Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Θα φανεί στο χειροκρότημα!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για τα θέματα που καλείται να λύσει η ΑΕΚ μέσα στο μήνα

19

Ο Ιούνιος μπήκε με τα καλύτερα νέα για την ΑΕΚ. Αλλαγή στο δημαρχιακό θώκο, επιστροφή της Ενωσης στην πόλη της. Κακά τα ψέματα, όσα είχαν συμβεί αυτή τη ζόρικη πενταετία, η συνολική αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία της Νέας Φιλαδέλφειας, δημιουργούσαν ένα σφίξιμο σε κάθε πέρασμα από την πόλη. Σα να αισθάνεσαι ξένος στο ίδιο σου το σπίτι. Ευτυχώς, όλα αυτά είναι παρελθόν. Από την 1η Σεπτεμβρίου, η πόλη αλλάζει χέρια. Επιστρέφει στην κανονικότητα και περιμένει την ολική επαναφορά της ΑΕΚ στο χώρο. Δεν αργεί και αυτό. Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, αλλά τώρα τα πάντα θα είναι πιο εύκολα.

Πάμε στα δύσκολα. Αυτό είναι η δημιουργία της νέας ομάδας. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει λύσεις και να αφαιρέσει από πάνω της καταστάσεις που τη συντρόφευαν επί χρόνια. Να βρει λύσεις σε προβληματικές συνθήκες, που παραδοσιακά τη δυσκολεύουν. Πρόθεση για αλλαγή υπάρχει και από τη στιγμή που το πρόσταγμα του Μελισσανίδη είναι να προχωρήσουν όλα σύμφωνα με τις επιθυμίες του Καρντόσο, εκτιμώ ό,τι θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά ακόμα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που συντροφεύουν όλο το εγχείρημα.

Οι πληροφορίες που έχουμε για την ΑΕΚ που θέλει ο Καρντόσο είναι ακόμα μετρημένες. Το παρελθόν του Πορτογάλου, το πρότζεκτ που ήρθε για να υπηρετήσει, αφορά μια ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, θα έχει κατοχή της μπάλας, θα μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο. Στη θεωρία, φαντάζει απλό. Στην πράξη, θα κριθεί. Θα πρέπει να φανεί ποιοι παίκτες θα το υπηρετήσουν, πόσο θα ταιριάξουν οι μεταγραφές, τι σύνολο θα δημιουργηθεί.

Από κοντά, είναι σημαντικό να δούμε ποιοι παίκτες δεν θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Ηδη, έρχονται τα πρώτα ονόματα: Τσόσιτς, Μοράν, Γιαννιώτας, ίσως Γιαννίκογλου, δανεισμοί για τους μικρούς. Απαντες, δεσμεύονται με συμβόλαια. Για να «σπάσουν» τα συμβόλαια, πρέπει είτε να δοθούν αποζημιώσεις, είτε να βρεθούν ομάδες που θα αποκτήσουν αυτούς τους παίκτες. Το παρελθόν, έδειχνε ό,τι η ΑΕΚ έχει δυσκολία σε αυτόν τον τομέα.

Συνολικά, η ΑΕΚ πρέπει να αναπτύξει άλλη φιλοσοφία σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα, που θα μπορεί η ΑΕΚ να δίνει παίκτες της ως δανεικούς για να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και να εξελίσσονται. Υπάρχουν τα φωτεινά παραδείγματα των Βασιλαντωνόπουλου και Γιακουμάκη. Αμφότεροι πήγαν σε ομάδες που τους ήθελαν, τους έδωσαν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, κατάφεραν να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Αν δεν πάρουν νέα ευκαιρία στην ΑΕΚ, είναι δεδομένο ό,τι τους θέλουν στις ομάδες που έκλεισαν τη σεζόν.

Η ΑΕΚ πρέπει να βρει τρόπο να βελτιώσει την κατάσταση παικτών όπως οι Γιαννούτσος, Γιούσης, Μπότος. Ενδεχομένως, ο Καρντόσο θα μπορέσει να συμβάλει και σε αυτόν τον τομέα, μέσω των επαφών του στην πορτογαλική αγορά. Να πηγαίνουν σε ομάδες που συμβάλουν στη βελτίωση τους. Ας παραδειγματιστούν από τον τρόπο που δουλεύει ο Ολυμπιακός, αλλά και ο ΠΑΟΚ σε ένα επίπεδο.

Εκτιμώ, ότι είναι από τις πρώτες φορές, που οι αποχωρήσεις – σε αυτήν τη συγκυρία τουλάχιστον – είναι πιο σημαντικές στη σημειολογία της ΑΕΚ από τις μεταγραφές. Η ΑΕΚ πρέπει να δώσει στίγμα, ότι αλλάζει. Ότι εκσυγχρονίζεται, ότι βρίσκει λύσεις, ότι έχει τη βούληση για να αλλάξει επίπεδο. Ο τρόπος που θα καταφέρει η ΑΕΚ να απαλλαχθεί από παίκτες που έχουν κριθεί εκτός πλάνων, θα δείξει πολλά για το μέλλον της ομάδας.

Τα αναφέρω αυτά, επειδή θεωρώ ό,τι την περασμένη σεζόν το πρόβλημα (ένα από όλα, αλλά ψηλά στην ιεράρχηση) ήταν η κακή αξιολόγηση του ρόστερ. Η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν έχοντας λανθασμένη εικόνα για τη δυνατότητα παικτών να προσφέρουν. Εμεινε έξι μήνες δίχως χαφ, επειδή πίστευαν κάποιοι ό,τι ο Μοράν μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο,τι ο Τσόσιτς, με την εικόνα που ήρθε στην προετοιμασία, θα ήταν ο βασικός στόπερ.

Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα. Η ΑΕΚ οφείλει να μάθει από τα λάθη της. Να μην πηγαίνει σε επιλογές που δεν είναι πεπεισμένοι, ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Καρντόσο το είπε ξεκάθαρα. Θέλει 20 παίκτες, δύο ποδοσφαιριστές για κάθε θέση. Αυτό σημαίνει, ότι οι επιλογές πρέπει να είναι ένας και ένας. Με τα χαρακτηριστικά της αυταπάρνησης, της θέλησης και της δίψας για επιτυχία, όπως καθόρισε ο Πορτογάλος. Τα υπόλοιπα, θα φανούν στο χειροκρότημα.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα