να μην τα βλέπουμε και να μην τα γράφουμε αυτά τα πράγματα.

Η ευθύνη του Γιαννίκη

Πάμε και στον Γιαννίκη. Που είναι ξεκάθαρο ότι το έχει χάσει. Τον έχει συμπαρασύρει κι αυτόν, το όλο κλίμα. Όπως έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και όλους τους ποιοτικούς παίκτες που έχει η ομάδα, βλέπε Τσούμπερ, Λιβάι, Άμραμπατ. Αλλά αν είσαι προπονητής με προσωπικότητα, δεν έχεις δικαιολογία. Τι βελτίωση έχει δείξει η ομάδα όλο αυτό το διάστημα; Σε ποιον τομέα; Σε κανέναν.

Γιατί δεν έχει δουλέψει και δεν έχει δοκιμάσει να παίξει με τρία χαφ; Πόσες φορές το έχουμε επισημάνει; Γιατί δεν αφήνει έξω τον Μάνταλο να δούμε πως θα τσουλήσει η ομάδα επιθετικά με τριάδα τους Τσούμπερ, Άμραμπατ και Λιβάι πίσω από τον φορ; Τι ακριβώς περιμένουμε από τον Γέβτιτς όταν μπαίνει στο 84’ με τον ΟΦΗ και στο 88’ με τον Παναιτωλικό; Πώς έχει προκύψει πάλι αυτό με τον Σβάρνα δεξί μπακ;

Ποιο είναι στο κάτω κάτω της γραφής, το περιβόητο πλάνο του Γιαννίκη, πέρα από το να ακούμε σε κάθε ματς, ότι η σχολή του υπαγορεύει όταν χάνουν την μπάλα οι παίκτες του, να πιέζουν για να την ξαναπάρουν; Εγώ δεν θα πω ότι δεν κάνει ο Γιαννίκης. Ούτε θεωρώ πως η λύση είναι άλλη μια αλλαγή προπονητή. Όχι βέβαια.

Έχει χαθεί ο… λογαριασμός από τις αλλαγές προπονητών, τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αλλαγή προπονητή αν είναι να γίνει, να γίνει μόνο για να έρθει ένας… Σάντος με το τιμ του, με τους δικούς του σκάουτερ, με τις διασυνδέσεις του, μια προσωπικότητα δηλαδή που θα έχει νόημα αυτό που λέμε «να πάρει τα κλειδιά του μαγαζιού». Αλλιώς δεν έχει νόημα να γίνονται συνεχώς αλλαγές προπονητών, γιατί κοντεύουμε να σπάσουμε τα… γραφικόμετρα.

Ο Μάνταλος…

Πάμε και στον Μάνταλο. Που ως αρχηγός τα ακούει, πολλές φορές δίκαια και πολλές φορές άδικα και υπερβολικά. Το λάθος ήταν και της ΑΕΚ αλλά και δικό του, που δεν έφυγε το καλοκαίρι του 2020. Το είχα γράψει τότε, όσο πιο διακριτικά μπορούσα, ότι θα έκανε καλό μια αλλαγή και στην ομάδα και στον ίδιο. Και ο ίδιος θα ηρεμούσε και ο κόσμος και η ομάδα θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά από μια κατάσταση που την κρατά εγκλωβισμένη.

Κι επειδή και καλό παιδί είναι και καλός παίκτης, θα μπορούσε να επιστρέψει στην ομάδα, ύστερα από μια διετία, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι, για να μπει στην «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όχι ως ηγέτης και ως αρχηγός, αλλά ως ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, που το όνομά του είναι συνυφασμένο με την αναγέννηση της ΑΕΚ από τις στάχτες της. Δεν έγινε αυτό, δυστυχώς για όλες τις πλευρές και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που εδώ και πολύ καιρό τώρα, ο κόσμος της ΑΕΚ βλέπει και στέκεται μόνο στα κακά του Μάνταλου. Και ανησυχώ και για τα χειρότερα.

Κεφάλαιο «διαιτησία»

Πάμε και στη διαιτησία. Τι να γράψω δηλαδή τώρα για τη διαιτησία; Τα έγραφα και τα φώναζα όσο ήταν νωρίς, από όποιο δημοσιογραφικό μετερίζι κι αν βρισκόμουν. Κακό στον εαυτό μου έκανα, αλλά αυτό θα συνεχίσω να κάνω γιατί η δική μου οπτική περί διαιτησίας είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ να την καυτηριάζουμε και να την ξεμπροστιάζουμε όταν κάνει κακό στην ΑΕΚ, είτε η ομάδα είναι καλή, είτε μέτρια, είτε κακή, είτε είναι πρώτη, είτε δεύτερη, είτε τελευταία.

