Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Τον πήρε γιατί τον θέλει, όχι γιατί ξέμεινε

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει τα δεδομένα της πρόσληψης του Μάσιμο Καρέρα

130

Ο Λεονίντ Σλούτσκι δεν… έκατσε στην ΑΕΚ. Μια περίπτωση που «έψησε» είναι η αλήθεια την κοινωνία του κλαμπ.

Αμέσως ενεργοποίησε το plan b. Αυτός είναι ο Μάσιμο Καρέρα. Ένας Ιταλός που είναι… προπονητής. Κανονικός προπονητής. Με παραστάσεις, εμπειρίες ως παίκτης και προπονητής και σε ηλικία που ξέρει πως βγαίνεις από μια δύσκολη κατάσταση. Σε τέτοια είναι η ΑΕΚ. Το έργο του δεν είναι εύκολο, δεν θα είναι εύκολο. Προφανώς και ξέρει, έχει ενημερωθεί.

Η ΑΕΚ μελέτησε τον Καρέρα, είδε τα δεδομένα και θεώρησε ότι της ταιριάζει περισσότερο αυτός. Ο Ιλια Ιβιτς λαμβάνει την ευθύνη της απόφασης, αυτός θα «καρπωθεί» και τους όποιους καρπούς. Και προφανώς η επιλογή του έγινε κατόπιν μελέτης-σκέψης-σύγκρισης, όχι επειδή… ξέμεινε από την λίστα ο Ιταλός.

Πρέπει να «επικοινωνηθεί» από το εσωτερικό της ΑΕΚ ότι ο Καρέρα προκύπτει ως επιλογή του κλαμπ. Να στηριχθεί, να δυναμώσει σε κομβικά κομμάτια της διαχείρισης, να αντιληφθούν άπαντες στο κλαμπ ότι «εδώ ήρθε προπονητής». Να γίνουν μικρά και μεγάλα βήματα. Ακόμη και αυτά που δεν έγιναν, έστω τα ελάχιστα, για τον Νίκο Κωστένογλου. Η ενδυνάμωση, η στήριξη, η επικοινωνιακή δυναμική για περίπου 3 μήνες. Ο πάγκος της ΑΕΚ είναι θρόνος. Παραμένει θρόνος. Και πρέπει να είναι θρόνος. Αυτό είναι κληρονομιά.

Συν και πλην για Καρέρα

Ο Καρέρα έχει και συν και πλην. Όπως όλοι οι προπονητές παγκοσμίως. Σταχυολογώντας τα πρώτα, αυτά που μπορείς να μάθεις είναι στα συν ότι είχε μια σπουδαία καριέρα δίχως να είναι σταρ και… αφ’ υψηλού αλλά ως εργάτης, ξέρει από μεγάλα κλαμπ και απαιτήσεις, προπονητικά έκανε τα πρώτα βήματα δίπλα στο σπουδαίο Αντόνιο Κόντε και όποτε χρειάστηκε να δείξει ως πρώτος κάποια πράγματα το έκανε. Είτε για λίγο, στην Γιουβέντους, είτε για πολύ στην Σπαρτάκ Μόσχας. Επίσης, μιλά την ίδια γλώσσα με τον Ιλια. Απευθείας ιταλικά.

Στα μείον είναι ότι δεν έχει πολλές παραστάσεις… μόνος, σε σχέση με την ηλικία του. Επίσης, ότι παρέμεινε εκτός για ένα χρόνο, που σημαίνει ότι δεν ήρθαν προτάσεις που τον ικανοποίησαν. Δηλαδή, από σημαντικά κλαμπ. Αρα δεν εκτιμήθηκε ότι πέτυχε στην Ρωσία.

Τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία του χρόνου. Θέλει χρόνο και αυτός και η ομάδα από εδώ και πέρα. Έτσι συμβαίνει ότι κάνεις νέα αρχή. Και τώρα η ΑΕΚ κάνει δυστηχώς για φέτος μια τρίτη νέα αρχή. Διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Τα λάθη της πληρώνει, το κακό της το κεφάλι. Οι άνθρωποι της έκαναν λάθος και το πληρώνει το κλαμπ. Έτσι συμβαινει παντού. Ας ελπίσουμε ο Ιλια να έχει την ευστοχία του 2004-2006 και να πετύχει καλά πράγματα. Και στον προπονητή και στις μεταγραφές.

Και το επαναλαμβάνουμε, τώρα που φεύγει αύριο ο Νίκος Κωστένογλου που μπήκε μπροστά για να σώσει μια χρονιά που καταστρεφόταν δίχως να υπολογίσει το προσωπικό κόστος που τώρα βιώνει με άδικο τρόπο. Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι δομικό και αφορά το σύνολο του κλαμπ. Μακάρι να ήταν προπονητής. Θα λυνόταν εύκολα. Ευτυχώς ο Ιβιτς γνωρίζει.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα