Τσάβι: «Η μπάλα είναι ο θησαυρός μας» (VIDEO)

Τσάβι - κορωνοϊός σημειώσατε άσο (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Δείτε ποια είναι η φιλοσοφία του Τσάβι και με την οποία πρόκειται να πορευτεί η Μπαρτσελόνα για τα επόμενα χρόνια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τον Οκτώβριο ο Τσάβι, ως προπονητής τότε της Αλ Σαντ, εξηγούσε, σε ένα προπονητικό masterclass, την αγωνιστική φιλοσοφία του.

Σε εκείνο το βίντεο, ο Τσάβι άρχιζε ως εξής: «Οι ομάδες μου πρέπει να έχουν την μπάλα. Όχι απλά για να την έχουν, αλλά για να δημιουργούν, να κάνουν επιθέσεις, να κυνηγούν το γκολ. Υποφέρω όταν δεν έχουμε την μπάλα, το ίδιο ένιωθα και ως ποδοσφαιριστής».

Ο παλαίμαχος άσος της Μπαρτσελόνα δίνει μεγάλη σημασία στην υπεραριθμία μέσα στον αγωνιστικό χώρο: «Προσαρμοζόμαστε ανάλογα τον αντίπαλο και τις καταστάσεις. Αν, για παράδειγμα, οι αντίπαλοι παίζουν με τρεις επιθετικούς, τότε η άμυνα θα γυρίσει σε τετράδα, ώστε να έχουμε πάντα υπεραριθμία».

Για τον Τσάβι, η παρουσία ενός έξτρα παίκτη δεν σημαίνει τίποτα χωρίς την ταυτόχρονη και σωστή λειτουργία της πίεσης. «Θέλουμε να ανοίξουμε το γήπεδο όσο πιο πολύ γίνεται. Θέλουμε να δώσουμε το μέγιστο βάθος. Όλοι πιέζουν, όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι», καταλήγει ο Τσάβι.

Ο Τσάβι ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του θα παίζει πάντα με σκοπό να επιτεθεί και να δημιουργήσει. Όπως τονίζει: «Τι με ενδιαφέρει πιο πολύ; Να παίζουμε την περισσότερη ώρα στο μισό του αντιπάλου μας».

Στο build up από την άμυνα, ο Τσάβι είναι ξεκάθαρος. Αφήνει ψηλά τους ακραίους και το πλάτος επιτυγχάνεται με μικρές αλλαγές στις θέσεις των τριών αμυντικών και των χαφ. Η «κολώνα» είναι η εξής: Από τους πέντε της μεσοαμυντικής γραμμής, ο τερματοφύλακας έχει πάντα δύο δίπλα του. Μετά, ο τρίτος ανοίγεται στα δεξιά και ο τέταρτος στα αριστερά. Ένας μένει ως κεντρικό σημείο του κάδρου και οι δυο επιθετικοί χαφ κατεβαίνουν για να βοηθήσουν. Με βάση αυτό το πλάνο, η ομάδα που έχει την μπάλα έχει οκτώ ενεργούς παίκτες και οι αντίπαλοι (που πρέπει να ανησυχούν για τον επιθετικό και τους δύο ακραίους) μένουν με έξι. Ο στόχος εδώ είναι να βρεθεί ο ελεύθερος και να γίνει η μετατόπιση από την άμυνα στο κέντρο, ανάλογα φυσικά και πως θα επιλέξουν να πιέσουν οι αντίπαλοι.

Ο Τσάβι ξεκινά την ανάλυση με την υπεραριθμία και δείχνει (όπως θα δείτε στο 7ο λεπτό του βίντεο) πως ο ρόλος του Μπουσκέτς θα είναι – ξανά – κομβικός, αφού από εκεί θα ξεκινήσει η άνεση για την κατοχή. Αυτός, το κλασικό «εξάρι» δηλαδή, μαζί με τα «οκτάρια» μπροστά του, καθορίζουν το τέμπο και το πού θα μεταφερθεί η μπάλα, πάντα με γνώμονα το πού υπάρχουν προοπτικές για υπεραριθμία. Για παράδειγμα, αν οι αντίπαλοι μέσοι παίζουν «κλειστά», τότε η εντολή θα αφορά την αλλαγή του σκηνικού προς τα πλάγια.

Όλα περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα: Κατοχή – Υπεραριθμία – Συνεργασίες – Εκμετάλλευση χώρων.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του, ο Τσάβι υπογράμμισε και το εξής: «Όταν ανέλαβα την θέση του προπονητή στην Αλ Σαντ, έπρεπε να αλλάξουμε λίγο την φιλοσοφία μας. Οι παίκτες μας έπρεπε να καταλάβουν ότι η μπάλα δεν είναι βόμβα. Η μπάλα είναι θησαυρός και είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς. Η κατοχή της μπάλας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να υποφέρουμε με την ευθύνη της κατοχής. Πρέπει να απολαμβάνουμε τις στιγμές που έχουμε την μπάλα σε εμάς».

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X