Τα γράψαμε και στην «ΩΡΑ» και στο «enwsi» και τα φωνάζαμε μετά την Κρήτη, με τον Φωτιά διαιτητή και τον Σκουλά στο VAR. Αλλοίωση και -2 βαθμοί από την 2η κιόλας αγωνιστική με τον ΟΦΗ. Με φοβερά και τρομερά διαιτητικά «εγκλήματα». Την 5η αγωνιστική στο Αγρίνιο, η ΑΕΚ ναι μεν κέρδισε, αλλά ο Τσακαλίδης και ο Κουμπαράκης χάρισαν κόκκινη στον Μεντόσα σε φάση που διέλυσε τον Μάνταλο.

Την 7η αγωνιστική στον Βόλο, η ΑΕΚ ναι μεν κέρδισε, αλλά ο Τζοβάρας ως διαιτητής και ο Κουμπαράκης στο VAR, δεν απέβαλλαν τον Γκρίλο που κοπάνησε εκτός φάσης τον Σιμόες συν ότι δεν μέτρησαν γκολ όπου είχε φανεί η μπάλα να περνάει τη γραμμή του τέρματος. Την 8η αγωνιστική στο ματς με τον Άρη, ο Διαμαντόπουλος αλλά και το VAR, είχαν «πνίξει» την πεναλτάρα στον Μάνταλο από τον Φαμπιάνο μόλις στο 2ο λεπτό και στη συνέχεια, είχαμε και τους γραφικούς να λένε ότι ευνοήθηκε η ΑΕΚ και ότι ο κόσμος της έκανε ρατσιστική επίθεση με… μπανανόφλουδες.

Την 10η αγωνιστική, στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, αλλοιώθηκε με το «έτσι θέλω» από τους Πορτογάλους, το αποτέλεσμα στη φάση που δεν έδωσαν το πέναλτι του Μασούρα στον Βράνιες και αντί να γινόταν πιθανότατα το 2-1 έγινε το 1-2 στην αντεπίθεση. Στα Γιάννενα, την 11η αγωνιστική, πάλι με πέναλτι της πλάκας προηγήθηκε ο ΠΑΣ (στο 15ο… δευτερόλεπτο) κι ας το γύρισε μετά η ΑΕΚ. Στην Τρίπολη, την 13η αγωνιστική, την υποχρέωσε ο Καραντώνης να παίξει στη λάσπη, σε ματς που δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει ή τουλάχιστον να μην συνεχιστεί στο δεύτερο ημίχρονο.

Με τον ΟΦΗ, την 15η αγωνιστική, πάλι ο Κουμπαράκης δεν πήγε καν στο VAR για να δει το πάτημα του Μεγιάδο πάνω στον Τσούμπερ, που ήταν καθαρό πέναλτι. Και την περασμένη Κυριακή, την 18η αγωνιστική, πάλι τρεις φάσεις, όλες εις βάρος της ΑΕΚ από τον Γκάμαρη και από τον Παπαδόπουλο στο VAR. Και χαριστική αποβολή στον Μάρτενσον που πάτησε τον Άμραμπατ.

Και μη καταλογισμός πέναλτι στο χέρι του Λούι. Και το φάουλ πάνω στον Μάνταλο πριν από το 1-1, που να σας πω την αλήθεια, για μένα δεν μπορεί να είναι φάουλ τέτοιες φάσεις στο ποδόσφαιρο, αλλά σημασία έχει ότι θα δίνονταν στον ΟΣΦΠ και στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν δίνονται με τίποτα υπέρ της ΑΕΚ. Και δεν αναφέρομαι στα σφυρίγματα που παίρνουν οι άλλοι, γιατί θα χάσουμε την μπάλα, αλλά μόνο σε κάποιες από τις αδικίες που έχει υποστεί η ΑΕΚ.

Non stop και ανελέητο το κυνήγι εις βάρος της ΑΕΚ

Μιλάμε τώρα για ανελέητο και non stop διαιτητικό σφυροκόπημα, μόνο εις βάρος της ΑΕΚ, όποιον αντίπαλο κι αν έχει απέναντί της. Και μέσα σε όλα κι ένα σύστημα, που μέχρι κάποιο σημείο του πρωταθλήματος, όσο δηλαδή η ΑΕΚ είχε μια οπτική επαφή με την κορυφή της βαθμολογίας, έγραφε ότι η «Ένωση» ευνοούταν κι από πάνω λόγω ΕΠΟ!

Η ΑΕΚ έκανε και στο θέμα αυτό, τις επιλογές της, είναι ξεκάθαρο ότι δεν της βγήκαν, πλέον οι διαιτητές την αντιμετωπίζουν ως… Κάτω Ραχούλα και το πρόβλημά μας είναι να μην το… πολυλέμε μην τυχόν και φανούμε αδύναμοι. Την ίδια ώρα, όλη η ποδοσφαιρική αλλά και η δημοσιογραφική πιάτσα, γελάει πονηρά με τις διαιτησίες εις βάρος της ΑΕΚ. Κι εμείς συνεχίζουμε να κοπανάμε τα κεφάλια μας στον τοίχο.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X