Το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια – Ριζούπολη

Το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια – Ριζούπολη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ardizoglou-αρδιζογλουΗ διαδρομή Ριζούπολη – Νέα Φιλαδέλφεια, πέραν του γεγονότος ότι είναι πολύ σύντομη, είναι και πολυσύχναστη. Έχει τη δικιά της ιστορία στολισμένη με μερικά από τα πιο λαμπερά ονόματα που έχει γεννήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και εμπλουτισμένη με αρκετά ονόματα… στρατιωτών. Από τον Χρήστο Αρδίζογλου στον Ντέμη Νικολαϊδη και από εκεί στον Κεφαλά, τον Αλέξη και τα άλλα παιδιά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ

Ο Αρδίζογλου γεννήθηκε το 1953 στην Ιερουσαλήμ. Ο δρόμος τον έβγαλε στη Ριζούπολη για την οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Όταν έκλεινε τα 21 του χρόνια, ο Λουκάς Μπάρλος κατάφερε να κερδίσει το… παραγοντικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και να τον εντάξει στο δυναμικό της ΑΕΚ, στην οποία ο Αρδίζογλου παρέμεινε για 11 χρόνια μετρώντας 230 συμμετοχές και 40 γκολ. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Απόλλωνας αξιοποίησε τα χρήματα που κατέβαλε ο Μπάρλος για τη μεταγραφή Αρδίζογλου κατασκευάζοντας μία εξέδρα στο γήπεδο της Ριζούπολης.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ

Επίσης λίγοι το γνωρίζουν ωστόσο αποτελεί μία πραγματικότητα: Ένα από τα έμψυχα ανταλλάγματα που παραχώρησε η ΑΕΚ στον Απόλλωνα για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του Χρήστου Αρδίζογλου, ήταν ο Νίκος Καρούλιας. Ο μετέπειτα ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα των τότε τμημάτων υποδομής της “Ένωσης” το οποίο “θυσιάστηκε” για να γίνει εφικτό να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια ο διακαής πόθος του Λουκά Μπάρλου, Χρήστος Αρδίζογλου.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην περίπτωση του Γιδόπουλου δεν πρόκειται για κάποια περίπτωση ποδοσφαιρικού πήγαινε-έλα από τη Ριζούπολη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο γνωστός παράγοντας υπήρξε τερματοφύλακας της “Ελαφράς Ταξιαρχίας” την περίοδο 1959-60. Αγωνίστηκε τέσσερις φορές υπερασπιζόμενος την εστία του Απόλλωνα έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ: Από τον Μίμη Δομάζο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στις 8 Μαΐου του 1960 στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ποδοσφαιρική καριέρα του Στράτου Γιδόπουλου τελείωσε αρκετά νωρίς και δεν υπήρξε κάποια δυνατότητα μετακόμισης στην ΑΕΚ. Μετακόμισε ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα στη Νέα Φιλαδέλφεια ως παράγοντας, έχοντας ως καμάρι της διοικητικής του παρουσίας το πρωτάθλημα-φετίχ του 1989.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΟΥ

Την αντίθετη διαδρομή σε σχέση με το “Ριζούπολη-Φιλαδέλφεια” (τη διαδρομή Φιλαδέλφεια – Ριζούπολη δηλαδή) πραγματοποίησε ο παλιός διεθνής τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Αντώνης Μήνου. Αποκτήθηκε το 1988 -επί Στράτου Γιδόπουλου- από την “Ένωση”. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της “χρυσής” περιόδου της 10ετίας του ‘90 με τη φανέλα της ΑΕΚ, μετρώντας 125 συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια της μεγάλης ομάδας του Μπάγεβιτς. Φεύγοντας από την “Ένωση” μετακόμισε στη γειτονική Ριζούπολη κλείνοντας την καριέρα του στον Απόλλωνα. Ο Αλκέτας Παναγούλιας, μάλιστα, τον επέλεξε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική ως παίκτη της “Ελαφράς Ταξιαρχίας”.

ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γενικότερα οι ποδοσφαιριστές που πραγματοποίησαν τη διαδρομή Φιλαδέλφεια-Ριζούπολη ή το αντίστροφο ήταν αρκετοί. Από τα παλιά χρόνια μέχρι τα πρόσφατα. Από τον Τάσο Βασιλείου το 1965 μέχρι τους Θοδωρή Αλέξη και Βαγγέλη Κεφαλά το 1997 επί Ντουμίτρου Ντουμιτρίου στην ΑΕΚ. Μία όμως περίπτωση έμελλε να είναι αρκετά διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες: Εκείνη του Ντέμη Νικολαΐδη, η οποία στιγμάτισε σε σημαντικό βαθμό την Ιστορία της “Ένωσης”

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Σωτήριον έτος 1996. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει συμφωνήσει από τον Φεβρουάριο με τον Σωκράτη Κόκκαλη για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού από τη σεζόν 1996-97. Η Νέα Φιλαδέλφεια έψαχνε το επόμενο τοτέμ στου οποίου το πρόσωπο θα έπαιρνε σάρκα και οστά το συναίσθημα της εποχής. Λίγο το γεγονός ότι η ΑΕΚ έψαχνε έναν κλώνο του Θωμά Μαύρου, αφού η κόντρα με τον Ολυμπιακό βγήκε από τη ναφθαλίνη και η μεγάλη αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη πέρασε στην ιστορία, λίγο η άρνηση του Νικολαΐδη στις έντονες πιέσεις των Αλαμάνου και Λούβαρη για να πάει στον Ολυμπιακό, έβαλε τον “κοντό” στις καρδιές των ΑΕΚτζήδων μία ώρα αρχύτερα.

Η δημοτικότητα του Ντέμη στον μικρόκοσμο της ΑΕΚ είχε ήδη πιάσει ταβάνι εξαιτίας αρκετών λεπτομερειών οι οποίες κάνουν συνήθως τη διαφορά. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι με τη φανέλα του Απόλλωνα είχε σκοράρει απέναντι σε όποιον… μιλάει ελληνικά εκτός από την “Ένωση”. Ή γιατί αρνήθηκε να πάει στον Ολυμπιακό που αποτελούσε τον πιο hot ποδοσφαιρικό προορισμό για οποιονδήποτε Έλληνα ποδοσφαιριστή κλείνοντας την πόρτα σε ότι καλύτερο μπορούσε να ελπίζει ο μέσος ποδοσφαιριστής εκείνα τα χρόνια: Τη συνεργασία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Τα πάντα απογειώθηκαν στην πορεία του χρόνου χάρη σε όσα συνέβαιναν τόσο στο τερέν όσο και στα κάγκελα της εξέδρας, το σκαρφάλωμα στα οποία ο Νικολαΐδης είχε αρκετά εύκολα. Καθημερινότητα. Σαν να βάζει ένα ποτήρι με νερό ο Τσιάρτας ή να κρατήσει την ψυχραιμία του σε μία στιγμή έντασης ο Σαβέβσκι. Ένα μεγάλο ποσοστό των όσων είχαν ακολουθήσει οφειλόταν σε κάποιες στιγμές που έβαλαν τη βάση της δυνατής εκείνης σχέσης ανάμεσα στον Ντέμη και την εξέδρα: Στην κούρσα από το απέναντι τέρμα μέχρι το πέταλο που βρίσκεται στη μεριά του τρένου στο ΟΑΚΑ και την αποκάλυψη του τατουάζ, στο γκολ που προηγήθηκε και σε αρκετά βράδια με πίτσες και μπίρες παρέα με εκείνους που τον συμβούλευσαν να αφήσει πίσω την Άντερλεχτ και να συνεχίσει στην ΑΕΚ.

Η ιστορία αυτή έχει αρκετές αναγνώσεις. Από την υπερβολή μέχρι την πραγματικότητα. Από τα αρνητικά ή θετικά, ανάλογα με την προσέγγιση του καθένα. Αν η πορεία του Νικολαΐδη στην ΑΕΚ δεν είχε τόσο μεγάλο… ΑΕΚτζήδικο στοιχείο με την αγάπη που γίνεται μίσος -σε μερίδα του κόσμου- κάτι που την κατατάσσει στην απόλυτη “κιτρινόμαυρη” ρουτίνα διαχείρισης συναισθημάτων θα μπορούσε να γυριστεί και ταινία. Από οπαδός ποδοσφαιριστής, από ποδοσφαιριστής πρόεδρος.

Πηγή: contra.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X