Τζούλια Νόβα: «Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο κόσμος πεινάει εκεί»

Τζούλια Νόβα: Αντιδράσεις στο Instagram για τη φωτογραφία με τη μπλούζα της Σοβιετικής Ενωσης (ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια εκθαμβωτικής ομορφιάς 35χρονη, μοντέλο και πρώην συμπαρουσιάστρια του τηλεοπτικού «Τροχού της Τύχης», ουκρανικής καταγωγής, δηλώνει πως νοσταλγεί τη Σοβιετική Ενωση. Την οποία στην ουσία η ίδια δεν γνώρισε ποτέ.

Οι ευαίσθητες κεραίες, από τις δύο άκρες του πολιτικο-ιδεολογικού φάσματος, αριστερά και δεξιά, κατέγραψαν αμέσως τη δόνηση που προκάλεσε η πολύκροτη πλέον φωτογραφία της Τζούλιας Νόβα σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram. Η απήχησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιστοποιείται από τους 169.000 followers, εκ των οποίων περίπου 25.000 επαίνεσαν την ανάρτησή της χαρίζοντάς της άφθονα like.

Χαμογελαστή και, κατά τα φαινόμενα, υπερήφανη, η ξανθή καλλονή ποζάρει φορώντας λευκή μπλούζα με το ιστορικό αρκτικόλεξο CCCP – ΕΣΣΔ στα καθ’ ημάς. Αριστερά και πάνω από την καρδιά, το ίδιο T-shirt φέρει το τιμημένο σφυροδρέπανο. Αμφότερα τα εθνικά σύμβολα της πάλαι ποτέ Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Το ότι η Τζούλια την τρέχουσα περίοδο εγκυμονεί θα μπορούσε να εκληφθεί και αυτό ως ένας επιπλέον συμβολισμός, ενδεχομένως ως κρυπτογραφημένη υπόσχεση ότι η επανάσταση εξακολουθεί να κυοφορείται.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Τζούλια Νόβα στο «ΘΕΜΑ», ποτέ δεν περίμενε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση θα προκαλούσε τόση αναταραχή. Και επειδή ακριβώς η ίδια δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσος ζόφος κρυβόταν στο κουτί της Πανδώρας που άνοιξε (κατά λάθος, σύμφωνα με τα λεγόμενά της) μετά τις πρώτες έξαλλες αντιδράσεις, εν αγνοία της η Τζούλια έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στην πυρκαγιά. Γράφοντας προς όσους την κατέκριναν ότι «επειδή οι γονείς μου μού έχουν μιλήσει, γι’ αυτό δεν έχω πρόβλημα να φορέσω αυτή την μπλούζα. Οσο ήταν η Σοβιετική Ενωση, δεν πείνασε κανείς, είχε δωρεάν παιδεία, δωρεάν νοσηλεία και γενικά ο κόσμος δεν είχε κακή ποιότητα ζωής». Πιθανότατα η Τζούλια Νόβα να ανήκει στους αρνητές της αιματηρής περιπέτειας της Ουκρανίας. Και έχοντας άγνοια των ιστορικών βασάνων της γενέτειράς της, να μη γνωρίζει ότι επί Στάλιν οι Ουκρανοί αγρότες αφανίστηκαν στην αρχή της δεκαετίας του 1930. Το όραμα του περάσματος από τις μικρο-ιδιοκτησίες στην κεντρική, κρατική διαχείριση της αγροκτηνοτροφίας μέσω των κολχόζ κόστισε τη ζωή σε 5 εκατομμύρια Ουκρανούς. Για περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος, οποιοσδήποτε, της Τζούλιας Νόβα μη εξαιρουμένης, θα μπορούσε να ανατρέξει στο συγκλονιστικό βιβλίο της ιστορικού Αν Απλμπάουμ «Ο Κόκκινος Λιμός – Ο πόλεμος του Στάλιν εναντίον της Ουκρανίας».

Οπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ», η επιλογή να φορέσει τη συγκεκριμένη μπλούζα ήταν εντελώς τυχαία, ενώ δεν είχε καμία διάθεση να προκαλέσει ή τουλάχιστον να κάνει δημόσια κάποια πολιτική τοποθέτηση. Επειδή όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του σεξισμού, των στερεοτύπων και των έμφυλων προκαταλήψεων, ότι δηλαδή εξ ορισμού μια «ξανθιά κούκλα δεν δικαιούται να εκφράζει δημόσια τη γνώμη της», το «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε στην ίδια την Τζούλια Νόβα. Η οποία, καταρχάς, δήλωσε απερίφραστα ότι «αν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ενωση εγώ και η οικογένειά μου ίσως να ζούσαμε ακόμα εκεί. Μετά τη διάλυσή της έγιναν τα χειρότερα. Μόνο ευχάριστες είναι οι παιδικές μου αναμνήσεις».
Εζησες τα τελευταία χρόνια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η οποία διαλύθηκε το 1991. Ωστόσο, τι έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου;

Μεγάλωσα στην Ουκρανία επί Σοβιετικής Ενωσης και δεν βίωσα άσχημες καταστάσεις. Τι γινόταν τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40, αλλά και πιο μετά, αυτά τα έχει γράψει η Ιστορία. Υπήρχαν πείνα, βία, σκοτωμοί, μόνο που αυτά δεν τα έζησα ούτε εγώ αλλά ούτε και οι γονείς μου, για να ξέρουμε. Τα μόνο που θυμάμαι έντονα από τα χρόνια τα δικά μου είναι η ευγένεια και η αθωότητα των ανθρώπων.

Οι γονείς σου σε τι κλίμα έζησαν;

Από τους γονείς μου και τους φίλους μας δεν έχω ακούσει αρνητικά πράγματα για τη ζωή στην πρώην Σοβιετική Ενωση, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μετά. Εγώ έζησα το τέλος της και λίγο το μετά. Δεν είχαν καμία σχέση τα χρόνια αυτά με τα προηγούμενα. Εμείς δεν περνούσαμε άσχημα. Από τους γονείς μου ξέρω πως μετά τις σπουδές το κράτος σε βοηθούσε να βρεις δουλειά. Η παιδεία ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα, τα νοσοκομεία και οι νοσηλείες γίνονταν με την υποστήριξη του κράτους, ενώ πολλά ήταν και τα προνόμια για τους πολύτεκνους.

Οταν φύγατε από την Ουκρανία, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πώς ήταν η κατάσταση;
Θα πω για καταστάσεις που έζησα – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δυστυχώς, μόλις διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση ζήσαμε την απόλυτη καταστροφή στη χώρα μου την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να φύγουμε από εκεί και για διάφορους άλλους λόγους. Ισως αν υπήρχε ακόμα το πρώην καθεστώς να ζούσαμε ακόμα εκεί. Διαλύθηκε μεμιάς η χώρα, έχασαν όλοι τα χρήματά τους, είχαμε φτώχεια, έκλειναν εργοστάσια, χάθηκαν δουλειές, έγιναν πολλά. Ο λόγος που εμείς φύγαμε, πέρα από τη νέα κατάσταση στη χώρα, ήταν κυρίως γιατί η μητέρα μου είχε αρρωστήσει και οι γιατροί τής έλεγαν πως έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα. Θεωρώ όμως πως ακόμα κι αυτό να μην είχε συμβεί κάποια στιγμή θα φεύγαμε.

Σχετικά με την ανάρτηση της φωτογραφίας που έκανες με το μπλουζάκι με το σφυροδρέπανο και τα αρχικά της πρώην Σοβιετικής Ενωσης τι έχεις να πεις;
Το μπλουζάκι αυτό δεν είναι καν δικό μου, είναι μιας φίλης μου και έτυχε να το φορέσω εγώ την ημέρα εκείνη. Θα πηγαίναμε μια βόλτα και είχα ντυθεί αρκετά ζεστά, ωστόσο ο καιρός άλλαξε και εκεί που περίμενα πως θα είχε δροσιά, τελικά άρχισα να ζεσταίνομαι. Επειδή εκείνη την ώρα βρισκόμασταν κοντά στο σπίτι της φίλης μου, της ζήτησα να μου φέρει ένα μπλουζάκι κι εκείνη μου έδωσε αυτό. Η φίλη μου είναι επίσης από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Δεν σκέφτηκες τις αντιδράσεις και ότι ίσως προκαλούσες τους ακολούθους σου;
Οταν είδα την μπλούζα μου άρεσε πολύ και ήθελα να τη φορέσω γιατί μου ξύπνησε όμορφες αναμνήσεις. Εχω γεννηθεί στην πρώην Σοβιετική Ενωση και από εκείνα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ωραία πράγματα. Ετσι αποφάσισα να βγάλω μια φωτογραφία δείχνοντας την εγκυμοσύνη μου, γιατί αυτός ήταν ο στόχος μου και τίποτε άλλο. Η εικόνα ήταν τόσο όμορφη γιατί όμορφα ήταν και τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή, τα οποία έγραψα και στη λεζάντα. Δυστυχώς όταν την ανάρτησα δεν κατάλαβα αρχικά τι γινόταν. Ξαφνιάστηκα, τρελάθηκα, γιατί το μυαλό μου δεν είχε υπολογίσει όλο αυτό το αρνητικό σκηνικό. Στεναχωρήθηκα που ο κόσμος έβγαλε τόσο αρνητισμό προς το μέρος μου γιατί στόχος μου δεν ήταν να προκαλέσω.

Οσοι μπήκαν στη διαδικασία να σε σχολιάσουν σε ακολουθούσαν εδώ και καιρό;
Αυτοί που με σχολιάζουν όλες αυτές τις ημέρες αρνητικά δεν είναι πραγματικοί ακόλουθοί μου. Ξαφνικά είδαν τη φωτογραφία μου και αποφάσισαν να γράψουν το μακρύ τους και το κοντό τους. Είναι άτομα τα οποία χρησιμοποιούν ένα δικτατορικό τρόπο για να εκφράσουν αυτό που θέλουν.

Τι λες σε όλους αυτούς που σε κατέκριναν;
Σε δημοκρατία ζούμε, γι’ αυτό και θεωρώ πως μέσα σε πλαίσια μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική, ποτέ δεν έχω εκφράσει δημόσια τα πολιτικά μου πιστεύω και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα, είναι δικαίωμα του καθενός. Από την άλλη και αυτή να είναι η πολιτική μου ιδεολογία, δεν αφορά κανέναν. Εχουμε δημοκρατία και μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα και όπως θέλω.

Ποια σχόλια σε πείραξαν περισσότερο;
Τα χειρότερα σχόλια, αυτά που με αναστάτωσαν περισσότερο ήταν αυτά που μιλούσαν για το αγέννητο παιδί μου. Ηταν απαράδεκτα, μου έλεγαν να χάσω το παιδί μου, τι πράγματα είναι αυτά;! Ηθελα να ’ξερα, ψυχή δεν έχουν μέσα τους όσοι γράφουν τέτοια πράγματα; Ελεος! Εχω σταματήσει να ασχολούμαι πλέον με τα σχόλια δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που κατάλαβα είναι πως ό,τι και να πεις, ό,τι και γράψεις, ο καθένας θα πει το δικό του. Δεν σκέφτηκα στιγμή να κατεβάσω τη φωτογραφία και δεν θα το κάνω. Εγώ δεν έκανα κάτι κακό, όσοι θέλουν να με βρίζουν, ας συνεχίσουν. Οι πραγματικοί followers και όσοι με ξέρουν κατάλαβαν ευτυχώς το νόημα της ανάρτησης και το πώς εκφράστηκα.

Τη δική του τοποθέτηση στα προσωπικά του social media για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν κατά της επίμαχης φωτογραφίας με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Νόβα έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε: «Η Τζούλια Νόβα έχει κάθε δικαίωμα να βγάλει αυτή τη φωτό, να έχει γνώμη και να τη λέει δημόσια. Η αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματός της, και μάλιστα με χρήση σεξιστικών στερεοτύπων και ακραίου αντικομμουνισμού, είναι απαράδεκτη, προσβλητική και εντελώς αντιδημοκρατική».

Σχετικά με την ανάρτηση του πολιτικού η Τζούλια Νόβα λέει: «Φυσικά και τον γνωρίζω ως πολιτικό τον κ. Παπαδημούλη. Ουσιαστικά τα όσα αναφέρει στο μήνυμά του είναι τα όσα υποστηρίζω κι εγώ όλες αυτές τις ημέρες. Σε δημοκρατική χώρα ζούμε και ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X