Στέφαν Γέλοβατς: Οσα πρόλαβε να κάνει στα γήπεδα ο αδικοχαμένος άσος της ΑΕΚ

Στέφαν Γέλοβατς: Οσα πρόλαβε να κάνει στα γήπεδα ο αδικοχαμένος άσος της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ενα αφιέρωμα στον Στέφαν Γέλοβατς

Πέρασαν κιόλας δύο εβδομάδες από την πολύ δύσκολη μέρα όπου ο Στέφαν Γέλοβατς «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Ο Σέρβος παίκτης της ΑΕΚ, ήταν αγαπητός σε όλο τον «μπασκετικό» κόσμο και για αυτό άλλωστε, οι περισσότερες από τις πρώην ομάδες του, φρόντισαν και να τιμήσουν τη μνήμη του, με σχετικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των αγώνων τους. Ο άτυχος άσος της «Βασίλισσας», είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 14 Νοεμβρίου και είχε μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στην πατρίδα του, όπου είχε μεταφερθεί μετά από απόφαση των γονιών του.

Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 7 του ίδιου μήνα, ο Στέφαν Γέλοβατς κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Νόβι Σαντ, όπου εκτυλίχτηκαν άκρως συγκινητικές στιγμές. Η ΚΑΕ ΑΕΚ από τη μεριά της, φρόντισε να αποσύρει τη φανέλα με το Νούμερο «13» που φορούσε ο Σέρβος άσος, ψηλά στην οροφή του Ολυμπιακού κλειστού των Άνω Λιοσίων, πριν από την έναρξη του πρόσφατου ματς της «Ένωσης» απέναντι στην ουγγρική, Φάλκο Σομπατέλι, για το Basketball Champions League, την περασμένη Τρίτη (14/12). Εννοείται ότι κανένας στη «Βασίλισσα», δεν πρόκειται να ξεχάσει τον πάντα χαμογελαστό, Στέφαν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από αυτό το τραγικό συμβάν, η «ΩΡΑ των σπορ» φρόντισε να προβεί σε ένα αφιέρωμα για τον Γέλοβατς, στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, δηλαδή στα όσα προσέφερε μέσα στο παρκέ, στους αγώνες που πρόλαβε να αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ. Όλα αυτά βέβαια, με τη «γλώσσα» των αριθμών. Πρώτα από όλα, να πούμε ότι συνολικά πρόλαβε να αγωνιστεί σε 5 αγώνες στη Basket League και σε 2 στο BCL. Συνολικά, έπαιξε σε 9 επίσημους αγώνες με τους «κιτρινόμαυρους», αφού έλαβε μέρος και στα 2 ματς του Super Cup που είχε γίνει στην Πάτρα, στην αρχή της σεζόν.

Εντυπωσίασε στην πρεμιέρα της Basket League στο ΣΕΦ

Ξεκινάμε από τη Basket League, όπου ο Γέλοβατς αγωνιζόταν κατά μέσο όρο 20 λεπτά ανά παιχνίδι. Είχε μέσο όρο 11,2 πόντους ανά παιχνίδι, σουτάροντας με 66,7% τόσο στις βολές, όσο στα δίποντα και στα τρίποντα. Επίσης, είχε μέσο όρο 4,4 ριμπάουντ (4αμ.-0,4επ.), 1,8 ασίστ και 0,6 κλεψίματα ανά ματς. Είχε εντυπωσιάσει στις 3 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου είχε 21 πόντους με 3/3 βολές, 3/4 δίποντα και 4/5 τρίποντα, ενώ αντίστοιχο ματς έκανε και στο εντός έδρας ματς απέναντι στη Λάρισα για τη 2η αγωνιστική (09/10), με 21 πόντους (1/2β., 4/5δ., 4/4τρ.). Έπαιξε ακόμα στην Πάτρα κόντρα στον Απόλλωνα (16/10), όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του, στα ριμπάουντ, με 12 και στη νίκη επί του Άρη στα Λιόσια (23/10). Το τελευταίο παιχνίδι που πρόλαβε να αγωνιστεί στη Basket League, ήταν στη Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό, όπου είχε ήδη 7 πόντους σε 8 λεπτά συμμετοχής, αλλά γύρισε τον αστράγαλό του και αποχώρησε τραυματίας.

Πρόλαβε να ξεχωρίσει επιθετικά στο BCL

Όσον αφορά στο BCL, ο Γέλοβατς αγωνίστηκε στα δύο πρώτα παιχνίδια του Δ’ Ομίλου. Συνολικά είχε μέσο όρο 16 πόντους ανά ματς, σουτάροντας με το απόλυτο στις βολές (100%) και έχοντας επίσης 56,3% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα, μαζί με 4,5 ριμπάουντ (3αμ.-1,5επ.) και 1 κλέψιμο σε 32 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αναμέτρηση. Στην πρεμιέρα της ΑΕΚ στην Ουγγαρία, με αντίπαλο τη Φάλκο Σομπατέλι στις 6 Δεκεμβρίου, είχε 14 πόντους (2/2β., 3/6δ., 2/8τρ.) και 5 ριμπάουντ. Ακολούθως, στο εντός έδρας παιχνίδι στα Λιόσια απέναντι στη ΝούτριΜπούλετ Τρεβίζο (19/10), είχε 18 πόντους (3/3β., 6/10δ., 1/4τρ.) και 4 ριμπάουντ. Κοινώς και στα δύο ματς στην Ευρώπη, ο Γέλοβατς είχε δείξει ότι θα αποτελούσε μία εξαιρετική λύση στο επιθετικό σκέλος, αλλά δυστυχώς η μοίρα, του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι.

Το ξεκίνημα με το Super Cup στην Πάτρα

Πριν από αυτές τις δύο διοργανώσεις, είχε προηγηθεί το Super Cup, που έγινε τον Σεπτέμβριο στο «Δημήτρης Τόφαλος» της Πάτρας. Ο Γέλοβατς είχε παίξει και στα δύο ματς, δηλαδή στον ημιτελικό απέναντι στον Προμηθέα (25/09) και στον μικρό τελικό κόντρα στο Λαύριο (26/09). Στους δύο αυτούς αγώνες, είχε μέσο όρο 8,5 πόντους, με 58,3% στις βολές, 28,6% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα, καθώς επίσης 5 ριμπάουντ (3αμ.-2επ.) και 1 ασίστ σε 22,1 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Το καλύτερο ματς του, στη διοργάνωση, ήταν στον ημιτελικό απέναντι στον Προμηθέα, όπου είχε 12 πόντους (5/6β., 2/6δ., 1/6τρ.) και 6 ριμπάουντ (3αμ.-3επ.). Όχι και οι καλύτεροι δυνατοί αριθμοί γενικά στο Super Cup, αλλά ήταν και τα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια του, οπότε ακόμα δεν είχε μπει στο κλίμα της νέας ομάδας του, στο 100%. Άλλωστε, στη συνέχεια ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και πρόλαβε να δείξει το πόσο σπουδαίος παίκτης ήταν.

Από τον Μόσχο στον Γέλοβατς…

Δυστυχώς, με τον θάνατο του Στέφαν Γέλοβατς γράφτηκε ιστορία με αρνητικό τρόπο, αφού είναι η δεύτερη φορά που απεβίωσε ένας εν ενεργεία παίκτης της μπασκετικής ΑΕΚ. Ο άλλος ήταν φυσικά ο Γιώργος Μόσχος, που κατά «διαβολική» σύμπτωση, είχε «φύγει» και αυτός από τη ζωή, Δεκέμβριο μήνα. Ο άλλοτε σπουδαίος συμπαίκτης των Γιώργου Αμερικάνου και Γιώργου Τρόντζου, είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο και είχε χάσει την άνιση μάχη, στις 28 Δεκεμβρίου του 1966, «βυθίζοντας» σε πένθος τότε, όλη την ομάδα της «Ένωσης». Δύο χρόνια αργότερα, οι συμπαίκτες του, κατάφεραν να κατακτήσουν το Κύπελλο Κυπελλούχων, στον τελικό της 4ης Απριλίου του 1968 στο Καλλιμάρμαρο, κερδίζοντας στον τελικό τη Σλάβια Πράγας με 89-82. Κανείς δεν είχε ξεχάσει τον αδικοχαμένο Γιώργο Μόσχο, στον οποίο και αφιέρωσαν όλοι, την κατάκτηση αυτού του τροπαίου.

Πηγή: ΩΡΑ των Σπορ

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X