Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Το ματς που θα φτιάξει την ΑΕΚ

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για την ΑΕΚ και ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της

33

Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Είμαστε λίγο πριν από ένα ματς σταθμό για την για το μέλλον της ΑΕΚ.

Ξέρω πως δεν είναι το πιο εμπορικό θέμα των ημερών. Αντιλαμβάνομαι, πως οι περισσότεροι θα θέλατε να μιλήσουμε για την πρεμιέρα του Γκαρσία και του Μαχαίρα, για το πόσο αλλάζει την ομάδα ο Σάκχοφ και την ανάγκη να αποκτηθεί ένας στόπερ που θα γεμίσει την άμυνά της ΑΕΚ. Ωστόσο, νομίζω πως όλα αυτά πρέπει να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, τώρα που φτάσαμε την παραμονή του αγώνα με τη Βόλφσμπουργκ.

Η ΑΕΚ έχει αλλάξει. Δεν είναι πια η ομάδα που έβλεπε ένα τέτοιο ματς με ανησυχία για την επιβίωση της. Είναι ένας οργανισμός που στέκεται γερά στα πόδια του, που ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που ανακύπτουν. Μπορεί κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να βρίσκει λύσεις, ακόμα και στα λάθη που προκαλεί μόνη της. Φέτος πάντως, η Ευρώπη δεν είναι μία απλή διαδικασία. Υπάρχουν πάρα πολλοί άξονες γύρω από τους οποίους έχει κομβική σημασία η ευρωπαϊκή προοπτική της ΑΕΚ.

Στο μυαλό όλων

Το οικονομικό είναι ένα από αυτά. Κατά τη γνώμη μου, όχι το πρωτεύον. Είναι σημαντικό για κάθε ΠΑΕ, για κάθε ανώνυμη εταιρεία στις μέρες μας, να υπάρχουν συνθήκες οικονομικής ισορροπίας και τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις προσφέρουν μία εξαιρετική δυνατότητα για να μπορείς να βρίσκεις λύση στα ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Ωστόσο για την ΑΕΚ είναι πολλά περισσότερα αυτό το ματς.

Το βλέπεις, όταν μιλάς με κάποιον από τα στελέχη της ΑΕΚ. Το αντιλαμβάνεσαι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πόσο σφίξιμο υπάρχει πριν από αυτό το παιχνίδι. Οσο κι αν δεν μου αρέσει – γιατί πάντα οι τίτλοι προέχουν στη δική μου λογική – υπήρχαν πολλοί που εκτιμούσαν, ότι για την ΑΕΚ είναι πιο σημαντικό να μπει στην Ευρώπη, ακόμα και από την πιθανότητα κατάκτησης του Κυπέλλου που χάθηκε. Ετσι κι αλλιώς, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Το Κύπελλο είναι μία πληγή που έμεινε. Το θέμα είναι να δούμε μπροστά τώρα.

Αυτή είναι η Βόλφσμπουργκ

Παρακολούθησα το τελευταίο ματς της Βόλφσμπουργκ με τη Φράιμπουργκ και μελέτησα αρκετά την εικόνα των Γερμανών. Προφανώς, δεν είναι μία ομάδα φόβητρο. Δεν έχει καμία σχέση με την Μπάγερν Μονάχου ή την Ντόρτμουντ, τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις δηλαδή του γερμανικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη, προέρχεται από  ένα πρωτάθλημα πολύ ανώτερο από το ελληνικό και αυτό δείχνει πως δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος.

