Τραούστασον: Ο εθνικός ήρωας και ο πιο... καυτός εργένης της Ισλανδίας!

Τραούστασον: Ο εθνικός ήρωας και ο πιο... καυτός εργένης της Ισλανδίας!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάποτε οι Ισλανδοί ποδοσφαιριστές πάλευαν να αποδείξουν ότι δεν είναι… ανέκδοτο. Μετά το 2016, όμως, έγιναν ανάρπαστοι. Και η ΑΕΚ υποδέχεται τον πλέον… περιζήτητο: Τον Άρνορ Τραούστασον!

Είναι η χώρα του son και της dotir. Η χώρα που το 70% πιστεύει στα ξωτικά, τις νεράιδες και τους «κρυμμένους ανθρώπους». Η χώρα των 330.000 κατοίκων, που έχει application για να μην συνάψεις σχέση με μέλος της οικογένειάς σου. Η χώρα που δεν έχει κουνούπια, η χώρα που έχει 130 ηφαίστεια, η χώρα που δεν έχει στρατό, ναυτικό ή αεροπορία, η χώρα που απαγορεύει τα στριπτιτζάδικα και το πορνογραφικό υλικό, η χώρα που δεν έχει McDonald’s (ούτε Starbucks), η χώρα που δεν έχει ακριβές ωράριο στα καταστήματα, η χώρα για την οποία τα ανακαλύψαμε όλα πριν περίπου ένα χρόνο! Η ιστορία πάει κάπως έτσι…

«Είχα εξαντληθεί από την κούρσα που δεν μπορούσα να τρέξω άλλο. Απλώς άνοιξα τα χέρια μου και πανηγύρισα». Μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ή μερικά χιλιοστά χωρίζουν μια απλή στιγμή από μια τεράστια επιτυχία. Το γκολ του Άρνορ Ίνγκβι Τραούστασον στις 22 Ιουνίου του 2016 έκανε την Ευρώπη να μιλάει για την Ισλανδία. Αν ήταν ένα χιλιοστό πιο δεξιά η μπάλα, ο γκολκίπερ της Αυστρίας μπορεί να είχε αποκρούσει. Αν ήταν ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω στο τρέξιμό του, δε θα προλάβαινε να πλασάρει. Ο 23χρονος μέσος, όμως, ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Η Ισλανδία κέρδισε 2-1 και προκρίθηκε για να αποκλείσει και την Αγγλία στις 27 Ιουνίου, στη φάση των «16». Το όνειρο τελείωσε τέτοια ημερομηνία (σ.σ. 3/7), ένα χρόνο πριν. Για τους περισσότερους, ωστόσο, το όνειρο είχε μόλις εκπληρωθεί.

Παράνοια ή αλλιώς, ποδόσφαιρο στην Ισλανδία!

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έπεσαν πάνω του. Ο Άρνορ αντιλαμβανόταν ότι η ζωή του δε θα ήταν ποτέ πια ίδια. Δεν είχε καταλάβει καν τα πειράγματα των συμπαικτών του, οι οποίοι μεταξύ σοβαρού κι αστείου έλεγαν ότι έχει γίνει ανυπόφορος. «Δεν ξέρω τι μου λέτε, εγώ κατέβηκα από το βουνό», αστειευόταν με την αμηχανία του να ήταν εμφανής. Ο Τραούστασον είχε αναδειχθεί ο πιο καυτός εργένης της Ισλανδίας. Ήταν ο μοναδικός ανύπαντρος από την Εθνική ομάδα και μετά το γκολ κόντρα στην Αυστρία, το πρόσωπό του έπαιζε παντού!

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το βρίσκω τιμητικό να είμαι η εξαίρεση», θα έλεγε και ίσως στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση να είναι και εκείνος παντρεμένος. Ο Άρνορ είχε μια σύντομη σχέση με την Σόλμποργκ Γκουομπραντσντότιρ, η οποία αργότερα διαγωνίστηκε στο «Voice» της Ισλανδίας, ενώ από τις αρχές του χρόνου συνδέεται με την Αντρέα Γιόνασντοτιρ, μοντέλο και fashion blogger (αυτή η επιδημία), στο επάγγελμα.

Το δικό του το επάγγελμα, πάντως, ήταν για τους περισσότερους συμπατριώτες του κάτι περίεργο και ανήκουστο. «Δηλαδή, πώς είναι η καθημερινότητα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή; Έχεις προπόνηση καθημερινά;». Ακούγεται ως ανέκδοτο, όμως όντως ήταν μια ερώτηση που του έγινε για να αντιληφθεί ο μέσος Ισλανδός πώς είναι η ζωή του Τραούστασον και όσων άλλων τρελών αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, ο (κατά τα φαινόμενα) νέος παίκτης της ΑΕΚ είχε ακόμα μεγαλύτερη λόξα στο κεφάλι του. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών έπαιζε και μπάσκετ (!!), δηλαδή σε ποιον να το πεις και ποιος να σε πιστέψει; Πιθανόν να φταίνε τα γονίδια της Ούνα Κρίστιν και του Τράστι Χαφστέινσον, αφού και τα τέσσερα παιδιά τους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι τρεις γιοι παίζουν ποδόσφαιρο και η κόρη είναι εν ενεργεία διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες μπάσκετ της Ισλανδίας!

