Η ΑΕΚ γλίτωσε την πιστολιά αλλά κι εκείνη είχε άσφαιρα

Η ΑΕΚ γλίτωσε την πιστολιά αλλά κι εκείνη είχε άσφαιρα
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τα συμβάντα του αγώνα της ΑΕΚ στην Τρίπολη και το παιχνίδι που ήταν άδικο αλλά όχι και λάθος που διεξήχθη.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Παιχνίδια όπως το χθεσινό στην Τρίπολη, κακώς για το θέαμα και αδίκως για τους ποδοσφαιριστές, έχουν διεξαχθεί πάρα πολλά κατά το παρελθόν, εντός κι εκτός Ελλάδας. Έχουν γίνει τέτοια -δίχως να παραβιάζεται το πλαίσιο κανονισμών- σε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες, οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τις υπερβολές περί μη σωστής τέλεσης του «μυστηρίου». Τώρα αν θέλουμε να εισέλθουμε σε υποθέσεις για το τι θα αποφασιζόταν αν απέναντι στον Αστέρα ήταν ο Ολυμπιακός και όχι η ΑΕΚ, προφανώς και όλοι ξέρουμε την απάντηση. Τούτο όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα: το ματς μπορούσε να γίνει και η διεξαγωγή του δεν συνιστά παραβίαση κάποιου άρθρου το οποίο να υπαγόρευε ρητά την αναβολή του.

Ορθώς η ΑΕΚ έπαιξε το χαρτί της, ζητώντας είτε να μην αρχίσει, είτε να διακοπεί στο ημίχρονο. Είχε τους λόγους της, υπήρχαν επιχειρήματα, όμως δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να ανατρέψει την κατάσταση. Αν κάτι θα έπρεπε να την κάνει έξαλλη, ήταν η απόφαση – «πιστολιά» του Καραντώνη να υποδείξει ως πέναλτι ένα καθαρό κόψιμο που έγινε μπροστά στα μάτια του. Ίσως με την κρυφή ελπίδα ότι ο VAR θα το πάρει επάνω του και δεν θα τον στείλει να το ξαναδεί, όπως άλλωστε είχε συμβεί σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις. Ευτυχώς, ήταν τόσο εξόφθαλμο το λάθος (;) του ρέφερι, που ο Φωτιάς απέφυγε το ρίσκο να γίνει εξίσου ρεντίκολο και η αλήθεια της φάσης αποκαταστάθηκε. Πάλι καλά…

Φεύγοντας από αυτή την κουβέντα, πηγαίνεις στην αμέσως επόμενη: τι έκανε η ΑΕΚ για να προσαρμοστεί στις συνθήκες αυτές που δυσμενώς για εκείνη διαμορφώθηκαν; Ασφαλώς και είναι τεράστιο το χάντικαπ για την ομάδα που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και -ειδικά μεσοεπιθετικά- υπερισχύει σε ποιότητα. Όπως επίσης συνιστά πλήρη ανατροπή σχεδίου το να ετοιμάζεις ένα σύνολο πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο κι αυτό να ακυρώνεται πριν καν αρχίσει το ματς, λόγω καιρικών συνθηκών.

Το αν ο Γιαννίκης θα μπορούσε να το χειριστεί διαφορετικά, επιλέγοντας για την 11αδα περισσότερους παίκτες με ύψος και δυναμισμό (Λε Ταλέκ, Σάκχοφ, Μήτογλου) είναι μια εκ των υστέρων κι εκ του ασφαλούς προσέγγιση. Περισσότερη σημασία έχει τι παρουσίασαν εντός του λιμνάζοντος τερέν αυτοί που είχε προαποφασιστεί ότι θα παίξουν. Και εδώ μπορεί να διαπιστωθεί η έλλειψη ανταπόκρισης στο βαθμό που ο αντίπαλος την είχε. Θέλετε επειδή ο Αστέρας το έχει ξαναζήσει αυτό το έργο στο γήπεδο του; Ας είναι κι έτσι. Σημασία έχει ότι απείλησε περισσότερο, είχε δοκάρι, πιο πολλές και καθαρές ευκαιρίες. Η ΑΕΚ έριχνε «άσφαιρα», συνέβη και οφείλουμε να το κρατήσουμε.