Βλέποντας τους Γερμανούς, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μία ομάδα πολύ δυνατή δημιουργικά, με παίκτες ποιοτικούς που ξέρουν να παίζουν πολύ καλά στη βάση του 4-3-3 και που έχουν αυτοματισμούς και ομοιογένεια σε υψηλό επίπεδο. Αναζητώντας τρωτά σημεία, οδηγούμε στα κενά που εμφανίζουν στην άμυνα και ειδικά στα άκρα της. Κρατήστε το αυτό, γιατί η ΑΕΚ πλέον στα άκρα της δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα συν της ΑΕΚ

Είναι μία ομάδα που έχει λύσεις, που έχει παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Συνολικά, αυτό που με πείθει περισσότερο για τα όσα μπορεί να πετύχει η ΑΕΚ το βράδυ της Πέμπτης, δεν αφορούν τις αδυναμίες της Βόλφσμπουργκ, αλλά τις ικανότητες της ίδιας. Εγραφα και μετά το ματς με τη Λαμία, ότι η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που δείχνει πλέον να έχει πολλές και καλές λύσεις δημιουργικά.

Τολμώ να πω, ότι από τη μέση και μπροστά η ΑΕΚ είναι στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών. Εάν, μάλιστα, μπορούσε κάποιος να μου εγγυηθεί πως ο Κρίστισιτς θα είχε μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση του και δεν θα είχε αυξομειώσεις που πολλές φορές κρατούν την ΑΕΚ σε χαμηλό ρυθμό, τότε θα έλεγα με σιγουριά πως η ΑΕΚ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Το ζήτημα είναι πως η ΑΕΚ είναι μία νέα ομάδα, με όσα προβλήματα γεννά αυτή η συνθήκη.

Είναι μία ομάδα που ψάχνεται ακόμα στην άμυνα, με παίκτες που δεν έχουν πολλά παιχνίδια μαζί. Μολονότι κράτησε το μηδέν στις τρεις πρώτες επίσημες αναμετρήσεις της, δεν παύει να αφήνει ερωτηματικά η συνοχή της. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, γιατί εκτιμώ, ότι το ματς της Πέμπτης θα κριθεί από την άμυνα και όχι από την επίθεση. Πεποίθηση μου είναι πως η ΑΕΚ θα βρει ένα γκολ και θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά δημιουργικά. Το ζήτημα όμως είναι πόσο θα αντέξει η άμυνα της, πόσο συγκεντρωμένοι θα είναι οι παίκτες της στο στόχο και πως αυτή τη φορά θα μπορέσουν να βρουν λύσεις δίχως να χάσουμε χρόνο μέσα στο παιχνίδι.

Ο επίλογος

Είναι πολλά τα θέματα, αλλά συνολικά πρέπει να πω, ότι πιστεύω πως η ΑΕΚ είναι έτοιμη να κάνει τη νέα υπέρβαση. Οπως συνέβη και πριν από τρία χρόνια με την πρόκριση επί της Μπριζ που και τότε φάνταζε ανέφικτη στο ξεκίνημα της διαδικασίας. Επειτα η πρόκληση είναι σημαντική, γιατί στο διάστημα που μεσολαβεί ως τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου πιστεύω πως θα υπάρξουν πάρα πολλές εξελίξεις. Η ΑΕΚ είναι ένας περίεργος οργανισμός.

Οταν τα πράγματα στραβώνουν, τότε χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστεί το σοκ. Πολλές καταστάσεις δεν κινούνται με βάση τη λογική και χάνεται χρόνος, που τώρα δεν υπάρχει. Αντίθετα, όταν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, όταν υπάρχει ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση που δίνει μία σημαντική στιγμή, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο εύκολα και άμεσα. Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για αυτό τον τρόπο, αλλά έτσι λειτουργεί η ΑΕΚ.

Τα ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να λυθούν τις επόμενες μέρες είναι πολλά. Η ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Λιβάγια, πώς θα κινηθεί με τον Ολιβέιρα αν θα ενισχυθεί περαιτέρω στο κέντρο της άμυνας ή σε κάποια άλλα θέση 11άδας. Σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο είναι εντυπωσιακά όσα συνέβησαν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσκολίες της ΑΕΚ και τις ιδιαίτερες συνθήκες που άφησε η πανδημία.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα