Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Μαγιορκίνης: 30% μείωση σε διαγνώσεις στην Αθήνα και 20% σε Θεσσαλονίκη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους. Ανησυχεί η μετάλλαξη Μu; Πότε θα πούμε αντίο στις μάσκες.

Οι ανεμβολίαστοι θα περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

«Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά» ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω στο 20-30% είναι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που συμβάλλει στην περαιτέρω διασπορά και έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά διότι πολλοί είναι κοινωνικά δραστήριοι και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα μέτρα.

Παράλληλα, εκτίμησε πως πλέον βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, ωστόσο δεν θέλησε να προχωρήσει σε προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο, μιας και τώρα παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας.

Ακόμη, εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

«Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις και λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων τους και εκτός σχολείου, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο και υπάρχει ένα σχέδιο για στοχευμένο testing, με το οποίο θα μπορούμε να περιορίσουμε την όποια πιθανή αύξηση παρατηρηθεί. Σύμφωνα και με μελέτη που έχουμε κάνει στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί. Αν αυτό τηρηθεί ευλαβικά δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση» εξήγησε.

Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ σχετικά με το πότε πετάμε τις μάσκες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Θα δυσκολευτώ να πω πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Αυτή τη στιγμή τις χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους. Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμό της κινητικότητας τους καθόλου. Θα έχει χτιστεί ένα πολύ πιο υψηλό τείχος ανοσίας. Θα είναι σίγουρα πιο φυσιολογικά από τα περσινά» διευκρίνισε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Μu, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, όμως η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει αύξηση στις χώρες της Νοτίου Αμερικής.

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, χωρίς να βλέπουμε σημαντική αύξηση της συχνότητας της σε αυτές. Στην Ελλάδα έχει απομονωθεί σε λίγα κρούσματα από τις αρχές καλοκαιριού, χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων έγινε εκείνη τη χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Όπως είπε και ο ΠΟΥ είναι υπό παρατήρηση. Την παρακολουθούμε και κοιτάμε τη συχνότητα της και αναλόγως το πως θα κινηθεί θα καταλάβουμε και τη δυνατότητα της να επηρεάσει τον εμβολιασμό» επεσήμανε.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X