Φέτος το παιχνίδι, παίζεται αλλιώς

Φέτος το παιχνίδι, παίζεται αλλιώς
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης «φέρνει» στα φετινά δεδομένα της ΑΕΚ, την κορυφαία περυσινή μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, που ήταν ο Λιβάι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ στις τελευταίες μέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, πήρε φέτος τον Τσούμπερ, τον Γέβτιτς και λίγο πριν τον Άμραμπατ. Δεν βάζω την αγορά των ελεύθερων, διότι αυτή είναι ακόμα ανοιχτή. Πέρυσι, στο αντίστοιχο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, η ΑΕΚ είχε αποκτήσει τον Λιβάι, τον Τάνκοβιτς και τον Νεντελτσεάρου. Ο Ρουμάνος στόπερ δεν βρίσκεται πλέον στην ομάδα και ο Σουηδός «έπαιζε» την θέση του στο ρόστερ μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και έμεινε κυρίως λόγω της δικής του αποφασιστικότητας για να δείξει και να διεκδικήσει πράγματα στην φετινή ομάδα.

Είναι σχετικά προφανές, πως οι φετινές τελευταίες προσθήκες, είναι πολύ ποιοτικότερες σε σχέση με την περυσινές, κρίνοντας με μετρήσιμα και αντικειμενικά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Από την άλλη μεριά, έχει πολύ μεγάλη σημασία και φέτος, όπως φυσικά είχε και πέρυσι, πόσο θα «κουμπώσουν» και θα «δέσουν» οι παίκτες με την ομάδα, η χημεία που θα αποκτήσουν και το αγωνιστικό πλάνο που θα υπάρχει για να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν όλα όσα μπορούν. Και όλα αυτά, μόνο ο καθρέφτης του γηπέδου μπορεί να τα δείξει.

Μια μεγάλη και σωστή επένδυση

Στην τριάδα πάντως των κινήσεων της τελευταίας στιγμής που έκανε πέρυσι η ΑΕΚ, ήταν ο Λιβάι. Πρόκειται για έναν παίκτη που το ποσό που ξόδεψε η ομάδα για να τον αποκτήσει, δεν ξεπεράστηκε στην φετινή μεταγραφική περίοδο. Παρόλο που αποκτήθηκαν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και με βαρύ βιογραφικό. Για να έχετε και μια τάξη μεγέθους, όταν θα κληθεί στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ να ενεργοποιήσει την οψιόν για αγορά του παικταρά Τσούμπερ από την Άιντραχτ, θα χρειαστεί να δώσει δυο εκατομμύρια. Ποσό μικρότερο απ’ αυτό που έδωσε πέρυσι για να αποκτήσει τον Λιβάι και όχι στο 100% των δικαιωμάτων του.

Ο Γκαρσία ήταν και είναι μια μεγάλη επένδυση για την ΑΕΚ. Εξ ου και κάποιες κρούσεις για πώληση φέτος το καλοκαίρι, που ήταν της τάξεως των 7 ή 8 εκατομμυρίων, πήγαν κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Λιβάι είναι μεγάλη επένδυση και απ’ όποια πλευρά και αν το δεις είναι μια επένδυση στην σωστή κατεύθυνση. Έτσι ακριβώς όπως πρέπει να κινούνται οι μεγάλες ομάδες. Με ποδοσφαιριστές που της δίνουν αγωνιστική υπεραξία μέσα στο γήπεδο και παράλληλα της αυξάνουν την αξία των περιουσιακών της στοιχείο.

Όχι πια, όλα αυτός

Στην περυσινή σεζόν δεδομένα ο Γκαρσία ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά και αυτός που ξεχώρισε. Όμως μιλάμε για μια σεζόν προβληματική, κακή και στο ταμείο απολύτως αποτυχημένη. Επομένως αυτό που επί της ουσίας έδωσε ο Λιβάι, ήταν κάποια δείγματα του τεράστιου ταλέντου του, αλλά και κάποιες εξαιρετικά εφήμερες χαρές, όπως το γκολ του με απευθείας κόρνερ, η ασίστ του στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, το φάουλ με τον Άρη και τα δυο γκολ με τον ΠΑΟ. Αλλά γενικώς την μοίρα της ΑΕΚ, δεν μπόρεσε να την αλλάξει. Και δεν θα μπορούσε και θα ήταν και άδικη μια τέτοια απαίτηση.

Φέτος ωστόσο το παιχνίδι και για τον Γκαρσία, θα παίζεται αλλιώς. Φέτος ο Λιβάι θα έχει και πλάνο, θα έχει και στηρίγματα στην επίθεση, αλλά θα έχει και φουλ ανταγωνισμό. Κάτι που υποθέτω πως και ο ίδιος ο Γκαρσία το ήθελε και αισθανόταν πως το είχε ανάγκη, αλλά που θα είναι και μια μεγάλη πρόκληση γι αυτόν. Δείτε κάτι. Πέρυσι όλη η ΑΕΚ κρεμόταν από τα πόδια, από την ταχύτητα, από τις εμπνεύσεις του Λιβάι. Αυτή ήταν η αγωνιστική της πραγματικότητα. Και φυσικά ήταν πολύ εύκολο να την διαβάσει κάθε αντίπαλος. Αλλά πολύ δύσκολο να ζήσει και η ομάδα και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μέσα απ’ αυτήν.

Ειδικά από τον Γενάρη και μετά, το πλάνο που είχε η ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι, ήταν να ψάχνει τον Γκαρσία και να περιμένει απ’ αυτόν να περάσει όλους τους αντιπάλους και είτε να βάλει γκολ, είτε να δώσει ασίστ. Σε κάποια λίγα ματς έγινε, σε κάποια πολλά ματς ήταν αδύνατον να γίνει, διότι ως σχέδιο είναι ότι πιο αντιποδοσφαιρικό μπορεί να υπάρξει. Ούτε υπήρχε πλάνο για το πώς θα πάρει την μπάλα ο Λιβάι, ούτε υπήρχαν οι παίκτες που μπορούσαν να τραβήξουν πάνω τους την αντίπαλη άμυνα, για να βρει τους χώρους που ήθελε.

Στηρίγματα και πλάνο

Τώρα το πράγμα, είναι αλλιώς. Ο Γκαρσία είναι πολύ πιθανό να παίζει σε μια τριάδα πίσω από τον φορ, με Τσούμπερ και Άμραμπατ. Ή με μια τετράδα με Τσούμπερ, Άμραμπατ και Γέβγιτς. Με ποδοσφαιριστές δηλαδή, που αφενός αν ο αντίπαλος αποφασίσει να τους αφήσει για να επικεντρωθεί πάνω στον Λιβάι, θα στήσουν πάρτι και αφετέρου που ξέρουν πολύ καλά να μοιράζουν το παιχνίδι και να ταίζουν τους συμπαίκτες τους. Ο Άμραμπατ είχε πάντα περισσότερες ασίστ από γκολ και ο Τσούμπερ είδατε πως έκοψε στην μέση την εθνική μας για να δώσει μπάλα πάρε – βάλε στον Βάργκας.

Και φυσικά ο Μιλόγεβιτς δεν πρόκειται να έχει την λογική του να ψάχνει με μακρινές μπαλιές τα πόδια του Γκαρσία και από εκεί και πέρα το τι θα γίνει θα το βρει η υπηρεσία. Ούτε είναι τέτοιος προπονητής και έχει και τα εργαλεία στα χέρια του, προκειμένου να υπάρχει ένα πλάνο για το πώς θα φτάσει η μπάλα όταν πρέπει και όπως πρέπει όχι μόνο στον Λιβάι, αλλά σ’ όλους τους παίκτες στην μεσοεπιθετική γραμμή. Φυσικά, για να ξέρουμε και τι μας γίνεται, αυτό δεν θα το πετύχει πατώντας ένα κουμπί, αλλά με χρόνο και πολλή δουλειά.

Επίσης υπάρχει και μια ακόμα σημαντική παράμετρος για τον Γκαρσία. Στην περυσινή σεζόν, ο μόνος λόγος για να βγει από την ενδεκάδα, ήταν ιατρικός. Δεν βοηθάει κανέναν ποδοσφαιριστή αυτό, ακόμα και αν είναι ο καλύτερος του κόσμου. Ειδικά αν είναι στην φάση που θέλει να κάνει το μεγάλο του ξεπέταγμα. Φέτος το πράγμα είναι αλλιώς. Τώρα που ο Λιβάι είναι τραυματίας, βλέπει πως στην θέση του παίζει ένας ποδοσφαιριστής με την ποιότητα του Άμραμπατ, που ως δεξί εξτρέμ έδωσε τις δυο ασίστ στο φιλικό με τον Βόλο. Επομένως αντιλαμβάνεται πως φέτος ενδεχομένως να μένει εκτός ενδεκάδας και για αγωνιστικούς λόγους. Και αυτό είναι βέβαιο πως θα τον τσιτώσει πολύ και θα του βγάλει ακόμα περισσότερο, όλα τα όπλα του ταλέντου του. Ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να γίνει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X