Τσιάρτας: «Το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλει ξερίζωμα»

Τo post τού Τσιάρτα ανάβει φωτιές στην ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Βασίλης Τσιάρτας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ο Δρόμος προς το Euro 2020». Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και για την εθνική μας ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το Euro 2004:

«Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να ξεχαστεί ούτε να φθαρεί με τον χρόνο. Πιστεύω ότι είναι κάτι που με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονο στη μνήμη μας να θυμόμαστε τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήμασταν τυχεροί που το βιώσαμε και το πετύχαμε. Μακάρι να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα όμως και να επαναληφθεί αυτή η επιτυχία, η πρώτη φορά νομίζω ότι δεν ξεχνιέται εύκολα. Νιώθουμε πάρα πολύ υπερήφανοι ακόμη και θα συνεχίσουμε να νιώθουμε έτσι για τη χώρα μας, για τους Έλληνες, γι’ αυτήν την τεράστια επιτυχία. Αν δούμε πώς πετύχαμε αυτή την διάκριση και τι καταφέραμε, στο τέλος της ημέρας κάνοντας τον απολογισμό είναι αυτές οι δύο λέξεις που κάνουν και τη διαφορά ”Βάλαμε το εμείς πάνω από το εγώ”. Ήταν και καλή φουρνιά, ήμασταν παίκτες με προσωπικότητες που θέλαμε να πετύχουμε. Δεν το κρύβω ότι ο στόχος μας ήταν να πετύχουμε μία νίκη, παρότι μέσα μας φούντωνε η φλόγα για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται και απλά με την κατάκτηση του τροπαίου βάλαμε φωτιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Ωραία όλα αυτά που λέγονται, ότι έρχεται ο Άγγλος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε Αγγλία. Ωραίες οι συστάσεις κι όλα όσα ακούγονται, αλλά για μένα το ”κλειδί” είναι η βούληση που θα έχει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιες ριζικές αλλαγές. Το σύστημα θέλει ξερίζωμα. Δεν θέλει ρετουσάρισμα. Άρα αυτό δεν το έχουν οι Άγγλοι αποκλειστικότητα, ούτε οι Ισπανοί, ούτε κανένας. Επομένως είναι εφαρμόσιμο και εδώ. Υπάρχει η βούληση όμως; Υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα που θα μπορέσουν να στελεχώσουν μια τέτοια προσπάθεια ώστε να μπορέσει να πειστεί ο κόσμος; Γιατί μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός. Άρα φτιάχνοντας το ποδόσφαιρο, μπορείς να φτιάξεις και μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αντίστροφα δεν γίνεται. Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Για να πάψουν να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο κατά το δοκούν και όπως τους βολεύει. Ακόμα και οι κυβερνήσεις. Ήμουν νέος και γέρασα να ακούω ότι το ποδόσφαιρο θα εξυγιανθεί. Θέλω να πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν στηρίξουν με νύχια και με δόντια το όποιο μνημόνιο συμφωνηθεί, δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα.

Και εμείς, τα παιδιά του 2004, αλλά και άλλα παιδιά, έχουμε την τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε. Τις εμπειρίες τις έχουμε. Δεν παίζαμε μόνο μπάλα. Συναναστρεφόμασταν και με παράγοντες και γνωρίζαμε πώς είχε η κατάσταση. Δεν είπαμε ότι γνωρίζουμε από οικονομικά και νομικά. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση από άτομα που γνωρίζουν από οικονομικά και νομικά. Και μην μου πει κανένας απ’ όλους αυτούς τους παράγοντες ότι κουβαλάει καμιά εμπειρία από την κοιλιά της μάνας του γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καλό θα ήταν να μην χλευάζουν και να μην μιλάνε με άσχημο τρόπο για τα παιδιά του 2004 γιατί και παραστάσεις έχουμε και εμπειρία από το εξωτερικό και δημόσιες σχέσεις που δεν τις έχει κανένας απ’ αυτούς. Το παν δεν είναι το χρήμα. Το παν είναι το να θέλεις να βαδίζεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να αναλάβουμε όμως, θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια για όλους. Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει να κοιτάει τα της ομάδας του, η ΕΠΟ έχει να κοιτάει τα του ποδοσφαίρου, η κυβέρνηση να είναι εκεί σε περίπτωση που πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά. Αλλά οι 5 άξονες που πρέπει να μπουν για να μπορέσει αυτό το πράγμα να λειτουργήσει, θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα. Να ισχύουν τα ίδια για όλους και όχι κατ’ εξαίρεση. Και όχι να υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι όχι απλώς δεν εφαρμόζονται, αλλά αλλάζουν. Είναι κάτι απλό αλλά το όπλο είναι και δύσκολο».