Η συνέχεια, η διαχείριση των παικτών και η αρχή της δυσκολίας για τον κόουτς

Εδώ ακριβώς είναι ένα καινούργιο turning point της φετινής ποδοσφαιρικής ιστορίας για την ΑΕΚ. Στο πρώτο, αυτό της απαίτησης για νίκη επί του Ολυμπιακού, η ομάδα δεν τα κατάφερε αν και δικαιούται να έχει το παράπονό της για τη φάση-κλειδί με το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε στον Βράνιες. Τώρα βρίσκεται μπροστά σε ακόμα μία κομβική στροφή, ενώπιον της ανάγκης να τελειώσει με δύο νίκες το έτος, κόντρα στον Ιωνικό και στον ΟΦΗ. Μοιάζουν με εύκολες υποθέσεις, όμως δεν είναι.

Βαθμολογικά εξετάζοντας την πορεία της ΑΕΚ, ελάχιστες διαφορές έχει σε σχέση με πέρυσι, τέτοια εποχή. Για την ακρίβεια, έχει 3 περισσότερους βαθμούς, στον ίδιο αριθμό αγώνων. Βρίσκεται ξανά σε ένα πολύ πονηρό σταυροδρόμι, υπό το φόβο -που η ασυνέπεια των προηγούμενων ετών ενισχύει- να χάσει και πάλι τον προσανατολισμό της και μαζί την απόσταση από την πρώτη θέση. Όχι επειδή επί της ουσίας τη διεκδικεί, αλλά διότι είναι ζωτικής σημασία για τον οργανισμό της να βρίσκεται κοντά σε αυτήν.

Είναι το σημείο που ο Αργύρης Γιαννίκης θα κληθεί να λειτουργήσει μέσα από περισσότερη πίεση όχι γιατί ο ίδιος απειλείται, αλλά επειδή προφανώς αντιλαμβάνεται ότι όλα κυλούν πιο ομαλά και ήρεμα για τη δουλειά που θέλει να παρουσιάσει, όταν αυτή συνδυάζεται με νίκες. Έχει άλλωστε αρκετά πράγματα να σκεφτεί και να ζυγίσει, ένα εκ των οποίων είναι το αν θα πρέπει να ανοίξει λίγο περισσότερο το rotation και να ενεργοποιήσει παίκτες που έχει αφήσει πίσω στην ιεραρχία.

Κάπως οξύμωρο μου ακούγεται να λογίζεται ο Γέβτιτς ως ποδοσφαιριστής ο οποίος θα εμφανίζεται στο γήπεδο για 2-3 στημένα στα τελειώματα των αγώνων, ενώ αδυνατώ να καταλάβω γιατί μπήκε ο Τάνκοβιτς στο 88′ του ματς και τι περίμενε αλήθεια ο προπονητής από εκείνον. Περισσότερο χρόνο έφαγε από την ΑΕΚ αυτή η διαδικασία, παρά συνέβαλε στο να προκύψει κάτι ουσιώδες.

Στο τέλος της ημέρας, ειδικά μετά από παιχνίδι στο οποίο είναι άκυρο να υπεισέλθει κάποιος σε τακτικές αναλύσεις, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το να κρατάς ψηλά το κεφάλι και να επιστρέφεις άμεσα σε διαδοχικές νίκες. Αυτή είναι η κατάσταση που θα πείσει ότι όντως η Ένωση αλλάζει. Το «προχώρα Γιαννίκη και φτιάξε την ομάδα» που περίπου 40 φίλοι της ΑΕΚ είπαν στον προπονητή μετά το ματς, είναι η ουσία και όχι το περιτύλιγμα της επόμενης ημέρας. Συνεχίζεις την προσπάθεια και δίνεις τις απαντήσεις. Ακόμα κι αν ο καιρός εξακολουθήσει να είναι άστατος.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X