«Ο Άρνορ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία τριών ετών», θα πει η μητέρα του με την ίδια και την οικογένειά της να έχουν πέσει στη διεκδίκηση δύο διπλανών περιοχών (σ.σ. σα να λέμε Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Ιωνία) για την εντοπιότητα του Ισλανδού μέσου. Το Νιάροβικ και το Κέφλαβικ. «Πήγε σχολείο στο Κέφλαβικ, όμως έπαιζε μπάσκετ στο Νιάροβικ όπου έχουμε αγοράσει και σπίτι», εξηγεί, ενώ η ίδια ερώτηση τέθηκε τόσες φορές στον Τραούστασον, που κατάντησε κάποια στιγμή γελοίο.

«Μάλλον δε θα κουραστείτε ποτέ να με ρωτάτε. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είμαι και από τις δύο γειτονιές; Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στο Νιάροβικ και πάντα έμενα εκεί, ενώ έπαιζα και μπάσκετ στην ομάδα. Στο Κέφλαβικ πήγα 15 χρονών. Δεν είμαι από τη μία περιοχή ή την άλλη περιοχή, δεν υποστηρίζω ή μια ομάδα ή την άλλη. Μπορούμε όλοι να είμαστε απλώς φίλοι».

Ο Άρνορ δεν είχε μάθει πρωτύτερα στη δημοσιότητα. Είχε μια μάλλον μέτρια καριέρα στην Ισλανδία, είχε κάνει ένα αποτυχημένο πέρασμα από τη Νορβηγία, είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος το 2013 και περίμενε μια ευκαιρία για να αναδειχθεί. «Κάποια στιγμή αστειευόμασταν με τον μπαμπά μου πώς όπου πάω βρίσκω προβλήματα. Πήγα στη Νορβηγία και δεν ήταν καλά. Γυρίζω στο Κέφλαβικ και υπάρχουν θέματα. Ακόμα και την πρώτη χρονιά στη Σουηδία η κατάσταση ήταν τέτοια, που άρχισα να αναρωτιέμαι τι στο διάολο συμβαίνει με μένα».

Τα… μάγια λύθηκαν το 2015. Ο Τραούστασον κατάφερε με εφτά γκολ και δέκα ασίστ να είναι από τους κορυφαίους της Νόρκεπινγκ στην πορεία προς τον τίτλο, ο οποίος κατακτήθηκε με τη νίκη επί της Μάλμε. «Θα έλεγες ότι φέτος είναι άσπρο και πέρυσι ήταν κατάμαυρο», διηγούταν μετά την επιτυχία καθώς έβλεπε ότι τα παιδικά του όνειρα αρχίζουν να πραγματοποιούνται. Κλήθηκε στην Εθνική, κατόρθωσε από την… πίσω πόρτα να μπει στην αποστολή για το Euro 2016 και παράλληλα είδε τη Ραπίντ Βιέννης να πληρώνει 2 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μπορεί να γίνει καλύτερο;

Πού είναι η μάνα σου;

Στις 22 Ιουνίου αποκαλυπτόταν το καλύτερο σενάριο στη ζωή του Άρνορ Τραούστασον. Το γκολ του απέναντι στην Αυστρία που έστελνε κατευθείαν τη Ισλανδία στην επόμενη φάση του Euro έγινε viral. Κατά κύριο λόγο έγινε λόγω της περιγραφής του Ισλανδού δημοσιογράφου, όμως η ουσία για τον ίδιο ήταν ότι το όνομά του έπαιξε παντού! Και μαζί η ιστορία της οικογένειάς του, που ήταν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα στη Γαλλία. Δίπλα του. Στην κερκίδα να τον καμαρώνει και να ζητωκραυγάζει για εκείνον. Κάθε μέρα. Όλη μέρα. Εκτός από μία μέρα!

«Ναι, ναι, ξέρω τι θα με ρωτήσετε, αλλά τι θέλατε να κάνω; Μάνα είμαι και έχω τέσσερα παιδιά. Έπρεπε να συνοδεύσουμε στον Βίκτορ Άρνι στο δικό του τουρνουά στο Κέφλαβικ», διηγείται η μητέρα του Άρνορ που έφυγε – όπως και όλη η οικογένεια – από το Μπορντό την ημέρα του αγώνα με την Αυστρία. «Φυσικά θα ήταν ωραίο να ήμουν εκεί, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα εμφανιστεί η ευκαιρία. Έβλεπα το πρώτο ημίχρονο στο ίντερνετ και μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο έτρεξα σπίτι. Είχε μαζευτεί κόσμος και όταν έβαλε το γκολ ο Άρνορ έγινε χαμός. Χωρίς καν να το καταλάβω είχε μαζευτεί στο σπίτι μας όλη η γειτονιά».

Η ιστορία αποδεικνύει πόσο μεγάλη δύναμη μπορεί να δώσει σε ένα παιδί η στήριξη της οικογένειάς του. Όχι επειδή οι Τραούστασονς ταξίδεψαν ξανά στη Γαλλία για το υπόλοιπο του τουρνουά, όμως επειδή άφησαν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν έναν δρόμο που δεν συνηθίζεται. «Από τεσσάρων χρονών είμαστε δίπλα του. Στις προπονήσεις και στα τουρνουά. Έχουμε βάλει δορυφορικό πιάτο στο σπίτι για να μπορούμε να τον παρακολουθούμε σε όποια χώρα κι αν αγωνίζεται».

Η οικεία του Άρνορ πρέπει να ελέγξει τώρα τις ρυθμίσεις του δορυφόρου. Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά κι έπιασε Ελλάδα!

Πηγή: SDNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X