Για το επερχόμενο Euro 2020:

«Έχει ”απλωθεί” το ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερης δυναμικότητας ομάδες να εξαντλούν τις όποιες πιθανότητες έχουν. Δεν είναι εύκολο να κάνεις προγνωστικά. Είναι κάτι πρωτοποριακό αυτό που θα γίνει. Για μένα αλλάζουν πολλά και κυρίως το κομμάτι της ψυχολογίας που για μένα είναι το σημαντικότερο. Θα είναι διαφορετικό και για τους παίκτες αλλά και για τους φιλάθλους. Είναι κάτι σαν προκριματικά με τόσες πόλεις. Σαν να είναι η συνέχεια της προκριματικής φάσης. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως. Για μένα κριτήριο είναι πάντα το πώς τελειώνουν τη σεζόν οι παίκτες, οι οποίοι είναι βαρόμετρα».

Για την εθνική ομάδα:

«Δυστυχώς από το 2014 και μετά γκρεμίστηκε όλο αυτό που είχε χτιστεί την προηγούμενη δεκαετία. Για να οικοδομηθεί ξανά όλο αυτό χρειάζεται χρόνος, στήριξη, υπομονή. Ο Φαν’τ Σιπ μέχρι στιγμής αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους παίκτες που έχει στη διάθεση του. Βέβαια ακόμα δεν έχουμε δει τι μπορεί να κάνει σε κρίσιμους αγώνες. Αυτό που βλέπω από την αρχή μέχρι σήμερα είναι κάτι που σταδιακά βελτιώνεται. Βρισκόμαστε σε μια φάση που προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια ταυτότητα. Ο Αναστασιάδης δεν διαχειρίστηκε σωστά το κομμάτι της πρόκρισης. Όλα ήταν ”γιούργια” για να το πω λαϊκά. Ο Φαν’τ Σιπ βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να χτίζει πάνω σε σωστές βάσεις. Έχει τον Τάκη Φύσσα δίπλα του, που διαθέτει εμπειρία και την τεχνογνωσία των επιτυχιών. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να είναι καταλληλότερος. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από κάποιους ποδοσφαιριστές. Είναι μια ομάδα που δεν αποτελείται από σταρ. Τη διαφορά την κάνει το σύνολο».

Για το ότι ο Ντανιέλ Μπατίστα ήταν ο πρώτος ξένος που αγωνίστηκε στην εθνική Ελλάδας:

«Ήταν κάτι φυσιολογικό. Ο Ντανιέλ ήταν ένας παίκτης που πραγματικά βοήθησε και έκανε τη διαφορά. Ταυτίστηκε με την Ελλάδα. Είναι διαφορετικά και το βλέπουμε και το βιώνουμε και σήμερα με τους διάφορους που έχουν έρθει από παντού, τους εισβολείς. Είναι διαφορετικά να έρθει κάποιος στη χώρα σου και να προσαρμοστεί στα εδώ δεδομένα και διαφορετικά να έρθει και να επιβάλει το τι ισχύει στη χώρα του. Ο Ντανιέλ όμως ήταν ένα παιδί που ενσωματώθηκε, που έμαθε τη γλώσσα και ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα. Έναν τέτοιο άνθρωπο είναι πιο εύκολο να τον αποδεχτείς και να τον στηρίξεις».

Ποιες ομάδες ξεχωρίζει για το Euro:

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν γνωστές οι αποστολές, γιατί υπάρχουν παίκτες που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίες, άρα δεν ξέρουμε αν θα είναι στο Euro. Παίκτες-βαρόμετρα όπως ο Κέιν στην Αγγλία, η οποία έχει βάλει την μπάλα κάτω και μας έχει εκπλήξει με το ποδόσφαιρο που παίζει. Είναι μια ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ομάδες που συνήθως δεν είναι φαβορί, αλλά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φτάσουν μακριά. Για παράδειγμα η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

«Ο Γιάννης μια περίπτωση όπως αυτή του Ντανιέλ Μπατίστα. Είναι ένα παιδί, που οι γονείς του ήρθαν από τη Νιγηρία, αλλά προσαρμόστηκε και ακολούθησε τα του Έλληνα. Δεν ήρθε να επιβάλλει τα της Νιγηρίας. Εδώ έμαθε μπάσκετ, εδώ μεγάλωσε, εδώ έμαθε τη γλώσσα. Δεν ενόχλησε ποτέ, ούτε δημιούργησε κάποιο θέμα. Δηλαδή παιδιά σαν τον Γιάννη φυσικά και έχουν θέση στη χώρα μας. Τιμάει τη χώρα, την προβάλλει και αποτελεί παράδειγμα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X